• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    ANDY_WARHOL: bylo 10, ale bylo to málo, tak to dali na 50 :-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: aha já myslel, že ta hranice je těch 10, tak teď sem trochu zmatený.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ANDY_WARHOL: neřekl bych. Do 50kWp je to bez stavebka a papírů prakticky stejně jako na mikrozdroj. A kdo chce víc, tak už s tím holt nějaká práce je. Ale pro potřeby rodinného domu nebo menší firmy si myslím, že 50kWp úplně málo neni.

Pokud jsi připojen ostrovně tak neřešíš distribuci.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Akorát je s tim o několik řádů víc papírování, tak by to omezení bylo lepší na skutečnou výrobu a ne na nominál těch panelů. Já taky řeším, že chci u svého budoucího solárního systému dát panely tak, že různou část roku bude efektivní jen čast a v jednu chvíli to najednou nepojede.
    Ale řešit ty povolení na větší instalace je peklo.

Tak se rovnou zeptám, když nepojedu pretiky do sítě, tak to taky musím řešit, nebo je to pak moje věc?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: A já snad někde tvrdím, že nemůžeš do sítě připojit víc než 10 kWp ?
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: To by jsi měl říct spíše ty. Já jen tvrdím, že ten dům má na první pohled v panelech přes 10kWp a je zapojená do sítě s přetoky. Takže to asi nějak vymyslet jde. Polovina je na cca na V a polovina na Z.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: no a kde je problém?
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: A co z toho je v rozporu? Píšu snad jasně že je zapojená do sítě, tedy s přetoky.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: ale dotace a distribuce jsou dvě oddělené entity, kde každého zajímá něco jiného.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Jen konstatuji že to tak někdo má, takže to asi "nějak" jde. Víc po tom nepátrám.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Fotovoltaika přírodě neškodí: Přináší energii i do skautských táborů | Solární magazín
    https://solarnimagazin.cz/fotovoltaika-prirode-neskodi-prinasi-energii-i-do-skautskych-taboru/
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: tak ještě, že neřešíme dotace, ale distribuci, tak do toho kecat můžeš. ;-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Nechci do toho kecat protože o dotacích a těchto programech vím houbelec, ale mám tu kousek v Rudné střechu, která na tuty jela s dotací a je připojená jako zdroj do sítě a odhadem je to V+Z na každé straně asi 7-8kWp a je to ještě z doby, kdy šlo mít maximálně 10kWp. Až budu s nimi v kontaktu, můžu se zeptat na podrobnosti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Sdílet elektřinu chce už tisíc Čechů. Začít mohou za měsíc - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-sdilet-elektrinu-chce-uz-tisic-cechu-zacit-mohou-za-mesic-256998
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ELIJEN: všechny elektrárny (vodní, jaderný, větrný, fotovoltaický) jsou výrobny. Podmnožinou výroben jsou mikrozdroje, které mají vlastní pravidla a částečně úlevy.
    Ta poznámka naráží na to, že FVE je brána jako asymetrický zdroj né jako většina klasických elektáren, které jsou symetrické.

MMORT7: já bych neřekl, že je to nějak výrazně zmatené, jen to má svá specifika, aby to bylo politicky líbivé, jak už jsem psal níže.
    žádný rozdíl neni je to stejné.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    WARBABY8: "U fotovoltaických elektráren se pro posouzení vlivu na DS (včetně velikosti nesymetrie) uvažuje výkon střídačů."

Tim FVE mysleji mikrozdroj? Vyrobna je preci take FVE.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ELIJEN: níže najdeš definici z PPDS:

Instalovaný činný výkon výrobny elektřiny
    Součet jmenovitých činných výkonů všech generátorů (výrobních modulů); v případě výroben využívajících solární panely součet jmenovitých hodnot všech instalovaných solárních panelů. U fotovoltaických elektráren se pro posouzení vlivu na DS (včetně velikosti nesymetrie) uvažuje výkon střídačů.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    WARBABY8: Ja zase slysel, ze je to podle vykonu menice, ne panelu. Coz dava smysl v pripade baterioveho uloziste, kde muzes do site davat napr. 10 kW s 3 kWp panelama. Pamatuju si, ze jsem hledal definici instalovaneho vykonu v zakonech a nikde jsem to nenasel.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    NIEKT0: bohužel ne, bylo by to logické, ale "instalovaný výkon" je dán součtem nominálního výkonu panelů.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    WARBABY8: Neurcuje ti celkovy vykon elektrarne najslabsi clanok?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    xChaos: "Solární snídaně v 8 hodin ráno: pokud není pod mr…" - f.cz - fskutečnosti Fedivesmír :-) Brána do federace sociálních sítí. 2000 znaků pro vaše příspěvky.
    https://f.cz/@xChaos/112879848403196465
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam