• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: bohužel google na dotaz "CE normy" neumí relevantně odpovědět, tak se ptám tebe co jsou to ty "CE normy"

ELIJEN: ceny se zvedly, protože vylezly ceny energií, a pořízení FVE v ten okamžik v některých případech mělo opravu návratnost třeba 2-3 roky. Takže se zvedla poptávka a neexistovaly firmy, které by ji uspokojily. Dneska už je situace opačná a třeba na městská výběrka se hlásí 10+ firem, ale že by ty ceny byly extra nízké to nejsou a pokud jsou, tak je to většinou nějaká levárna.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    WARBABY8: Jenze o to jde. Nikdo prakticky FVE bez dotace nekupuje. Ceny se po zavedeni dotaci zvedli cca presne o tu dotaci.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: tak buď prosím konkrétní a řekni mi jaká norma?
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: certifikce je taktéž norma. Dokument že splňuje předepsané požadavky, ale pokud ti jde o slovíčka máš bod. Jde mi o fyzické zapojení o bezpečnost. Papír si můžeš strčit...

No a pak máme případy, kdy máš všechno s razítkem, ale normám a hlavně bezpečnosti to zdaleka neodpovídá. Většina solárních firem třeba úplně vynechává řešení LPS a pod. Máš toho celé internety.

Stavím se k tomu tak, aby to bylo co nejbezpečnější a zároveň provozně nejideálnější řešení. Je to na mé nemovitosti, mohu si to dovolit. Mám sice patřičné vzdělání, ale i tak to řeším s někým oprávněným. Na některé věci nemám ani vybavení.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: tak pokud sis udělal sám rozvaděč a nemáš na to oprávnění, tak asi těžko můžeš splňovat prohlášení o shodě (CE), už jen vzhledem k tomu že nevíš, že žádné "CE normy" neexistují.

ELIJEN: promiň, ale to je fakt nesmysl. Pokud auto bude stát mega a stát ti na něj dá dotaci 300 000,- tak to znamená, že z tvý kapsy odejde 700 000,- A jestli ti těch 300 000,- dá třeba maminka a né stát, tak cena toho auta bude pořád mega. Pokud ta dotace nebude znamenat zásadní ovlivnění poptávky celého trhu, tak to primárně s cenou nemůže zásadně hejbnout.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MMORT7: Fakt? Já už chtěl fotovoltaiku před tím dotačním programem. Jenže skoro ze dne na den vyskočili nehorázně ceny komponent na nesmysl a kleslo to až po několika letech. A ne fakt český trh není tak velký aby způsobil takový nedostatek. Ale jsou to prostě věci které se v malém špatně nakupují. Nedaleko od nás dělali FV na střechu těsně před dotací. Už měli i smlouvu a vše připravené zaměřené, ale dohodli se s firmou, že počkají na tu dotaci o které se jednalo. Nebyl problém. Jenže v nové faktuře byli úplně jiné částky s tím že je to dražší. Vyšlo je to přesně o 28k levněji než před dotací. Dotace byla 205k Kč... Ke změnám v projektu prakticky nedošlo.

Když jsem si to nechával nacenit před více než rokem. Dotace už dávno běželi. Materiálově a razítkově něco přes 120k. Řekl jsem si super nechám někoho vydělat a i tak to budu mít mnohem levnější. Kdyby to stálo po dotaci 200k. Tedy celkem 405k. Podepisuji hned. Jenže ty ceny lítali i přes půl mega. O tom co v tom všechno bude obsaženo ani slovo. Jen kWp panelů, někde i počet a rozměr a typ střídače a baterie a její kapacita. Nic víc. Bylo tu, teď to počítám celkem 8 firem a z toho 5 těch největších na trhu. Všechno to samé.

Jen se předháněli tím jak rychle se mi to vrátí a házeli tam neuvěřitelné cifry. Někde byla návratnost i pod 5 let!! To je docela úžasné když mám spotřebu všech energií kolem 3MWh za rok. A přeprodej energie do distribuce není zrovna 2x výhodný. Je sice pěkné že některé spotové ceny jsou pěkně vysoké, ale já v té době tu energii mít také nebudu.
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    ELIJEN: To první je obecná Urban legend. Tedy nepravda.
    U toho druhého je to spíš: 40% práce a 60% zodpovědnost (protože tím razítkem na sebe bereš nějaká rizika).
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    To je fakt lepší se to nasprtat a udělat si to sám.
    Fakt mi tohle nepřijde jako dobrý způsob si dát na barák něco potenciálně destruktivního.
    Sám si to udělám kvalitnější a pocticejší a ve finálně levnější.
    Akorát to pak musí někdo ostenplovat...
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    jo jo, nechte si udělat FVE firmou, jako třeba soused...
    Na firmu měl doporučení, prý naprostá spokojenost.
    Přijeli dva mlaďáci alá Pat a Mat odněkud z brna...
    Byli to obhlídnout a zrovna mu do střechy navrtali spoustu vrutů bez jakýhokoliv zaměření, jen tak s metrem, domluvili termín a odjeli.
    Soused měl půjčený na týden bagřík. Měli přijet ve středu, aby položili kabel v chráničce a on to mohl v klidu zahrnout. V pátek se s nima zhádal protože nedorazili, takže musel narychlo koupit vlasní chráničku aby to stihnul zahrabat než bude muset vrátit bagr.
    Oni přijeli v sobotu okolo 6 večer. Jen mě vyházeli na zahradu panely a lišty ( nasraný že jsem je tam nenechal zacouvat :) a zmizeli s tím že přijedou zítra dopoledne a budou to mít za 3 hodiny hotový. Přijeli ve dvě odpoledne, sebrali mě bez zeptání žebřík a odjížděli před devátou....
    Pěkně to zprasili a už sem je tady neviděl. Soused se pořád omlouvá, že ruší další termín kdy to přijedou dodělat.
    Je to šíleně zvlněný, panely měli být zarovnaný od konce střechy. Navrtali víc vrutů i do tý horní střechy, zas je vyndali a díry přelepili gafou. Kabely tak nějak přisponkovaný, ale místy se válí po sřeše....

No radost na pohled :D

ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    WARBABY8: To, ze dotace jdou ve finale do kapes firem misto zakaznikum, je podle me znamej fakt. Stejne jako fakt, ze cena revize je tak 20% za praci/dopravu a 80% za razitko.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Bude to až na drobnosti, které já osobně beru jako menší zlo, odpovídat i nové normě. Dokumentaci jen pro svou potřebu zapojení. Vše opatřuji schématy. Včetně rozvaděče který má na svých dvířkách aktuální zapojení. Nejen schematicky ale i v reálné podobě. Beru to jako standard. Bumážky nemám a ani neplánuji. Vše splňuje CE normy.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: nemám na to patřičné vzdelani. V této zemi není možné dostat oprávnění dle normy, bez příslušného učañáku nebo VŠ a to ani když by jsi osvědčil své znalosti oboru a abych ve svém věku si střihnul učnák na to nemám čas.
    Dělat byznys v oboru, na které musíš mít oprávnění, ktere nemám, to je hovadina.
    A navíc mě živí něco jiného a dobře.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ANDY_WARHOL: tak proč si nezaložíš firmu a nezačneš dodávat FVE za nižší ceny a neovládneš s ní trh?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: to nijak nevylučuje co píšu. To že je hodně naivnich zlatokopu, kteří se na tom chtějí prizivit na tom nic nemění.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ANDY_WARHOL: to si myslelo před pár lety hodně firem, řada z nich skončila s dluhama nebo nedodělanou prací...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: když si sectu cenu komponent, pripocitam práci, tak nejsem na cenách co nabízí.
    Neřekl bych, že se domluvili. Jen si můžou nepočítá mnohemvetsi provizi, která je pak kvůli dotaci akceptovatelné, bez dotace by konkurence marži stačila.
    Ty peníze jsou tam prostě navíc a deformují přirozeně konkurenční prostředí.
    Bohužel stát se zavázal k nějakému cíli v rámci Green dealu, takže se snaží přinutit obyvatelstvo aby mu v tom pomohlo. A jinak než přes dotace to neumí. Je to v pravdě začarovaný kruh
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: tak když sis stavěl tu elektrárnu sám, tak máš určitě všechno v pořádku ne? Včetně dokumentace, revize, certifikace baterek a rozvaděčů, oprávnění, osvědčení, profesní kvalifikaci...

ANDY_WARHOL: jako, že se všechny firmy domluví a budou to dávat dráž než by dávaly?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Řešení
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Zas na druhou stranu s cukym musím souhlasit v tom, že jakékoliv rese i s dotací bude dražší minimálně o tu dotaci.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Nevím proč byc měl mít máslo na hlavně. Popisuji jak to vypadá u solárních firem fungující na dotace. Když jsem poptával, tak končila povinnost projektu a tedy i dotace na něj (tuším 10k). A ty firmy se podle toho zařídili.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI:
    Vyhláška č. 131/2024 Sb. Vyhláška o dokumentaci staveb
    Normy, PPDS, atd...

Je hezké jak kopeš kolem sebe, jak všichni nerozumí tomu co dělají, porušují zákony atd. A sám máš kýbl másla na hlavě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam