• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    THERIDANE: 5-52ka
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    WARBABY8: jaká norma?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Hlavně předpokládám, že tam dám čidlo a k tomu pasivnímu odvětrávání i aktivní. Pokud se koncentrace zvedne tak to vyfoukam
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: to ale nesmíš být jantar a musíš udělat pasivní odvětrání, zas taková raketová věda to není..
    Já to prostě stejně budu mít mimo dům všechno, ale baterky potřebuji stabilní teplotu, coz bude jednodušší dodržet pod zemí, jak v zimě tak v létě.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ANDY_WARHOL: ten plyn je tam nahromaděný. Kdyby to ten koumák měl aspoň dobře odvětraný, tak mu nebouchne nic. Zrovna pod tou zemí je přesně ten případ, kdy se ti tam ta výbušná atmosféra může hromadit a až to půjdeš jednou za měsíc zkouknout, tak jsi v přímém ohrožení.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Já máma tak malý dům, že jestli to bude vedle domu nebo v něm je rozdíl minimální
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    THERIDANE: Za mě ztráta 3,6% jednak už není úplně zanedbatelná a jednak je větší než dovoluje norma ;-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: promiň, ale je opravdu rozdíl, když ti Záhoří malá baterka než když ti z velkych clNlu uteče plyn a ten bouchne. V prvním případě mi to odchytí požární hlásič a pokud budu doma tak to uhasim.
    Když unikne plyn a bouchne to, tak ti nepomůže nic.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: baterky pod zemí, střídač vedle baráku, a na střechu +- skoro stejně daleko jako by to oboje bylo v technické místnosti, do domu se mi to stejně nevejde.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    MARASAN: projekty a revizní zprávy na onedrivu :)) různý bungalovy kolem Prahy, hlavně směr Kladno a Beroun

Okometrickej průměr 15-25 m, takových deset metrů je to jen dostat se po sloupku ze střechy na podlahu půdy, a pak nějaká cesta do garáže nebo technické místnosti.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    THERIDANE: "desitky metru" ? to mas odkud?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Na typové střešní FVE máš i tak desítky metrů mezi posledním panelem a regulátorem, ztráta je tam jednak zanedbatelná (typickej string 330 V 5 kWp, proud max 15 A, s kabelem 4mm² máš ztrátu 180 W na 100 m vzdálenosti, tj. 3.6 %; s kabelem 6mm² 135 W nebo 2.7 %) a jednak irelevantní, protože těch maximálních proudů dosahuješ v létě, kdy máš stejně přebytky a nějaký procento tě nezajímá. V zimě kdy jede string na ⅕ výkonu jsou ztráty 25× menší, to už ztrácíš víc provozem podsvětlení LCD na regulátoru :]

I kdyby sis posunul technologii do boudy 50 metrů daleko, tak to na žádných metrikách nepoznáš. Leda že bys použil jako silový kabely nějakej přebytečnej ethernet nebo zvonkovou dvoulinku :-)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ANDY_WARHOL: a kam ho teda dáš? K těm baterkám? Takže budeš mít zase dlouhé vedení od panelů ke střídači, tak to si moc nepomůžeš... Plus si připočti další vícenáklady, které kvůli tomu vzniknou.

ANDY_WARHOL: barák ti chytne od telefonní baterky úplně stejně jako od FVE.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ANDY_WARHOL: no ale mal si ich v baraku uz minimalne 20 rokov a kolko si za tu dobu registroval poziarov? ja mam ten lfp pack vnutri a za tych 6 rokov co ho mam som s nim mal celkovo 0 problemov, takto vyzera teplota baterii za uplynuly tyzden, ked vonku atakuju 30-stupnove horucavy, klimatizaciu v dome nemame, vidno ze sa to trochu zahrieva doobeda, ked sa clanky nabijaju

ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: rozhoduje snad vzdalenost ke stridaci, ne do baraku.... a ten das tak aby ztraty nebyly...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    DZODZO: maly baterky, ne velky batery pack. to je trochu neco jineho
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ANDY_WARHOL: vsak uz mas kopu baterii v baraku a navyse bez BMS :)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: protože ten člověk si to dělal svépomocí. A nikdo rerekl co tam měl za baterky. Takže pokud by šedou toho stouralo víc, tak je to na kriminal, o tom že asi bude mít smůlu i u pojišťovny ani nemluvím.

CERMI_FOX: musí být v požárně oddelenem úseku, což znamená další finanční náklady. Mnohdy nemalé.

ANDY_WARHOL: ten sklípek musí být temperovany a vzhledem k vzdálenosti budeš mít pravděpodobně i dost velké ztráty.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Já tedy nevím, ale mě by třeba nenapadlo dát baterie vůbec do baráku, ale udělal bych si malý odvětrávaným sklípek někde vedle domu
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WARBABY8: pozarne oddeleny usek od bydleni nebo od vseho?

Kazdopadne to vypada, ze pridat si tam nejaky cidlo na vodik neni spatny napad.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam