• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    LITTLEBOY007CZ
    LITTLEBOY007CZ --- ---
    ELIJEN: Napsal jsem na ČEZ, je možný že mě kopnou do zadku i s tím střídačem, protože nemusí splňovat nějakou jejich normu. Mohu dát případně vědět jak to dopadlo, jestli vás to bude někoho zajímat.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    LITTLEBOY007CZ: Jo, to by asi melo fungovat, ale uplne nevim jak se na to tvari normy a CEZ.d :)
    LITTLEBOY007CZ
    LITTLEBOY007CZ --- ---
    ELIJEN: Mikrostřídač by dodával ale napětí jen na 1 fázi. Hybridní domovní střídač se vypne pokud ztratí i jenom jednu fázi ze tří takže tady bych se problému z odpojením nebál.
    LITTLEBOY007CZ
    LITTLEBOY007CZ --- ---
    ELIJEN: Pokud vypadne DS (stačí i 1 fáze) střídač se přepne na backup a zásuvka do které by byl mikroinvertor připojen přestane fungovat. Tím pádem by přestal běžet i mikroinvertor a nic by do sítě neposílal. Napsal jsem na ČEZ, jestli ho není problém dle jeho norem nás připojit.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    LITTLEBOY007CZ: Podle me to nejde pouzit, protoze to neschvali distributor. Taky by to mohlo delat neplechu pri vypadku DS, kdy se musi stridac odpojit. Kdyz tam pridas ten mikroinvertor, tak si hlavni stridac muze myslet, ze k zadnemu vypadku nedoslo a vesele bude prat pretoky do site.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LITTLEBOY007CZ: hodláš navýšit výkon FVE tím, že se chystáš připojit druhý výrobní modul. To znamená, že musíš žádat o novou smlouvu o připojení...
    LITTLEBOY007CZ
    LITTLEBOY007CZ --- ---
    WARBABY8: jak zlegalizovat? Myslel jsem, že stačí nepřekročit rezervovaný výkon což si dokážu ohlídat.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LITTLEBOY007CZ: tak jen bacha na to, že bys to měl ještě zlegalizovat.
    LITTLEBOY007CZ
    LITTLEBOY007CZ --- ---
    CUKI: To že mi to pošle do sítě mi vůbec nevadí, mám VB a využiju to v zimě. Ke střídači to nepripojim, je to 50m daleko a navíc 1 panel bude východ a dva západ. Dle mě je druhej střídač jediný rozumný řešení.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LITTLEBOY007CZ: A jakou má vlastně spotřebu na prázdno? 3 panely cca 1500W je tak minimum co bych nějak vůbec dával. Nechce se mi číst dokumentaci, ale pokud umožňuje bezbateriový provoz, tak co se stane tou energií kterou vyrobí a neuloží ji do baterie ani ji dům nespotřebuje? Pošle ji do sítě?
    Dej tam jen MPPT a připoj ke stávající baterii. Když nebude svítit nebude ti to nic žrát.

Jinak ty dva měniče musí spolu umět komunikovat.
    LITTLEBOY007CZ
    LITTLEBOY007CZ --- ---
    CUKI: mám zahradní domek oddělený od rodinného domu do kterého mi vede 1x16A zásuvka. Na něj má mám možnost dát 3 panely (střecha RD je už plná). Dle dokumentace je možné využít tento střídač jako "balkónovou FVE" tj. připojit do zásuvky a dodávat energii přímo do sítě. Byla by možnost zde použít GridFree invertor 2kW - SUN-2000G2H který dokáže pracovat s Godwee co mám doma, ale byl bych radši za nějakej jednodušší, který by mohl být venku jen pod střechou, což by tento krásně splňoval.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LITTLEBOY007CZ: Studovat to nebudu, ale s nějvětší pravděpodobností to nebude mít ochrany nebo funkce na podporu sítě nebo obojí. Deye obecně není nic moc značka.
    MADBANANA
    MADBANANA --- ---
    CUKI: Hustý, ale starý. Platí to furt?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LITTLEBOY007CZ: Úplně nechápu co je tvým cílem. Co znamená rozšíření? Chceš přidat jen panely? Nebo rozšířit maximální výkon? V prvním případě je potřeba pouze MPPT, které zapojíš rovnou do baterie a v tom druhém je potřeba nějaká jednotka umožňující synchronizovaná paralelní režim. Tedy jsi omezen tím, co tam už máš.
    LITTLEBOY007CZ
    LITTLEBOY007CZ --- ---
    Nemáte někdo zkušenosti s tímto střídačem? Někde píšou, že ho u nás není možné používat napřímo do sítě, ale nikdo nevysvětluje proč. Chtěl bych ho použít na zahradní domek přímým připojením do zásuvky a rozšířit tím stávající hybridní FVE (ne Deye) https://www.deyeinverter.com/product/microinverter-1/SUNM130-160-200G3EUQ0P1-13002000W-Single-Phase-4-MPPT-Micro-Inverter.html
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    LONGi uvádí na trh nový fotovoltaický panel s účinností až 24,80% https://www.longi.com/en/news/longi-hpbc-2-new-product-hi-mo-x10-launch/
    CUKI
    CUKI --- ---
    NIEKT0: Proto jsem taky psal že to není důležité sledovat.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    CUKI: Moderna (vysokokapacitna) bateria ti 40+ rokov na 99% nevydrzi, bez ohladu na cykly.
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Hledal jsem ti vhodný obrázek ale našel jsem asi rovnou i video: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=QUP53cWM8dg

Nemám k dispozici zvuk, ale předpokládám že tam popisují to co ty chceš, jen nevíš že to chceš :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: To je sice super myšlenka ale platí jen pro krátký časový úsek. Brzy musí nastat doba kdy ta letní energie bude prostě zadarmo a za zimní bude stát majlant.

Ne do patrony moc zasahovat nemusíš, záleží jen jak spolu ty cívky propojíš. Případně můžeš nějakou vyměnit za jinou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam