• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Otázka na profíka.
    Když budu mít FVE bez přetoků do DS. Co mám udělat z důvodu bezpečnosti při práci na DS části techniků od distributora? Pokud je ofiko tak krom toho že o tom pracovník ví, tak si to dálkově odpojí přes hdo. Ale pokud nahlášena není, tak krom cedule, kterou musím asi umístit do elektroměrového rozvaděče i do hromadných nožovek, tak při práci na nožovkách si vypne můj jistič. Ale v případě že by potřeboval dělat něco u elektroměru, tak potřebuje mou součinnost.

    Sice by přetoky do sítě nikdy být neměli, ale kdo ví co se stane. Bezpečnost je bezpečnost.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ELIJEN: normy nic takového neříkají, ale asi narážíš na Vyhlášku č. 114/2023 Sb. což je totální právní paskvil, jehož tvůrce by měl jít sedět za obecné ohrožení.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: To o bateriich jsem cetl na nejakem blogu a presnou vyhlasku jsem nehledal. Asi by melo proste stacit vypnout stridac. Jde podle me o to, aby treba pri haseni pozaru nebyl barak pod proudem i kdyz v rozvedeci vypnu FVE i DS.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: Baterii můžeš odpojit jen když to nic (z žádné strany) nekrmí, jinak můžeš snadno zničit regulátor. Takže neodpojuješ baterii ale v případě potřeby odpojit baterii, musíš odpojit celý regulátor.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    WARBABY8: Podle zakona/norem: Tlacitko nekde venku pomoci ktereho se odpoji/vypne FVE. Odpojeni musi byt resene tak, aby na strese po odpojeni nikde nebylo vice jak 120V DC. Melo by to odpojit i baterii.

    DZODZO: No, jeste jsem nenasel firmu, ktera by byla nejak extra levna. Casto je to drazsi nez od CEZ/E.ON.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    DZODZO: né že by zrovna ČEZ a EON byly záruka kvalitně odvedené práce. Oni musí spíš nakrmit hromadu vyžírků a držet prachy na reklamace. To malé firmy nemusí, protože naflákají zmetky a pak zavřou krám...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    njn, ked tradicny domaci kutil bude spekulovat, ze CEZ alebo EON mu poslali na FVE nehorazne drahu nabidku a ze to je nonsens, lebo pozna firmu co to zvladne za polovicu... co z toho, ze cast ceny v tom CEZu je to, ze ma kontraktorov, ktori su certifikovani a nechaju sa podla toho zaplatit?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ELIJEN: A terazky mi povedztě, Kefalín, čo vy si predstavujetě pod pojmem rapid shutdown ;-)

    jinak s tebou souhlasim, ale hlavně že je to levný o funkčnost ani tak nejde ;-)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Ale musim rict, ze situace kolem FVE na ceskem trhu je fakt smutna. Z 10 firem jich 9 poradne nevi, jak ma byt spravne nainstalovana elektrarna v souladu s predpisy. Hlavne co se tyce elektraren nad 10kWp, ktere musi mit rapid shutdown. Vcera mi pani po telefonu rikala, ze to neni vubec potreba a ze si mam radsi pojistit barak :D

    Resil jste nekdo rapid shutdown pro ostrovni elektrarnu (tedy jinak, nez automaticky pri vypadku DS).
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MJUGEN: No, misto full-backup si udelal no-backup :D To je jedno, ja uz stejne vim, ze nejlepsi varianta je ta 3. viz ELIJEN
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MJUGEN: Takhle je to kompletne bez backupu.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MJUGEN: Ted nevim jak to myslis. Co je na obrazku spatne? Je to v podstate stejne co jsi postoval ty, akorat na tom backup je cely barak.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    ELIJEN: celý barák můžeš dát na backup nebo 4 pólový přepínač sítí (dražší automatika) a při výpadku pojede vše backup, jinak grid. Šlo mi hlavně o to, že máš špatně ten obrázek, barák je totiž na gridu (paralelně) připojen stále
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MJUGEN: Jasne, tohle je klasickej back-up, kde A) musis vybrat co na nem ma bezet a presunout jistice do zvlastniho rozvadece B) zbytek pri vypadku bude bez stavy.

    To mi prijde z obou duvodu na hovno.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    ELIJEN: ne, schéma z manuálu

    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ELIJEN: vazební spínač je něco jiného. Místo toho ATS je rozvaděč FVE který vše řeší a v něm je mimo jine bypass ať už ruční nebo automatický.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    WARBABY8: Automaticky backup pak takhle, nebo jinak? ATS (vazebni spinac) by prehazoval barak mezi LOAD a GRID.

    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    WARBABY8: To, co popisuje CUKI je zapojene takhle?

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam