• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MMORT7: já myslel, že je to link na odemčený, sorry...
    Zápisky solárníka. Megawatthodina i za 200 korun a pět tipů, jak předejít výbuchu domácí elektrárny | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://tech.hn.cz/c7-67338060-nbdn0-ebd993f88c6bc9d
    sdíleli/odemkli to tihle (stojí za follow ve Fediverse, kdo jí používáte...)
    Fotovoltaika: „Odemykáme vám další Zápisky solárníka. Tentokrát …“ - MastodonCzech
    https://mastodonczech.cz/@fotovoltaika/112688209309915468
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Zápisky solárníka. Megawatthodina i za 200 korun a pět tipů, jak předejít výbuchu domácí elektrárny | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://tech.hn.cz/c7-67338060-nbdn0-ebd993f88c6bc9d
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WARBABY8: to by bylo samozřejmě idealni u skoro vseho. Proto pisu "prekvapuje me" a ne "melo by se" :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    tuto podobny pripad, kde "explozia LFP" znicila barak v nemecku

    Investigators still uncertain about cause of 30 kWh battery explosion in Germany – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2023/10/30/cause-of-30-kwh-battery-explosion-in-germany-remains-unclear/

    spekuluje sa tam o tom, ze exploziu by mohol sposobit aj unikajuci vodik
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    INOX: Plynova lahev udela presne tohle.

    INOX
    INOX --- ---
    PISTA1: Pokud by to způsobily baterie tak už by nebylo co fotit a skříň by byla rozeseta po okolí. Síla výbuchu musela být obrovská. Osobně si myslím, že je to kombinace více selhání najednou.
    Spíš to vypadá na ELIJEN: jen s tím, že i ta samotná lahev kdyby explodovala by nebyla ta destrukce nebyla tak ničivá (můj předpoklad.). Tam musel utíkat plyn a v ideální koncentraci ho něco nejspíš zkrat odpálil. To už si pak dokážu představit takovéto následky.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Tak fakt baterky.
    Technická závada na systému fotovoltaiky pravděpodobně způsobila výbuch domu v Provodově-Šonově | POŽÁRY.cz - ohnisko žhavých zpráv | hasiči aktuálně
    https://www.pozary.cz/clanek/281183-technicka-zavada-na-systemu-fotovoltaiky-pravdepodobne-zpusobila-vybuch-domu-v-provodove-sonove/

    A zároveň odpověď co dělají LiFePO :D

    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    PISTA1: Me tohle prijde na hranici poplasne zpravy. Kdyby to byla pravda, tak v pripade vybuchu meho auta, by to odnesla asi cela vesnice ...

    BTW podle Facebooku zacla FVE horet a vybouchla plynova lahev, ktera byla ve stejne mistnosti.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    INOX: jj Má tam pár panelů na dřevníku, takže nejspíš FV ohřev bojleru.
    Z těch obrázků je jasný, že bouchla tlaková nádoba. Nikde stopy po požáru, jen vyvalenej ytong.
    INOX
    INOX --- ---
    PISTA1: Narazil jsem na to dnes na FB a byla tam pod příspěvkem velice zajímavá diskuze. Když jsem viděl jak je ten barák zdemolovaný tak mi přijde, že pokud v tom má prsty FVE tak jenom v tom, že to napadl nějaký kutil na ohřev bojleru/akumulace a selhal termostat + další ochrany. (to samo o sobě je divné, měli by tam být destruktivní tlakové pojistky.) Myslím si, že se výsledek do médií už nedostane. Tak pokud se něco dozvíš poreferuj poměrně mě to zajímá.
    pro zajímavost: https://youtu.be/DT9Q0hWYewM?si=lFXhTOZhzgJoWLmE&t=93
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Vedle ve vesnici včera bouchnul barák. Prej FVE...
    Sem zvědavej co z toho vyleze.
    Výbuch zdemoloval dům na Náchodsku, škoda sedm milionů. Na vině je zřejmě závada na fotovoltaice - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/krimi-vybuch-zdemoloval-dum-na-nachodsku-skoda-sedm-milionu-na-vine-je-zrejme-zavada-na-fotovoltaice-40477808
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CERMI_FOX: a co takhle to zregulovat tak, že si lidé řeknou, že je to na nic a ze své vlastní vůle si koupí něco jinýho? ;-)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    XCHAOS: co se tyce dani, tam je jednoduche reseni - platba za km, at uz pres mytne brany nebo pres nejake sledovatko. To uz se resi v nekterych statech.

    Touchscreeny jsou velky peklo, v Tesle si ani nemuzes nastavit sterace nebo klimu bez prolejzani menu. Prekvapuje me, ze na tohle jeste neni nejaka regulace, kdyz jinak mame regulaci na vsechno mozne Nouzovy otvirani dveri je schovany nekde pod podlazkou kapsy ve dverich ... Kdo nevi, nenajde.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CERMI_FOX: já si taky myslím, že u elektromobilů se bude ledacost vyměňovat, při opravě... Tesly jsou specifické a budou mít zřejmě síť značkových servisů, ale ostatní servisy si po počáteční nedůvěře na elektroauta zvuknou.

    Ten strach z poklesu prodeje pohonných hmot je ale systémový. Jasně, může zatím být proruský trolling, ale ten není všemocný. Spotřební daň na PHM je velký status quo, na který určitě spolehá stát, finanční instituce, všichni, řidiči jsou s tím smíření... společnost má obrovský zájem na zachování statutu quo a strach z revolučních změn. A nezaplatit spotřební daň ani DPH a nabít si auto z vlastních solárů je revoluce, co si budeme povídat. Není to samospasitelné, viz nemožnost dobíjení přes den, pokud někdo dojíždí do práce, závislost na počasí, apod. Ale stejně to je revoluce, zatím alespoň pro progresivní důchodce.

    Každopádně strašení požáry je přehnané. To mám větší strach z (polo)automatického řízení, z chyb při chování elektronického ovládání, z toho, že si lidi navyknou na touchscreeny a nebudou v nouzi umět otevřít dveře ručně. To všechno jsou reálná rizika. Ale strašit požárama lithiových baterií.... jsme už léta obklopeni mobily., notebooku, ve všem je lithium. Kdo z vás kdy reálně viděl, že by někomu chytl notebook? (aby to víc, než jen trochu začoudilo, to se asi občas stane, a není to nutně požár baterie...)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NIEKT0: byl jsi za posledních 5 let v autoservisu? Dneska se skoro nic neopravuje, dneska se stejně mění součástka za součástku. Převodovka, altík, kompresor z klimatizace ... Ta poškozená se pak případně pošle někam na repas.
    Jinak kolo obsahuje brzy a pneu už dneska a stejně se neposílá do fabriky jako celek, ale mění se jen součástky (zrovna u brzd nebo pneu teda toho není moc co opravovat, to je třeba měnit tak jako tak :) ) Představa, že budu chtít vyměnit brzdové destičky a oni mě nachargujou za celé nové kolo vč elmotoru, je dost bizarní
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    NIEKT0: Není to jen těžiště - je tam problém s neodpruženou váhou, kromě toho že všechny nerovnosti a díry by ti šly přímo na to "všetko" - tzn. mechanicky by se ti to ničilo, tak by jsi měl podobný problém i v karoserii, o dost víc by tam šly vibrace. Druhá věc je i ovládání auta, tomu to taky nepomůže.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    CERMI_FOX: No este raz si precitaj co pisem: AK by sa podarilo strcit motor do kolesa, tak to koleso obsahuje zaroven aj pneumatiky, brzdy, olej, vsetko... A asi nie je dovod to nutne opravovat na mieste. Prisiel by si s autom, vymenili by ti kolesa za kolesa, a za 15 minut odchadzas. A koleso sa posle do fabriky na generalku.

    Jasne, ostali by ti nejake ledky, stierace a otvaracie okienka, ale... to su vlastne drobnosti.

    Nefunguje to tak dnes, ale v principe preco nie? Okrem toho ze zatial nikto takto daleko nesiel, okrem ineho vraj kvoli problemom s taziskom pri presune motora/motorov.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CERMI_FOX: ... případně asi nejčastější závada bývala, dokud jsem bydlel v Praze, nějaká damage z toho, že ostatní neumí parkovat, případně rozbité okénko.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NIEKT0: jenže motor není jediná věc na autě. Přijde mi, že většina návštěv servisu je kvůli obecným věcem, které má každé auto - STK, přezouvání pneu, výměny oleje, brzdy atak. Případně výměny žárovičky do blinkrů, kvůli které je třeba odstrojit půlku auta :-) Místo rozvodů a podobných údržeb, co je třeba dělat co deset let, tak zas přibudou výměny baterií

    Samozřejmě je tam méně moving parts, takže určitě to bude znamenat jednodušší práci pro servisáky, ale nemyslím, že "násobně".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam