WARBABY8:
[WARBABY8 @ Solarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,]Špatná paměť, ale moje. Nedoporučoval si řešení od ČEZu (takže z mé strany omluva), jen si ČEZ obhajoval, že má víc řešení. Což ale alespoň dle nabídky na webu není pravda. Mají jedno, které je v s horší baterií dražší než Victron.
Nicméně pokud si projektant a prohlásíš, že Victron je předražený šmejd, je něco špatně. Ok, kdyby si řekl, že ty prachy navíc za to nestojí, protože přidaná hodnota není taková, dobře. Mám teď objektivní srovnání, kdy GoodWe 10 kW, 12x450 kWp panel a 10,65 kW bateriem vs. 3x Victron 2,4 kW, 12x450 kWp panel a 10,65 kW baterie je rozdíl v ceně s DPH cca 85.000,-. Ale u mého řešení by bylo nutné instalovat optimizéry (ta nabídka GoodWe je bez nich), Wattrouter (u Victronu jej údajně nepotřebuji) a rack (není nutný, ale mně se toto řešení líbí). Takže reálně je ten rozdíl asi 40-50k. Což mi za delší životnost střídačů, lepší možnost servisu a menší vlastní spotřebu s benefitem kompletní zálohy domu stojí. Navíc více lidí z oboru mi tyto informace potvrzovalo (já jsem jen poučený laik) a to včetně těch, co dodávali právě jen konkurenční řešení (naznačovali, že když si jsem ochotný připlatit, tak ok). Takže zatím si co já znám jediný, kdo něco takového tvrdí.