• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    MADBANANA
    MADBANANA --- ---
    MARTI_SANKY: Prodávají se stavebnice panely + střídače + příslib vyřízení dotace + revize. Vyjde to výrazně levněji, než montážní firma a může ti to namontovat tvůj elektrikář. Jen to bude obnášet projekt + papírování s distributorem.
    MARTI_SANKY
    MARTI_SANKY --- ---
    MADBANANA: Přesně to jsem si taky myslela. Pak to tedy nemá smysl vůbec řešit, protože takové použití nepřipadá v úvahu a nemá pro rodiče žádný přinos. Mít dvojí rozvody je spíše vtip. Tedy to nechám být. Na dotace je to naprosto nereálná finanční návratnost a řešení bez nich, by sice bylo mnohem levnější, ale zase je to neprůchozí přes nemožnost automatického přepínání.
    MADBANANA
    MADBANANA --- ---
    AFAIK pokud to nechceš řešit s distributorem, tak to nesmí NIJAK propojené se sítí - tzn. zvlášť okruh na věci, co chceš mít z FVE.

    Chceš svítit z FVE? Natáhni si nový okruh světel nebo ho odpoj od hlavního rozvaděče, co jde ze sítě.

    Chceš pračku z FVE? Natáhni si novou zásuvku.
    MARTI_SANKY
    MARTI_SANKY --- ---
    MJUGEN: Nemám představu co vše se skrývá pod pojmem ostrovní systém. Donedávna jsem si myslela, že se jedná o elektrárny někde mimo civilizaci a síť. Ale chápu to správně že je možné fungovat dohromady? A automaticky přepínat? To automaticky bych podtrhla, protože to je naprosto ale naprosto klíčové.
    Možná je to jen má laická představa, ale ono nejde přepínat v zimě a v létě. Ale když je a když není dostatek slunce. Předpokládám, že to přepnutí může být klidně i několikrát za den. A pokud by to dělali rodiče ručně, tak přijdou o velkou část energie.
    Tedy osobně o tom nerozhoduji, jen jim pomáhám se orientovat na trhu, ale já osobně nevidím manuální přepínání jako reálné.
    THE_MIRACLE:Ta návratnost se mi vůbec nezdá, jak to počítají?
    Prve jsem to asi přehlídla měla jsem pocit že to stálo 400 000 bez dotace. Tedy 200 000 s dotací. Pak už by to bylo velmi zajímavé.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    THE_MIRACLE: A jen pro zajímavost. Aktuálně cenovka o 45.000,- nižší... Přiznám se, že jsem trochu čekal, že to půjde dolů, protože jsem to objednával v té nejhorší době, ale 45.000,- je fakt hustý. Takže pokud máte možnost, tak do toho běžte.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    MARTI_SANKY: mi přijde, že si tady tak trochu nerozumíte... Elektrikář chce dělat část okruhu jako ostrov. Není problém, distribuci po tom nic není. Klidně k tomu může být přepínač sítí s tím, že v zimě to pojede z distribuce.
    Jen bych dodal, že papírování je na tom to nejlevnější, ale elektrikář asi němá správný paragrafy, takže to nemůže ofiko schválit a udělat třeba i revizi. Jinak nechápu, proč ostrov...
    MARTI_SANKY
    MARTI_SANKY --- ---
    CUKI: Tedy asi se to stejně dřív nebo později dozví.
    THE_MIRACLE: Tyhle ceny jsou sice vysoké oproti běžné koncové ceně, ale nepoměrně nižší, než jakou dostali moji rodiče.
    Ze kdy to je? Bylo by možné požádat o jméno firmy do pošty. Včetně reference?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    MARTI_SANKY: Jak už jsem psal. Zakázat přetoky můžeš, ale 100% je eliminovat nelze. Pokud to nechceš řešit s distributorem, tak jedině ostrovní systém.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    MARTI_SANKY: Tak tady to máš pro zajímavost moje položkové vyúčtování. V těch panelech jsem se spletl, tam byla cena za práci nižší, ale dohromady se k těm 150-200 k pro firmu určitě blížíme, protože marže na těch komponentech bude určitě slušná. Nicméně jak už jsem psal, pokud bych si je kupoval sám za koncové e-shop ceny, tak budou dost podobné. Takže ve finále, kdybych si to celé řešil sám, tak by mě to na 350-400k stejně vyšlo. Takto to mám komplet s instalací a vyřízením dotace. Kromě spolupráce spočívající v tom, abych jim něco poslal mailem (fotky apod.) jsem nemusel hnout.

    CUKI
    CUKI --- ---
    MARTI_SANKY: Tedy nevím jak je to s legislativou, ale rozhodně není bezpečné, aby o FVE nevěděl distributor. Ono to taky někoho může zabít, tedy minimálně v elektroměrovém rozvaděči, potažmo v pojistové skříni, by to mělo být na první pohled patrné a označené tímto:
    https://www.aaasolar.cz/obrazek/2/stitek-fve-jpg/
    MARTI_SANKY
    MARTI_SANKY --- ---
    JIMIQ:Můj předpoklad se opírá o fakt, že pokud tu elektrárnu nechci nikde hlásit, tak přetoky do virtuální baterie asi nebudou možné. Pokud to jde zakázat, tak je to asi přesně to co hledám. To umí každý invertor?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MARTI_SANKY: kdyz nechces pretoky tak to jde bud zakazat na invertoru a nebo si zaridit virtualni baterii u distributora elektriny
    MARTI_SANKY
    MARTI_SANKY --- ---
    WARBABY8: Stačí ovládat zakladní google-fu:
    https://www.imobily.eu/risen-bifacial-500wp-oboustranny-solarni-fotovoltaicky-panel-30-let-zaruka-vykonu-25095.html
    Panel fotovoltaický Canadian Solar CS6L-450MS 450 Wp
    https://www.dek.cz/produkty/detail/8500618256-fve-panel-canadian-solar-cs6l-450ms-450wp-str-ram-35ks-pal?
    Paletově to vychází 8 500 korun s daní za kW. Na ty druhé se dívám dokonce z okna. O bateriích nic nevím, ale bude to hodně podobné. No a ty /krabičky/ už rozklíčovat nedokáži vůbec. Protože vůbec nemám páru co která dělá a jak to dohromady funguje. Budu si muset o tom něco více načíst. Hlavně o tom provozu v symbioze ze sítí. Prodávát nic nechci. Už vidím rodiče jak sledují na internetu kdy je dobré poslat elektrinu do sítě a kdy za to naopak budou platit. Stačilo by kdyby se zamezil předot do sítě. Ale nevím mám-li to chtít od krabičky s názvem hybridní střídač a watrouter a nebo od něčeho co ani neznám.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    WARBABY8: tak treba 400 Wp panel je +/- ted MOC za 6k, 1 kWp pak je 15k. Vetsi nakup to urcite hodi dolu.

    Nevim, co presne znamena formulace "vice nez polovicni," ale pokud "vic nez pulku", tak to vychazi ;-)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MARTI_SANKY: můžu vědět jestli ty ceny co tady střílíš mají nějaký realistický základ a nebo jsou jen vycucaný z prstu? Pokud jde o reálné ceny, tak poprosím o kontakt.
    MARTI_SANKY
    MARTI_SANKY --- ---
    ELIJEN: Ano, tohle mě přesně napadlo. Původně svou práci mohli dělat třeba za 100 000 korun a dnes s dotací 200 000 korun to dělají za 300 000.
    ELIJEN: Tuto informaci právě hledám.
    MARTI_SANKY
    MARTI_SANKY --- ---
    THE_MIRACLE: fotovoltaice vůbec nerozumím, ale 2 roky jsem dělala rozpočty, tak vidím možná něco, co bych v tom vidět nemusela.

    Orientačně jsem se dívala na internetu na položky které jsem schopná identifikovat. A i jen na těch nákupních cenách to dělá neuvěřitelné částky. Ale nejsem schopna to rozklíčovat blíže protože na nacenění používají hrubé konfigurátory. Takže třeba každý KW v panelech stojí asi 19 000Kč, reálná cena je ale více než poloviční.
    A co mě vyloženě vytáčí že jedna firma má problém s tím, že tam bude hromosvod a druhá ho přímo vyžaduje. Jedna z frem to celé chce dát do obytných vytápěných prostor domu, druhá zase vyžaduje sklep. Všechny se ale ohání normamy a zákony, konkrétní citace už ale neposkytují.

    Já o fotovoltaice nevím nic, ale ani jeden technik, který nás poctil svou přítomností, na mě neudělal dojem, že ví co říká. Možná je problém v tom, že jsem neoslovila ty správné firmy, ale kterou mám oslovit?

    Firma má dle mého odhadu na instalaci kterou nacení většinou i přes půl milionu (bez dotace) cirka 300 000 korun.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MARTI_SANKY: Takovy system musi byt galvanicky oddeleny od site. Tzn nejake prepinani. Bud jedes ze site nebo z FVE. Nejaka automatika na to snad musi existovat, ale nevim jak to funguje v praxi. Bal bych se, ze mi to pri prepinani bude restartovat pocitace :D
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    THE_MIRACLE: Co jsem tak porovnaval ceny, tak dotace se porcuje jako peniza navic pro firmu a pro zakaznika nic :)
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    MARTI_SANKY: K druhé části dotazu. Pokud bude nemovitost připojena k FVE i ČEZu, tak přetokům nikdy 100% nelze zabránit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam