• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    H_U_N_T_E_R: A v jakém řešení by ji to chtěl použít? Jen mě zajímá co je tam za výhodu.
    Protože aplikace kde by to mělo IMHO smysl jsou dosti vzácné. Dokážu si představit větší totální offgrid řešení, kde špičky pojedeš s LFP a PB bude jen rezerva. Nevýhody LFP tím ale nevyřešíš.
    U aut je to naprostý nesmysl (hmotnost a velikost) a u většinového řešení solárů u RD jinak připojených do sítě se dimenzuje výkon tak aby byl ještě rentabilní, tedy dochází k velkému vybíjení. U malých projektů je zase znát cena složitější elekktroniky.
    H_U_N_T_E_R
    H_U_N_T_E_R --- ---
    Ahoj,
    nemáte někdo zkušenost s hybridním systémem LiFePo + olověnka? (např. https://www.wildebus.com/hybrid-battery-bank-introduction/ ). Myšlenka se mi líbí, ale z nějakého důvodu se tomu nevěnuje žádná komerční firma a google vyhodí jen tohodle a další 2 týpky z garáže
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MADBANANA: hele tenhle typ panelu jsem nikdy nepoužil, ale je to obyčejnej panel z číny což jsou dneska prakticky všechny a dlužno dodat, že technologicky jsou dál než evropa. Takže proč ne. Jinak to samozřejmě někdo musí napočítat, udělat projekt atd. spíš si říkam proč když máš montážní firmu, tak proč ti oni něco nedoporučí.
    MADBANANA
    MADBANANA --- ---
    WARBABY8: Díky :) Máš s tou firmou zkušenosti?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MADBANANA:
    165W ~ 330W polykrystalické BIPV transparentní solární Panel výrobci - velkoobchodní produkty - Jang solární Power Co., Ltd
    http://cz.yangtze-power.com/solar-panel/bipv-transparent-solar-panel/165w-330w-polycrystalline-bipv-transparent.html
    MADBANANA
    MADBANANA --- ---
    WARBABY8: Ano, obojí je mi jasný. Nehodlám to zapojovat svépomocí, ale v kooperaci s montážní firmou FVE a úpravou smlouvy s distributorem. Ale ptal jsem se na to, jestli nevíte, kde je sehnat :)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MADBANANA: je ti jasný, že pokud si takhle pár panelů koupíš a zapojíš svépomocně do střídače, tak ti montážní firma FVE může odmítnout plnit záruku?
    Dále taky pokud navýšíš výkon FVE, která je připojena do sítě, tak samozřejmě porušuješ smlouvu o připojení s distributorem.
    MADBANANA
    MADBANANA --- ---
    Minulý rok jsem postavil dřevěnou pergolu a postupně zjišťuju, že bych ji chtěl zastřešit. Narazil jsem na přístřešky firmy Hobbytec s těmito poloprůhlednými panely a jelikož mám novou FVE s volným připojením na jeden string, přišlo by mi to jako skvělé řešení. Oslovil jsem firmu Hobbytec, jestli by mi dodali jen samotné panely s montážním příslušenstvím a odpověděli, že ne, že si můžu koupit akorát celý přístřešek včetně konstrukce, což z pochopitelných důvodů nechci.

    Dokážete mi poradit, kde bych takovéto panely mohl koupit?

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    taketo dlhodobe skusenosti su dobre, ak sa nepokazil ani menic

    Díky zelenému bonusu, který dostává pan Nešvara za vyrobenou kWh elektrické energie, byla elektrárna splacena na konci roku 2020, včetně úroků. Úvěr ze stavebního spoření dostal v listopadu 2009. Na FVE si půjčil 100 % pořizovací ceny. Splátky byly nastaveny tak, že zhruba pokryly roční fakturaci za výrobu a náklady spojené s nutným účetnictvím, elektrorevizemi, apod. Do současné doby neměl žádné problémy s panely ani měničem. Jednou došlo ke zkratu v elektroměru. „Takže zatím velká spokojenost,“ dodává.

    Kolik vyrobí fotovoltaika a jak funguje v systému s tepelným čerpadlem
    https://www.hybrid.cz/kolik-vyrobi-fotovoltaika-a-jak-funguje-v-systemu-s-tepelnym-cerpadlem/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Solární elektrárny: v Česku spuštěno rekordních 240 MW
    https://www.hybrid.cz/solarni-elektrarny-v-cesku-spusteno-rekordnich-240-mw/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    tak v lete to vyraba celkom dost a ked maju dobre navrhnuty projekt, tak dosiahnu vysoku mieru sebestacnosti, matematicky mi stale pride lepsie byt na DS rocne priemerne zavisly na 30% nez na 100% navyse s baterkou na backup v pripade vypadku
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    DZODZO: S tou noci to byl spis vtip ale co se tyka 1/10 vs nic tak si nejsem uplne jisty ze lidi oceni tenhle zasadni matematicky rozdil (kdyz jim to proste nebude vyrabet tolik elektriny kolik potrebuji)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DOTCOM: na preklenutie noci mas baterku, narazam skor na take tie reci ze "v zime to nevyrobi nic", lebo jako vyrobi to asi 1/10 co je malo ale nie je to definicia "nic"
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    DZODZO: Jako treba v noci? ;) jinak na Malinu jsem dohledal opravdu spatne reference
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    myslim ze na malinu tu boli nejake negativne recenzie, ale toto je celkom zaujimavy projekt, je tam aj mapa, kde vidite kolko sa ktory den vyrobilo v referencnych elektrarnach a pekne tam vidiet ze ked niekde slnko nesvieti, tak niekde inde v cesku stale ano

    Šetřím s Malinou
    https://www.setrimsmalinou.cz/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    dnes ma MHD zaviala do mne malo znamych casti brna, ale objavil som toto:

    Mapy.cz
    https://en.mapy.cz/s/johudajamu

    akurat od leta typek asi prikupil teslu S a pazout parkoval dole vo vjezdu od garaze
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Dotestovali "solarnu mikrovlnku", to som zvedavy ci na nieco prisli

    X-37B military space plane lands, ending record-breaking mission | Space
    https://www.space.com/space-force-x-37b-space-plane-otv-6-mission-ends
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Super, diky obema. Takze kdyz je ted hezci den, jste nekde kolem ty pulky max vykonu stejne jako ja.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    KOOTCHA: neměřím každý den, ale tohle je 8,09 kWp, JV a JZ

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KOOTCHA: v nedelu jak cely den svietilo tak maximum som mal 1,5kW/2,7kWp, teraz v tyzdni bola rano deka a pak vykuklo slnko, tak panely neboli ohriate a maximum vyskocilo aj na 1,7kW
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam