• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    LITTLEBOY007CZ
    LITTLEBOY007CZ --- ---
    WARBABY8: jak zlegalizovat? Myslel jsem, že stačí nepřekročit rezervovaný výkon což si dokážu ohlídat.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LITTLEBOY007CZ: tak jen bacha na to, že bys to měl ještě zlegalizovat.
    LITTLEBOY007CZ
    LITTLEBOY007CZ --- ---
    CUKI: To že mi to pošle do sítě mi vůbec nevadí, mám VB a využiju to v zimě. Ke střídači to nepripojim, je to 50m daleko a navíc 1 panel bude východ a dva západ. Dle mě je druhej střídač jediný rozumný řešení.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LITTLEBOY007CZ: A jakou má vlastně spotřebu na prázdno? 3 panely cca 1500W je tak minimum co bych nějak vůbec dával. Nechce se mi číst dokumentaci, ale pokud umožňuje bezbateriový provoz, tak co se stane tou energií kterou vyrobí a neuloží ji do baterie ani ji dům nespotřebuje? Pošle ji do sítě?
    Dej tam jen MPPT a připoj ke stávající baterii. Když nebude svítit nebude ti to nic žrát.

Jinak ty dva měniče musí spolu umět komunikovat.
    LITTLEBOY007CZ
    LITTLEBOY007CZ --- ---
    CUKI: mám zahradní domek oddělený od rodinného domu do kterého mi vede 1x16A zásuvka. Na něj má mám možnost dát 3 panely (střecha RD je už plná). Dle dokumentace je možné využít tento střídač jako "balkónovou FVE" tj. připojit do zásuvky a dodávat energii přímo do sítě. Byla by možnost zde použít GridFree invertor 2kW - SUN-2000G2H který dokáže pracovat s Godwee co mám doma, ale byl bych radši za nějakej jednodušší, který by mohl být venku jen pod střechou, což by tento krásně splňoval.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LITTLEBOY007CZ: Studovat to nebudu, ale s nějvětší pravděpodobností to nebude mít ochrany nebo funkce na podporu sítě nebo obojí. Deye obecně není nic moc značka.
    MADBANANA
    MADBANANA --- ---
    CUKI: Hustý, ale starý. Platí to furt?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LITTLEBOY007CZ: Úplně nechápu co je tvým cílem. Co znamená rozšíření? Chceš přidat jen panely? Nebo rozšířit maximální výkon? V prvním případě je potřeba pouze MPPT, které zapojíš rovnou do baterie a v tom druhém je potřeba nějaká jednotka umožňující synchronizovaná paralelní režim. Tedy jsi omezen tím, co tam už máš.
    LITTLEBOY007CZ
    LITTLEBOY007CZ --- ---
    Nemáte někdo zkušenosti s tímto střídačem? Někde píšou, že ho u nás není možné používat napřímo do sítě, ale nikdo nevysvětluje proč. Chtěl bych ho použít na zahradní domek přímým připojením do zásuvky a rozšířit tím stávající hybridní FVE (ne Deye) https://www.deyeinverter.com/product/microinverter-1/SUNM130-160-200G3EUQ0P1-13002000W-Single-Phase-4-MPPT-Micro-Inverter.html
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    LONGi uvádí na trh nový fotovoltaický panel s účinností až 24,80% https://www.longi.com/en/news/longi-hpbc-2-new-product-hi-mo-x10-launch/
    CUKI
    CUKI --- ---
    NIEKT0: Proto jsem taky psal že to není důležité sledovat.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    CUKI: Moderna (vysokokapacitna) bateria ti 40+ rokov na 99% nevydrzi, bez ohladu na cykly.
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Hledal jsem ti vhodný obrázek ale našel jsem asi rovnou i video: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=QUP53cWM8dg

Nemám k dispozici zvuk, ale předpokládám že tam popisují to co ty chceš, jen nevíš že to chceš :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: To je sice super myšlenka ale platí jen pro krátký časový úsek. Brzy musí nastat doba kdy ta letní energie bude prostě zadarmo a za zimní bude stát majlant.

Ne do patrony moc zasahovat nemusíš, záleží jen jak spolu ty cívky propojíš. Případně můžeš nějakou vyměnit za jinou.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    aaa, xchaos opet buduje novou lepsi spolecnost. po vyvoji solarniho letajiciho slapaciho kola, revolucniho piratecoinu, po nastartovani piratsky strany a prodeji arachne labs americkemu korporatu, je tu dalsi level na ceste k nepodminemu zakladnimu prijmu pro vsechny prazany.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Jo klesá to logicky s druhou mocninou.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: 3 cívky to má když je to třífázový bojler, ne? :-) nevím hrabat se uvnitř patrony se mi nechtělo.

No, přetoky jako prodej... my hodláme být v energetické komunitě se svými elektroměry v Praze a odečítat si to na nich od spotřeby silové energie. To je asi 3x výhodnější, než to "prodávat". Energetické komunity jsou řešení, protože vždycky někde někomu v bytě v Praze bude běžet domácí wifi, lednička, nebo i klimatizace, během těch letních špiček... můžeš to třeba i rozdávat známým, když nechceš prodávat.

Není žádný způsob, jak ty letní přebytky využít (ano, uvažoval jsem i o 3D tisku nebo tavení hliníku nebo kombinace obojího), než je poslat do sítě - někomu, komukoliv, nemusí jít o prodej. Cílem je prostě v létě stopnout sypání vagónů s hnědým uhlím do elektráren, a každý trik v tomhle ohledu je v pořádku - prodej, energetické komunity, cokoliv.
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Já myslel nastavit šikovné napětí na tom vstupu toho relé. Tedy spínací napětí. Jestli to dobře chápu, tak ty chceš přes trafo snižovat napětí na patroně.

BTW každá patrona má 3 cívky a záleží jak je zapojíš. Můžeš je připojovat postupně. Trafo bych do toho necpal.

Já mám ale jiný systém, já si na přetoky nehraju. Nikomu nic prodávat nehodlám. U tebe bych asi postupoval jinak.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    XCHAOS: ja si nic takoveho nemyslim, ale tchan si porizoval na dotaci ten solarni ohrev vody v bojleru a tak sem to resil s tema firmama ja.. takze mi to bylo takto vysvetleno
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: (tady je nutné poznamenat, že máme ještě už asi 12 let starý solárně-termální systém, takže na přímém slunci nepotřenujeme bojler spouštět, vyhřeje se jinak, a budeme preferovat prodej přebytků do sítě)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam