• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: To je sice super myšlenka ale platí jen pro krátký časový úsek. Brzy musí nastat doba kdy ta letní energie bude prostě zadarmo a za zimní bude stát majlant.

Ne do patrony moc zasahovat nemusíš, záleží jen jak spolu ty cívky propojíš. Případně můžeš nějakou vyměnit za jinou.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    aaa, xchaos opet buduje novou lepsi spolecnost. po vyvoji solarniho letajiciho slapaciho kola, revolucniho piratecoinu, po nastartovani piratsky strany a prodeji arachne labs americkemu korporatu, je tu dalsi level na ceste k nepodminemu zakladnimu prijmu pro vsechny prazany.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Jo klesá to logicky s druhou mocninou.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: 3 cívky to má když je to třífázový bojler, ne? :-) nevím hrabat se uvnitř patrony se mi nechtělo.

No, přetoky jako prodej... my hodláme být v energetické komunitě se svými elektroměry v Praze a odečítat si to na nich od spotřeby silové energie. To je asi 3x výhodnější, než to "prodávat". Energetické komunity jsou řešení, protože vždycky někde někomu v bytě v Praze bude běžet domácí wifi, lednička, nebo i klimatizace, během těch letních špiček... můžeš to třeba i rozdávat známým, když nechceš prodávat.

Není žádný způsob, jak ty letní přebytky využít (ano, uvažoval jsem i o 3D tisku nebo tavení hliníku nebo kombinace obojího), než je poslat do sítě - někomu, komukoliv, nemusí jít o prodej. Cílem je prostě v létě stopnout sypání vagónů s hnědým uhlím do elektráren, a každý trik v tomhle ohledu je v pořádku - prodej, energetické komunity, cokoliv.
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Já myslel nastavit šikovné napětí na tom vstupu toho relé. Tedy spínací napětí. Jestli to dobře chápu, tak ty chceš přes trafo snižovat napětí na patroně.

BTW každá patrona má 3 cívky a záleží jak je zapojíš. Můžeš je připojovat postupně. Trafo bych do toho necpal.

Já mám ale jiný systém, já si na přetoky nehraju. Nikomu nic prodávat nehodlám. U tebe bych asi postupoval jinak.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    XCHAOS: ja si nic takoveho nemyslim, ale tchan si porizoval na dotaci ten solarni ohrev vody v bojleru a tak sem to resil s tema firmama ja.. takze mi to bylo takto vysvetleno
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: (tady je nutné poznamenat, že máme ještě už asi 12 let starý solárně-termální systém, takže na přímém slunci nepotřenujeme bojler spouštět, vyhřeje se jinak, a budeme preferovat prodej přebytků do sítě)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: tak především, my máme bojler prostě strčenej do zásuvky, až za invertorem, že jo. A "když nastavíš šikovně napětí" je vlastně přesně to samé, co jsem zmínil - že chci mezi zásuvku (spínanou docela chytrou funkčností Smart Load) vložit transformátor, abych to napětí zmírnil :-) Panely a baterky jsou v našem systému natvrdo připojené k chytrému "pěticestnému" invertoru Deye - grid (jako backup a prodej přebytků), baterka, solární panely, load, a 5.port, "gen port", což lze číst jako generátor nebo generic, je SW definovaný buď pro generátor (spínaný odběr) nebo jako smart load (spínaná produkce). A spínat lze na základě výkonu panelů a stavu nabití baterie, s tím, že se definuje i práh, do kterého to baterii vybije, když výkon panelů poklesne. No ale spínat to větším výkonem panelů než 500W se mi neosvědčilo, protože v poledne pod mrakem by se to nesepnulo nikdy.

Ale srazit odběr bojleru z 2 kW tím pádem neumím jinak, než transformátorem (uvažuju nějaký, který převádí evropských 220 na amerických 120, měly by být levné), protože výměna toho topného tělesa nevím, jestli je reálná (ale prověřím ji taky)
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Když nastavíš šikovně napětí, tak to pojede vesměs na přímo. Pokud nedobíjíš větším proudem nebudeš mít na článku 3,5V jen tak.

Ta běžná baterie, která mě stála asi 40k Kč i tou nej BMS co se dá na trhu sehnat, dokáže do sebe naládovat za svých prvních 80% kapacity asi 100MWh, to jest když hodně přeháním 40+let.

Ta baterie za tu dobu odejde na nějakou nechtěnou událost. Pokud chceš ty cykly co nejvíce prodloužit budeš ji držet mezi 3,2-3,55V, budeš hlídat teplotu a max nabíjecí a vybíjecí proud pod 0,5C, bude dobře stažená, pak můžeš počítat třeba s dvojnásobnými cykly.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: ale náš invertor je dost smart na to, aby definoval spínání smart load zásuvek podle nabití baterie a výkonu na panelech (i kombinace kritérií). ale já do bojleru fakt nechci vybíjet baterku. Amortizace baterky, přestože má zvládat 5000 cyklů, přibližuje cenu 1 kWh ceně ze sítě. Pouze elektřina přímo z panelů je skutečný "přebytek".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: ano, to radí všichni, ale vy si asi myslíte, že ty topné moduly do našeho bojleru se zcela arbitrárním výkonem rostou na stromech :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Ty bojlery je vhodné mít dva sériově a do toho prvního brát jenom přebytky.

Ty hračky alá smartrouter a pod mi přijdou zbytečně těžkopádné. Stačí mít napěťově řízené relé, které bude snímat baterii. Pokud překročíš na LFP článku 3,45-3,5V Znamená to že baterie už je poměrně dost nabitá a relé sepne můžeš si dovolit to cpát do bojleru. Problém je že ti pak klesne napětí na článku vlivem zátěže. A tedy je potřeb to řešit navíc nějakým časovačem.

Jinak jsou invertory které tyhle věci umí hlídat sami, ale taky to není kdovíjaká výhra. Většinou je druhý (slabší) výstup jen na prioritní spotřebiče a ono je to v případě ohřívání bojleru opačně.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    XCHAOS: je lepší v takovém případě vyměnit topnou spiralu na tu s nominálne nižším výkonem.
    Spirála s 2kw ti sice pojistky nevyhodi, když to budeš krmit nižším příkonem, ale účinnost dramatucky klesá.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PISTA1: tohle vypadá šíleně. Naše panely jsou pravda taky zvlněný, jenže to je proto, že je pod nimi zvlněná ta střecha, jenže před osazením panelů to nebylo tak vidět. Tahle střecha ale vypadá rovná...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GOZER1: vzhledem k tomu, že na krabici vidím jen "on-off" mi není jasné, jak se to přepíná mezi těmi svými "módy". Pouštět do bojleru čistě jen solární přebytky a nesahat si na baterku nebo na síť není tak triviální, jak to vypadá. Topné těleso v našem bojleru má tvrdé 2 kW, a u střídače, který nemá zrovna 2 kW ze slunce, by "vyhodil pojistky". U nás si sáhne na baterku, ale to taky není žádoucí, a kdybych smart load treshold nastavil na 2 kW na panelech, tak se zase v těch dnech, kdy je to nejvíc potřeba, vůbec nesepne (plánuju snížit příkon bojleru transformátorem na nižší napětí, takže při stejném proudu si bude brát nižší příkon...)
    GOZER1
    GOZER1 --- ---
    Ahoj, jako slepej k houslim jsem se dostal k tomuhle stridaci. Dal by se z toho zbastlit bezbateriovy ohrev bojleru nebo je to blbost? Dokoupil bych jenom panely. Diky za radu.

CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Na tyhle firmy pozor. Vznikl seznam rizikových solárníků, proti loňsku se jejich počet podstatně rozrostl | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c7-67383410-ofg5u-99cbd53a2fe99c0

.... Ale ze by zlevnili, to ne, tak nevim, jak moc to je pravdivy clanek.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    Návratnost 2-3 roky může FVE mít úplně v pohodě (i když u rodinného domu to až tak pravděpodobné není, ale u firmy úplně v pohodě).

Co se týče ceny, tak to samozřejmě dotace przní, ale my se na ni až tak moc neohlížíme. Pokud děláme nějakou el, která by byla levnější a nedosáhla na plnou dotaci, tak většinou zákazníkovi nabídneme, zda nechce baterii navíc, protože ji vlastně bude mít za polovinu a cenu nenavyšujeme.

Moc často se to ale nestává. Nejčastější konfigurace na RD máme 10kWp/15kWh a se vším to vyjde přes 400k. Když to děláš poctivě podle předpisů a z kvalitních komponent/materiálů, tak to prostě něco stojí. Ano jsou na tom moc pěkné marže, ale také to není štípání dříví - vyžaduje to nějakou kompetenci a také obsahuje rizika atd...
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: ehm, nevím že by tu padla nějaká řeč o 100kWp síťovce. O tom vůbec nic nevím a vůbec neznám návratnost.
    Za těch 400E/MWh byla cena v létě přes den kdy ta elektrárna něco dodává? Pokud ani jak dlouho? To jsou krátkodobé požadavky sítě. Většinou hádám ta cena byla mizivá.
    máš pro zajímavost data z nějaké konkrétní? To je větší zlatý důl než u prvních solárních baronů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam