• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: Ten bazén je dostatečně velký aby udržel bez aditivního topení teplotu domu mezi 24-18°C. Ta teplota může být vyšší stejně funguje 28°C-22°C. Dům má 98 (nebo 102) m2. Zakopaný v terénu. Prosklená pouze jižní část. Dokonce jsem k tomu měl i příhodný pozemek, ale cena hluboko před covidem byla kolem 1M2 jen za stavbu. To bylo dost nad mé současné finanční možnosti a nehctěl jsem takto velkou stavbu. Pro malé stavby to vůbec nedává smysl dělat. Tohle je taková hranice do které bych s rozumným investorem šel.

    Bylo tam tuším 40m2 vody.

    Čištění mám zpracováno zatím jen experimentálně jako samokalnou nádrž+vhodná flóra. Vlastně obývák by byl celý jako taková zelená zahrada, která vy v době vegetace účinně stínila a v zimě by byl velký solární zisk.

    Je to takový můj koncept stavby který jsem si navrhl pro sebe před více než 15ti lety a doteď se k němu postupně vracím.

    Dělal jsem si spoustu výpočtů na základě klimatických dat které stále sbírám. Pracoval jsem s několika možnostmi. Úplně původně to měla být úplně izolovaná nádrž, pak zase celá odkrytá. Nakonec to bylo něco mezi. Ano akumulovat na větší teplotu se hodí. Ale nikdy mi to nepřišlo ekonomicky přínosné. Každý °C rozdílu teplot zvyšuje tepelné ztráty.

    A to jak tu energii nabít je v našich podmínkách to nejmenší. Tedy v případě přetopení není problém tu energii (třeba v noci odebrat)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: Jak by to s tim bazenem melo fungovat? V lete mit doma bazen nahratej na 30°C asi nebude uplne vyhra. Ja bych si dokazal predstavit nekolik 1000L nadrzi zakopanych v zemi a nejak chytre propojenych a zaizolovanych. Pak to staci napojit na tepelne cerpadlo a to uz se postara o letni akumulaci i odber v zime.
    CUKI
    CUKI --- ---
    P0L0US: Novinkou není ani jedno, ale to je právě důkaz o tom že to nemá IMHO žádný smysl. Ta podzemní varianta je totiž mnohonásobně dražší.

    A druhá věc ani v jednou článku jsem nenašel žádné důležité technické údaje.
    Tedy že do toho v létě naakumuluju 8MW je sice pěkný, ale kolik té energie tam bude za půl roku bez odběru? Tedy jinými slovy jak je řešena izolace?

    Tohle je poměrně náročnej systém na údržbu a materiál izolace. Až 1000°C? To je hraniční odolnost čedičové vaty...

    Voda má víc než 5x větší tepelnou kapacitu a hlavně mnohem lépe dochází k přenosu tepla ve výměníku.

    Přímá regulace je daleko efektivnější. Nemáš potřebu řešit žádnou MaR a jak píšu máš doma bazén.

    Uchování tepla, respektive nároky na teplo občanské výstavby nejsou zásadní problém. U dobře postavených domů je to jen zlomeček celkové spotřeby. Vynaložené prostředky na taková řešení se dají lépe využít jinde.


    Až se budeš vracet zpátky koukni třeba na Gemasolar. Docela hustý, akorát bacha je poměrně dobře hlídaná. Celej ten exit z A-4 je kontrolovanej na obě strany. Hned tě zaznamenají kamery a do 5minut tam máš návštěvu. Lepší je jet od La Campany.

    Tahle elektrárna dává i v noci. Viděl jsem i mechanická úložiště. Efektivita nic moc, na druhou stranu bezeztrátová akumulace a produkce EE.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    GIOMIKY: nejsem expert na odpadové hospodářství, ale většinou takové věci končí na skládkách. ;-)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    WARBABY8: A kam doputují?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    neviem si moc predstavit ako sa solarny panel "rozbije", myslis jako ze by padali kroupy velke jak tenisaky?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    GIOMIKY: je to sklo a hliník, takže se to rozbije celkem jednoduše. Případně hotspot nebo jiné elektrické poškození je taky hned. Opavit to nejde. Vyhazují se.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Nemůžou se ty solární panely časem rozbí? Jak se opravuje solární panel a jak ho převezu do servisu? Mám s tím dost složitost.
    P0L0US
    P0L0US --- ---
    CUKI: původně jsem psal o díře v zemi, ne o krabici. Tady je i obrázek, i když osobně bych asi volil jiné médium než vzduch.
    Pískové baterie mají potenciál ekologického a velmi efektivního způsobu skladování energie | Technický týdeník
    https://www.technickytydenik.cz/rubriky/poutaky/piskove-baterie-maji-potencial-ekologickeho-a-velmi-efektivniho-zpusobu-skladovani-energie_57085.html

    Ostatně tepelná čerpadla, která v létě zahřívají vrt a v zimě z něj čerpají také nejsou novinkou.

    Beru to tak že xchaos, pro kterého byla původní zpráva určena je amatér, nadšenec a mohlo by ho to zaujmout, neb mi to připadá jako celkem realizovatelný v kutilských podmínkách. Pokud by to někdo chtěl dělat musí si samozřejmě sám spočítat jestli to má pro něj smysl nebo ne. Pro tebe zřejmě ne. Pro některé je vyvařování starého rezavého auta ztráta času i peněz, někoho to baví.... ;-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    P0L0US: To já neříkám, že to nejde. Ale má to reálný smysl? Při takové velikosti 250kč/kWh zálohovaná v teple, je za mě nonsence. Tuplem při předpokládané životnosti alespoň 10let. Ta možnost s tím bazénem mě vyšla mnohem mnohem lépe a ještě máš k tomu doma bazén :-) Zatímco tady máš k rodinnému domku obrovskou drahou krabici v ceně toho domu.
    P0L0US
    P0L0US --- ---
    ELIJEN: bavíme se o aplikaci na chatě. Ale máš pravdu, když bude dost vody... YouTube je plný samodomo tepelných zásobníku z vody.

    CUKI: to není z mé hlavy ani nic co neexistuje jak jsem psal. https://www.osel.cz/12394-ve-finsku-spustili-prvni-komercni-termalni-baterii-s-hromadou-pisku.html

    XCHAOS: jsi si jistý že dálnice se nestavěli , nestaví (také /zejména) kvůli vojenským účelům (Německo) a nákladní dopravě ? Mě to jako čiré vítězství spojených jednotlivců nepřípadne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: jo, ten štěrk se měl rozpalovat hodně, pokud se s tím počítalo pro topení v zimě. ale takový plány sahají snad do éry první ropný krize v 70.letech. V praxi se to nějak nikdy moc nedělalo,zřejmě proto, že ta země nad tím pak hřeje i když nechceš...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    P0L0US: zajímavé je, že třeba u individuální automobilové dopravy nikdy nepochybuje o "síle spojených jednotlivců", kvůli kterým se staví dálnice a parkoviště a všechno. Ale individuiální energetika je najednou úplně něco jiného...

    Administrativní zátěž mi v době Internetu a digitalizace přijde k smíchu.
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    World's first GWh-class sodium-ion battery production line sees first product off line - CnEVPost
    https://cnevpost.com/2022/12/02/hina-gwh-sodium-ion-battery-production-line-first-product/
    CUKI
    CUKI --- ---
    P0L0US: Ten štěrk by jsi při stejném objemu chtěl nahřívat na kolik stupňů? Na 300°C? :-)

    Ať budeš mít jaké chceš médium nemá cenu ho nahřívat ani na polovic. Tedy 50°C.
    A i tak jsem si hrál s izolací odpovídající metru fasádního EPS...
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    P0L0US: Kdyz budes mit dostatecne hodne vody, tak to nepotrebujes zahrivat na sto stupnu a muzes pouzit tepelne cerpadlo, ktere je efektivnejsi nez topne teleso.
    P0L0US
    P0L0US --- ---
    CUKI: voda není vhodná, protože se ti při sto stupních vypaří. Jediná její výhoda je na amatérské pokusy (viz YouTube). Jinak se to nechá zahřívat ze soláru rovnou elektrickým topným tělesem na stovky stupňů. Existují konkrétní aplikace tak nebude těžké se inspirovat.

    XCHAOS: vstupování na trh jednotlivců nemá váhu a naopak má extra ekonomickou a administrativní zátěž. Ale můžeš o síle spojených jednotlivců bojujících se zlým systémem a nadnárodními korporacemi klidně snít dál...

    XCHAOS: závěrem, že je to "tím pádem je to i ekonomické" děláš závěr ve stylu, "na zemi leží jablka, tim pádem je tu hrušeň". Může tu být, ale také nemusí.

    dá se říct spoustu věcí. Třeba, že kdybychom investovali do elektromobility dříve, Rusko by napadlo Ukrajinu také dříve.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DZODZO: stopro, pocitam ze moje prvni elektroauto bude mit sodikovou baterku :D
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    JIMIQ: ...pouzivaju technologiu od CATL 200Wh/kg ...to je jak LiFePO4 ...naklady na vyrobu o 30% nizsie... ...v europe, v priebehu roku 2023, ma CATL spustit vyrobu sodikovych clankov pre elektromobily i vo svedsku...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: pre male mestske vozitka typu citigo by to bola vyhra, ak by to vyrazne ovlivnilo cenu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam