• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    THE_MIRACLE: jo takhle, tak to je úplně k ničemu.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    WARBABY8: To jsme se nepochopili. Já myslel to tam mezi ty konektory přidat. Jinak samozřejmě tam tyto konektory jsou.


    TEAPACK: Díky za vysvětlení.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    THE_MIRACLE: tak když si napsal, že chceš instalovat MC konektory, tak jsem předpokládal, že tam nejsou. Tak to se ti omlouvám.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    THE_MIRACLE: pojistka mezi soláry je zbytečná - zkratový a pracovní proud panelu je tak blízko u sebe, že by buď nevybavila, nebo vybavila při běžném provozu. pokud chceš vyšší třídu bezpečnosti, musíš táhnout + a - v oddělených chráničkách.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    WARBABY8: Já někde píšu, že to nespojoval těmito konektory? Samozřejmě netuším, že to byly úplně přesně tyto, ale vypadaly tak. Jen nevím, zda tam je ta pojistka. Kabely mám vedeny střechou rovnou u držáku panelu, takže se vůbec na střeše neválí (ani v chráničce, ani mimo ni). Od průchodu ze střechy a na půdě jsou pak v chráničce, kterou vedou i dolů domem, následně pak lištou.
    P0L0US
    P0L0US --- ---
    Neměl by jste někdo tip kde koupit 6ks 670Wp (plus mínus) bifacial panelů ?

    Případně neměl by někdo zájem o 660Wp ? Prodavaji je jen po 31ks.

    Fotovoltaický panel 660Wp bifaciální Canadian Solar HIKU7 small stříbrný rám - Kove Tools s.r.o. - Nářadí a nástroje
    https://www.kovetools.cz/solarni-systemy/fotovoltaicky-panel-660wp-bifacialni-canadian-solar-hiku7-small-stribrny-ram/
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    THE_MIRACLE: Jestli to spojoval jinak než těmito konektory, tak to není odborník, ale amatér a blázen. Problém není v materiálu ale v lidech co to dělají. Třeba, že nezacvaknou výše zmiňovaný konektor, nedodrží poloměr ohybu, nepoužijí UV chráničky, nechají izolaci kabelu poškodit o ostré hrany atd.

    Zkratový proud panelu je jen o něco málo vyšší než nominální, takže ty pojistky tam jesou na jištění ale pouze na odpojování. Jedině že bys měl paralelně zapojené panely, ale to jen pokud neni jiná možnost.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    THE_MIRACLE: pojistky/jistic mezi panelama a zbytkem mit musis, to je jasny. Stejnetak i vypinac. Pojistka nekde u panelu je ovsem uplne nahovno; hledat u kazdyho solaru, kdyz ti nefunguje celej okruh, ktera pojistka z mnoha je prepalena, je na strese dost vopruz. Takze ja bych rekl ne.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Dovolím si tu položit laický dotaz. Mám nově instalované panely, zatím bez připojení ke střídači (pouze panely + kabeláž). Chápu správně, že největším nebezpečím jsou právě DC rozvody, kdy při použití méně kvalitní kabeláže může dojit k následné poruše izolace a tím k požáru? Věřím, že moje provedení je precizní. Dělal to odborní, kabely se mi zdají kvalitní, izolace dostatečná. Nicméně stejně mi vrtá hlavou, zda není možné například instalaci tohoto:
    Konektor MC4 1000V/15A (2.5-6mm²) s válcovou pojistkou - PELMIX
    https://www.pelmix.cz/konektor-mc4-1000v-15a--2-5-6mm--s-valcovou-pojistkou/?

    u solárního kabelu bezpečnost zvýšit. Moje představa je taková, že v případě, kdy by došlo ke spojení + a - někde na trase poruchou izolace, tak by následné zahřátí vodiče přepálilo tuto pojistku a tím vlastně příslušný string odpojilo. Zeptám se na to elektrikářů, až přijedou zapojovat technologie, ale vrtá mi to hlavou. Díky.
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    Senát podpořil krok, který sníží náklady pro rodinné solární elektrárny. Žádá od MPO urychlenou úpravu procesu měření | Volty
    https://www.volty.cz/2023/03/08/senat-podporil-krok-ktery-snizi-naklady-pro-rodinne-solarni-elektrarny-zada-od-mpo-urychlenou-upravu-procesu-mereni/
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    ...ďalšia firma, ktorá predstavila svoju technológiu sodiko-ion článkov na výstave CES 2023
    francúzka www.tiamat-energy.com

    Tiamat remlace le lithium des batteries par du sodium - 07/01
    https://www.bfmtv.com/economie/replay-emissions/01-business/tiamat-remlace-le-lithium-des-batteries-par-du-sodium-07-01_VN-202301070275.html?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: je tam prý problém, že jsou různý slitiny s různýma vlastnostma ... a z tý recyklace máš většinou mix, dobrej tak akorát na nápojový plechovky (zřejmě). (ale jinak taky věřím, že budoucnost patří aluminiu)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    recyklace hliníku spotřebuje pouze 5-10% energie co výroba hliníku
    36% produkce hliníku je z recyklace
    ---
    tvrdí wiki :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    nejako sa mi nechce verit, ze by sa tak drahy kov ako hlinik len tak vyhadzoval na skladku bez toho aby sa recykloval
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    WARBABY8: Nechtěl bych se v těch hliníkovejch střebech babrat. Upřímně. Ještě, že nebydlím na skládce.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: Ten bazén je dostatečně velký aby udržel bez aditivního topení teplotu domu mezi 24-18°C. Ta teplota může být vyšší stejně funguje 28°C-22°C. Dům má 98 (nebo 102) m2. Zakopaný v terénu. Prosklená pouze jižní část. Dokonce jsem k tomu měl i příhodný pozemek, ale cena hluboko před covidem byla kolem 1M2 jen za stavbu. To bylo dost nad mé současné finanční možnosti a nehctěl jsem takto velkou stavbu. Pro malé stavby to vůbec nedává smysl dělat. Tohle je taková hranice do které bych s rozumným investorem šel.

    Bylo tam tuším 40m2 vody.

    Čištění mám zpracováno zatím jen experimentálně jako samokalnou nádrž+vhodná flóra. Vlastně obývák by byl celý jako taková zelená zahrada, která vy v době vegetace účinně stínila a v zimě by byl velký solární zisk.

    Je to takový můj koncept stavby který jsem si navrhl pro sebe před více než 15ti lety a doteď se k němu postupně vracím.

    Dělal jsem si spoustu výpočtů na základě klimatických dat které stále sbírám. Pracoval jsem s několika možnostmi. Úplně původně to měla být úplně izolovaná nádrž, pak zase celá odkrytá. Nakonec to bylo něco mezi. Ano akumulovat na větší teplotu se hodí. Ale nikdy mi to nepřišlo ekonomicky přínosné. Každý °C rozdílu teplot zvyšuje tepelné ztráty.

    A to jak tu energii nabít je v našich podmínkách to nejmenší. Tedy v případě přetopení není problém tu energii (třeba v noci odebrat)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: Jak by to s tim bazenem melo fungovat? V lete mit doma bazen nahratej na 30°C asi nebude uplne vyhra. Ja bych si dokazal predstavit nekolik 1000L nadrzi zakopanych v zemi a nejak chytre propojenych a zaizolovanych. Pak to staci napojit na tepelne cerpadlo a to uz se postara o letni akumulaci i odber v zime.
    CUKI
    CUKI --- ---
    P0L0US: Novinkou není ani jedno, ale to je právě důkaz o tom že to nemá IMHO žádný smysl. Ta podzemní varianta je totiž mnohonásobně dražší.

    A druhá věc ani v jednou článku jsem nenašel žádné důležité technické údaje.
    Tedy že do toho v létě naakumuluju 8MW je sice pěkný, ale kolik té energie tam bude za půl roku bez odběru? Tedy jinými slovy jak je řešena izolace?

    Tohle je poměrně náročnej systém na údržbu a materiál izolace. Až 1000°C? To je hraniční odolnost čedičové vaty...

    Voda má víc než 5x větší tepelnou kapacitu a hlavně mnohem lépe dochází k přenosu tepla ve výměníku.

    Přímá regulace je daleko efektivnější. Nemáš potřebu řešit žádnou MaR a jak píšu máš doma bazén.

    Uchování tepla, respektive nároky na teplo občanské výstavby nejsou zásadní problém. U dobře postavených domů je to jen zlomeček celkové spotřeby. Vynaložené prostředky na taková řešení se dají lépe využít jinde.


    Až se budeš vracet zpátky koukni třeba na Gemasolar. Docela hustý, akorát bacha je poměrně dobře hlídaná. Celej ten exit z A-4 je kontrolovanej na obě strany. Hned tě zaznamenají kamery a do 5minut tam máš návštěvu. Lepší je jet od La Campany.

    Tahle elektrárna dává i v noci. Viděl jsem i mechanická úložiště. Efektivita nic moc, na druhou stranu bezeztrátová akumulace a produkce EE.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    GIOMIKY: nejsem expert na odpadové hospodářství, ale většinou takové věci končí na skládkách. ;-)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    WARBABY8: A kam doputují?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam