• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LITTLEBOY007CZ: my Deye používáme. Víceméně s tím máme zkušenosti dobrý, problém jsou většinou různé ubastlenosti okolo (včetně staré elektroinstalace v domě a tak, zatím největší problém je, že skutečný stav baterie se zdá neodpovídat tomu, na kolik si invertor myslí, že je nabitá, ale pokládám to spíš za SW problém, než HW problém...)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    nie priamo solar, ale ked je patek tak napad na solarnu kolo-ambulanci, staci na tu striesku dat panely a sanitak nemusi tolko slapat

https://preview.redd.it/ylh5alessswd1.png?auto=webp&s=a4737666f6858e4d00e096401d9071f47cb3d1c7
    LITTLEBOY007CZ
    LITTLEBOY007CZ --- ---
    CUKI: největší spotřebič v domě je EV. Proto se snažím nacpat co nejvíce energie do VB, abych ho pak mohl nabíjet v noci v NT za 0,7Kč/kWh (komplet cena když k tomu připočtu i OZE).
    CUKI
    CUKI --- ---
    LITTLEBOY007CZ: Já měl za to že podle nefixovaného ceníku platím 5k5 za MWh včetně distribuce kterou jsem našel zvlášť asi 2700Kč. Ale možná je to jinak nechce se mi to hledat.

Kdyby mi někdo garantoval 5k5 za vykoupenou elektřinu jen tak, tak osadím i severní stranu střechy :-D

Ale dost pochybuji že ti to za 5 nebo 10let někdo nabídne.
    LITTLEBOY007CZ
    LITTLEBOY007CZ --- ---
    CUKI: já mám ještě starý ceny takže platím 5500 silovku + distribuci 2200 ve VT nebo 200 v NT + OZE a ty další nesmysly ale to do toho nepočítám, protože to se platí vždy..
    CUKI
    CUKI --- ---
    LITTLEBOY007CZ: Já odečetl tu distribuci. To je špatně?
    LITTLEBOY007CZ
    LITTLEBOY007CZ --- ---
    CUKI: Jestli platíš za silovku 2k za MWh tak od srdce gratuluju, já jí mám za 5500,-. Takže pokud mě to se střídačem, panelama a vším okolo vyjde na max. 20k, tak to mám za necelý 4 roky zpět. Navíc jestli to je a nebo není ekonomicky výhodný není úplně smyslem týhle debaty, zajímala spíš technická stránka věci..
    CUKI
    CUKI --- ---
    LITTLEBOY007CZ: Ok, jinými slovy ti to vydělá cca 2000Kč ročně. Do budoucna pravděpodobně méně, pokud vůbec.
    LITTLEBOY007CZ
    LITTLEBOY007CZ --- ---
    CUKI: o ekologii mi vůbec nejde, jde mi o to snížit co nejvíce účet za elektřinu. Virtuální baterie funguje tak, že si tam v létě pošleš co jde a pak si to vybereš v zimě jen za cenu distribuce.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LITTLEBOY007CZ: Přiznám se, že nevím jak funguje virtuální baterie. Mě tyhle věci naprosto míjí. Ale dost pochybuji, že tuhle letní denní energii za pár let vůbec prodáš, protože po ní nebude vůbec poptávka.

I kdyby jsi z toho dostal opravdu čistý 1 MWh který pak pošleš do sítě, a i kdyby jsi to prodal za nějakou racionální cenu, tak se ti to nikdy nevrátí a ekologii to moc nepomůže.

Pokud by jsi tam dal jen MPPT prostě to něco vyrobí co pak bude i v obdobích kdy nebudeš mít moc energie k užitku.
    LITTLEBOY007CZ
    LITTLEBOY007CZ --- ---
    CUKI: od jara do podzimu to vyrobí 1-1,5MWh energie kterou buď využiju nebo pošlu do virtuální baterie a využiju v zimě. V zimě můžu invertor vypnout ze zásuvky a nebude žrát vůbec nic.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LITTLEBOY007CZ: Já spíše pochybuji o smysluplnosti takového řešení. Jedna věc je aby to šlo přidat, druhá je co mi to přinese a co tím ztratím. Pokud máš nějakou normální elektrárnu, tak v létě budeš za vodou a v zimě ti ten jeden nebo dva panely můžou dát méně než ten samotný střídač vůbec vyrobí.
    LITTLEBOY007CZ
    LITTLEBOY007CZ --- ---
    ELIJEN: Napsal jsem na ČEZ, je možný že mě kopnou do zadku i s tím střídačem, protože nemusí splňovat nějakou jejich normu. Mohu dát případně vědět jak to dopadlo, jestli vás to bude někoho zajímat.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    LITTLEBOY007CZ: Jo, to by asi melo fungovat, ale uplne nevim jak se na to tvari normy a CEZ.d :)
    LITTLEBOY007CZ
    LITTLEBOY007CZ --- ---
    ELIJEN: Mikrostřídač by dodával ale napětí jen na 1 fázi. Hybridní domovní střídač se vypne pokud ztratí i jenom jednu fázi ze tří takže tady bych se problému z odpojením nebál.
    LITTLEBOY007CZ
    LITTLEBOY007CZ --- ---
    ELIJEN: Pokud vypadne DS (stačí i 1 fáze) střídač se přepne na backup a zásuvka do které by byl mikroinvertor připojen přestane fungovat. Tím pádem by přestal běžet i mikroinvertor a nic by do sítě neposílal. Napsal jsem na ČEZ, jestli ho není problém dle jeho norem nás připojit.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    LITTLEBOY007CZ: Podle me to nejde pouzit, protoze to neschvali distributor. Taky by to mohlo delat neplechu pri vypadku DS, kdy se musi stridac odpojit. Kdyz tam pridas ten mikroinvertor, tak si hlavni stridac muze myslet, ze k zadnemu vypadku nedoslo a vesele bude prat pretoky do site.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LITTLEBOY007CZ: hodláš navýšit výkon FVE tím, že se chystáš připojit druhý výrobní modul. To znamená, že musíš žádat o novou smlouvu o připojení...
    LITTLEBOY007CZ
    LITTLEBOY007CZ --- ---
    WARBABY8: jak zlegalizovat? Myslel jsem, že stačí nepřekročit rezervovaný výkon což si dokážu ohlídat.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LITTLEBOY007CZ: tak jen bacha na to, že bys to měl ještě zlegalizovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam