• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    MARTI_SANKY
    MARTI_SANKY --- ---
    Nemohu najít vhodné informace, tak to zkusím zde a předem se omlouvám za hloupé otázky. Rodiče by rádi uložili nějaké peníze do fotovoltaiky. Mají možnost investovat kolem 150 možná i 200 tisíc Kč. Mají plochou střechu na jihovýchod, velmi mírného sklonu. Asi 15 stupňů.
    Má smysl jít se stávajícími dotacemi do fotovoltaiky?
    Nevím, kolik se dá z celkové energie ušetřit? Kromě koupelny topí plynem. V koupelně je elektrické podlahové topení. Vodu ohřívají plynem (vše kromě jedné koupelny) i elektrikou (jedna koupelna). Není ale v zásadě složité přejít kompletně na elektriku. To je věc kterou od začátku války na Ukrajině táta plánuje. Vaří jen na elektrice.

    A teď to podstatné co vůbec ale vůbec nechápu. Byla bych moc ráda za jakékoliv jednoduché vysvětlení.

    Jsou dvě možnosti zapojení. Přebytkovou energii prodávat dál do sítě. A nebo ji neposílat nikam.

    1/ Co se stane s tou elektrikou, kterou panely vyrobí, ale nespotřebuji? Je to problém a nebo pro ní musím najít využití, jinak se něco porouchá? Nedávno jsem četla, že Německo, jakože prodává, přebytečnou energii se záporným znamínkem. Tedy platí za to, že ji od něj někdo odebere. Pokud by nebyl problém ji nevyužít, proč by za to někomu platili?

    2/ Za nějakých pár let, kdy budeme mít na střeše každý solární panely, bude dle mého názoru, tato energie přebytečná. Bude to pro rodiče i pak finančně zajímavé ji vyrábět?

    Děkuji moc za vysvětlení. Možná přibudou ještě nějaké otázky.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CYBERHIPPY: mozno kvoli kapacite siete na danom mieste, u obchodakov by to mohli dobre skombinovat s uloziskami
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    ...zajimava je tam pokuta, kto na parkovani (krore je exponovane slunkom) o rozlohe nad 1500m2 neumiestni solarne panely dostane pokutu 40 000 Euro ...to je cca cena panelov o rozlohe 1000m2 ...puvodny navrh pocital z plochou nad 2500m2, zeleni xceli panely na vsecko nad 500m2 ...nakoniec to skoncilo kompromisom 1500m2... a vsecke nebytove budovy nad 500m2 ..... ked sa divam na tie ohromne parkovacie plochy pred supermarketama, tak si vravim, preco tam uz davno neni solarne zastreseni... ;oD
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    ...ve francii od roku 2024 musia mat parkoviste s rozlohou nad 1500m2 povinne solarne zastreseni a to same plati pre budovy s pudorysem nad 500m2... vynimku maju len pamatkovo chranene objekty...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Prodávat přetoky z fotovoltaiky se vyplácí stále víc. Domácnost si vydělá i 1200 korun měsíčně
    https://oenergetice.cz/obnovitelne-zdroje-energie/prodavat-pretoky-z-fotovoltaiky-se-vyplaci-stale-vic-domacnost-si-vydela-i-1200-korun-mesicne

    S výrobním EAN kódem si sami můžete určit, komu odprodáte elektřinu. A hlavně ne pouze za fixní ceny jako v minulosti, ale také za spotové ceny na trhu. Někdy se například vyplatí prodávat elektřinu dopoledne a baterie si nabít až po obědě. Záleží, jak je ten den nastavená cena elektřiny
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERHIPPY: tomu nějak chybí zadní kolo, ne? :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: A to ani nemusí být nic velkého, mnoho požárů vzniká i z drobné domácí elektroniky od mobilu nahoru. Lion je sice jen v menších zařízeních ale mnohem nebezpečnější. U LFP je požární nevýhodou jejich výhoda v podobě nízké vnitřního odporu.

    Jednu dobu se EU řešilo, jestli by třeba takové baterie v komerčním použití neměli být používány pouze v místech s pasivní požární bezpečností. Jenže to neprošlo z důvodu faktu že ta baterie je potřeba většinou co nejblíže zařízení.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    WARBABY8: tie zerave clanky tam to jak keby vykuchali atomovy reaktor :) skoda ze sa tam nepise aka to bola chemia, to by ma zaujimalo ci to boli nejake lionky alebo lifepo
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    něco k tématu co jsme tu nedávno probírali. Baterie samodomo...

    Baterie fotovoltaické elektrárny zapálila rodinný dům na Zlínsku - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/pozar-dum-baterie-fotovoltaika.A230604_090154_zlin-zpravy_bse?galerie=
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    CUKI
    CUKI --- ---
    MJUGEN: Tato nějak to vidím. A neumím si představit výhodu toho odebírat z toho teplo. Navíc se bavíme o létě, kdy je potřeba opak.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    střecha pod panely (10 cm na větrání) 40°C, panel 60°C, střecha na přímém slunci 80°C (léto)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: to bys tam musel dát měřicí sondy a pozorovat to... to nikdo nezaplatí ;-) ale za mě tam klidně 70°C+ může být,
    v okamžiku, kdy se třeba na panelu objeví hotspot a nebo půjdou do zkratu tak místy se klidně dostaneš na 90°C+ i více.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: No a kolik tam v reálu pod tím může být? Měřil jsi to někdy?
    Já mám na káře panel asi sedm cm nad střechou, ale rámeček sám má 5cm. Tedy že by to odvádělo moc tepla se říct nedá a určitě je pod panelem líp než nad ním :-D Pravda je na plocho, ale to už teď nic neznamená.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: nevím k čemu vztahuješ serioparalelní řešení?
    jinak cenově zase ušetříš za krytinu, takže v tom bych zase zásadní problém neviděl.

    CYBERHIPPY: o účinost ani tak nejde jako spíš o bezpečnost. V kombinaci s nadkrokevní izolací to prostě bude velmi tepelně namáhané což v kombinaci s chybou při krimpování MC konektorů může být fatální.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERHIPPY: Ale ono to nijak zázračnou teplotu nemá, aby se to vyplatilo někam dál posílat. A už vůbec ne v době kdy to jede na plno.
    Za mě tedy by ty ztráty nevadili, pokud bych s těch konvenčních panelů dokázal udělat fungující krytinu. Mám dva nápady, ale ani jeden jsem ještě nikde nerealizoval.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam