• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ELIJEN: níže najdeš definici z PPDS:

Instalovaný činný výkon výrobny elektřiny
    Součet jmenovitých činných výkonů všech generátorů (výrobních modulů); v případě výroben využívajících solární panely součet jmenovitých hodnot všech instalovaných solárních panelů. U fotovoltaických elektráren se pro posouzení vlivu na DS (včetně velikosti nesymetrie) uvažuje výkon střídačů.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    WARBABY8: Ja zase slysel, ze je to podle vykonu menice, ne panelu. Coz dava smysl v pripade baterioveho uloziste, kde muzes do site davat napr. 10 kW s 3 kWp panelama. Pamatuju si, ze jsem hledal definici instalovaneho vykonu v zakonech a nikde jsem to nenasel.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    NIEKT0: bohužel ne, bylo by to logické, ale "instalovaný výkon" je dán součtem nominálního výkonu panelů.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    WARBABY8: Neurcuje ti celkovy vykon elektrarne najslabsi clanok?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    xChaos: "Solární snídaně v 8 hodin ráno: pokud není pod mr…" - f.cz - fskutečnosti Fedivesmír :-) Brána do federace sociálních sítí. 2000 znaků pro vaše příspěvky.
    https://f.cz/@xChaos/112879848403196465
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ZAHRADKAR: Tak to není problém. Typicky můžeš mít třeba orientaci východ/západ na každé straně 10 kWp a k tomu ti stačí střídač 10 KW. Technicky to bude fungovat dobře, bohužel na venek se to bude tvářit jako elektrárna o instalovaném výkonu 20 kWp. Je to nesmysl, ale bohužel to je zelená politika a nikdo s tím už asi nic nenadělá.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    WARBABY8: Mam tim na mysli to, ze ma generator vyssi teoreticky vykon, nez je vykon stridace (a tedy i povoleneho pretoku). Napr muj stridac umoznuje pripojit az 4.8kWp, ale max vystupni vykon je 3.6kWp. Kdyz dodava generator vice, tak to stridac orizne. Muze to byt vyhodne, protoze panely jsou relativne levne.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ZAHRADKAR: Nevím co si představuješ pod pojmem "oversizing", ale pokud máš zakázané přetoky a dokážeš si to ohlídat, tak můžeš mít elektrárnu do výše povoleného příkonu objektu. V praxi to znamená např. mám jistič 3x25A tak mohu mít elektrárnu o výkonu lehce přes 17kWp.
    Jinak není nic jednoduššího než si podat žádost o připojení a uvidíš co ti dovolí.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Ahoj. Mam dotaz ohledne FVE - je oversizing dovoleny, aspon napr. v pripade 0-vych pretoku do site?

Jde mi o to, ze ted mam 3.6kWp na 1F, ale premyslim o tom, ze bych elektrarnu rozsiril o dve dalsi pole (celkove by to tedy byly 3 MPPT) na asi 15kWp. Ta dve nova pole by ale byly na mene vyhodnych plochach - jedna je k jihu, ale vice zastinena, druha je taktez vice zastinena ale navic jeste k zapadu. Cili prave proto bych to radeji oversiznul, abych mel tech rekneme ~10kW.

Pokud si to ale pamatuju spravne, tak oversizing v CR pri ongrid instalacich mozny neni.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: To jsem pochopil, proto píšu, budou to dvě krabičky nabíječ zvlášť a MPPT taky. Ale střídač to mít nebude. Pokud by jsi chtěl ale něco většího (na 12V pochybuju že to bude potřeba) tak už se střídač asi jen tak nevyhneš a nebo si koupíš modré štěstí Victron za cenu několika kompletních řešení.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: střídač právě nepotřebuju vylubec, mám instalaci na 12v stejnosměr
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    THERIDANE: A která norma podle tebe řeší DC rozvody?
    Jinak 62446 je jak už název napovídá: Fotovoltaické (PV) systémy - Požadavky na zkoušení, dokumentaci a údržbu o něčem jiném než o návrhu a dimenzování podobně jako ČSN 73 0848 která řeší primárně požární bezpečnost.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: existuje ale jsou to vždy IMHO 2 zařízení. Nabíječe a MPPT zvlášť a dává to i větší smysl. Střídač bývá součástí až větších krabiček...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: no my máme bednu zvenku na zdi, zateplenou. Ten sklep jsem původně zamýšlel, ale hrozí jednou za čas povodně a navíc jsem ani nepřemýšlel o těch hromadících se plynech...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Mam dotaz na odborníky: mám teď v karavanu jednak nabíječku z 220v (a 12v z připojeného vozidla) a jednak mppt regulator na který je zapojen jeden solární panel. Budu teď dělat rekonstrukci karavanu a jelikož ta původní nabíječka z 220v je už stará a má nějaké problémy a nabíjení z přípojného vozidla nefunguje vůbec, tak mě napadlo dát tam něco co bude umět solár, 220v i 12v (z připojeného vozidla)
    Něco jako ostrovní systém, ale nepotřebují aby to mělo střídač.
    Existuje něco takového malého? Parametrove to nemusí být nic moc, vzhledem k tomu, že tam je jen jeden panel.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    WARBABY8: Psal jsem NN rozvody, FVE a její technologie pod tuhle normu vůbec nespadají (520.1). FVE řeší hlavně normy 62446 (obecně), rozvody energie konkrétně řeší ČSN 73 0848. Letos je v předběžným režimu norma ČSN P 73 0847, ve které jsou mimo jiné ty kontroverzní požadavky od hasičů, a taky se tam odkazem na 0848 popisují kabely, přípustný ztrátový výkony atd.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    THERIDANE: nízké napětí nezahrnuje stejnosměrné napětí? Na to si přišel kde?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    WARBABY8: Na nic se nekašle, jednak ta norma se týká NN rozvodů (ne DC a už vůbec do toho nespadá účinnost střídače), a jednak ty čísla co jsem psal jsou pro worst case scénář "dám si technologii do budky 100 m (200 m smyčka) od baráku", což nikde v praxi není. Normální ztráta vedením při Pp je neměřitelná. Navíc kdyby si někdo dělal takovou elektrárnu, tak to nebude tahat 6mm² tkaničkama a/nebo nebude dělat stringy na tak malým napětí.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    THERIDANE: jde o úbytky napětí (G.52.1), který pokud budeš počítat i účinnost střídače překročí povolenou respektive doporučenou mez. Ale chápu, že u rodinných baráků na to každej kašle, nicméně u velkých instalací už tyhle srandy dělají v součtu poměrně velké částky i s ohledem na debilní hasiče, kteří nutí dělat systémy s co nejnižším napětím.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    WARBABY8: No a můžeš z ní citovat to, co myslíš že je v rozporu? Já tam pro ty uvedený průřezy vidím daleko vyšší proudy a ztrátový výkony než jaký na FVE jsou.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    THERIDANE: 5-52ka
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam