• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Nic? Zajímalo by mě jestli takové zapojení existuje. Nejsem elektrikář, který zapojí 3 denně. Ale řekl bych že pár desítek jsem jich už zapojil.
    A všechny jsou vesměs na jedno brdo. Zapojit to lze jak na jednu tak na dvě fáze. V jedné vývařovně jsem viděl opravdu 3f, ale tu doma pravděpodobně nemáš :-) A princip je stejný.

Prakticky vždy tam máš dva okruhy, které zapojíš buď na jednu fázi dohromady a nebo dvě a dvě plotýnky po každé na jednu fázi. Nikdy jsem se ale nesetkal s tím, že by se zapojili plotýnky mezifázově na 400V. Třeba to WARBABY8: potvrdí či vyvrátí. Protože co já vím, já tomu vůbec nerozumím :-D

Tedy limit jedné fáze je pouze přívodní jištění a přívodní kabel. CYKY 3x4 (25A) a nebo 3x6 (32A). Žádnou f-ci nebo výkon to neomezuje. Jediné omezení je opačně u zapojení na 2f, protože f-ci boost jde sdílet jen s jedinou plotýnkou. U jednofázového zapojení by se výkon dal teoreticky sdílet mezi všemi plotýnkami. Ale dost pochybuji, že to tak někde je. Nicméně 1f zapojení tomu dává naopak větší možnosti.

Jediná výhoda/potřeba3f v domácnosti je u použití větších motorů. Které se do jistého výkonu dají provozovat s rozběhovým kondenzátorem, ale zapojení na 3f je zapojení na 3f.

Pokud máš dílnu plnou starých točivých strojů, asi je buď zapojíš napřímo do sítě a nebo budeš muset zůstat na 3f zapojení. Nepředpokládám ale tento příklad.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: nadhodíš nějaký konkrétní typ? Ať se nebavíme jeden o voze a druhý o koze? Co máš konkrétně doma třeba ty? Případně pokud napíše CERMI_FOX:
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: ty sporaky se ale nedaji napojit na jednu takto silnou fazi. tedy ne bezne, proste to neznas, tak se do toho nemontuj.
    ja to mam zapojene na 2 faze tak abych mel maximalni vykon. dle navodu, zapojoval to skutecny elektrikar. pokud by to bylo na jednu fazi, tak je vykon omezen, a nestaci to hodit na jednu 50a fazi, ten sporak tahle proste nefunguje...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Hovadina to je ale jen proto že když máš 3 fáze, tak zpravidla nemám jednu tak výkonnou. Ale jinak tě nic nenutí jen třeba 1x50A. To ti na sporák doufám stačí.
    Ty ve sporáku-indukci používáš mezifázové zapojení?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: pokud si nekdo v panelaku kde ma 1 fazi poridi indukci, tak s tim musi pocitat, ale pokud mam v dome 3faze, tak je hovadina si to napojovat na jednu. zbytek jsou jen recicky

celkove nemam pocit, ze by si mel spatne informace nebo znalosti, ale spis dochazis leckdy k prapodivnym zaveru, hodne ovlivnenym tvym osobnim zivotnim stylem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Nesmysl to není. Já jsem upozorňoval že sporák je na FV nejhorší spotřebič a že je potřeba se buď přizpůsobit a nebo s tím počítat. V každém případě zapojit to lze. Několik takových mám normálně zapojeno. Ono třeba v bytech máš často jen jednu fázi.
    V drtivé většině případů se používají sice dvě fáze ale nikoli jejich mezifázové napětí. Tedy to že je to připojeno na 3f nic neznamená, problém by to byl pouze u mezifázového zapojení. Zpravidla ale sporák jede jen na 2 fáze (každá použitá na dvě plotýnky) a do třetí se zapojuje případně trouba.

Tady ale jak bylo naznačeno je potřeba rezervovat poměrně velký výkon. Většina jednofázových měničů má maximální výkon 11kW A to jsme na jističi 50A, což je už trochu nepraktické.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: treba u te indukce jsi mimo, doporucovat nekomu at si to zapoji na 1 fazi, to muzes rovnou vyhodit, snizit vykon na polovinu je proste nahovno, zbyde ti pak jedna plotynka na plny vykon.

samozrejme pokud nevaris nebo indukci nemas, tak ti to prijde jako dobry napad. ale kdybys tu vec nekdy nejak normalne pouzival v ramci rodiny, tak bys vedel, ze je to picovina a nikdy by si to nikomu neporadil. samozrejme muzes varit nejdriv pilohu a pak jidlo, ale je to casovej opruz a reseni navic abys to udrzel teple a vsechno spravne nacasoval.
    a to je vec, kterou ja treba znam dobre, protoze hodne varim. u nekterych jidel ani ty 3 faze nestaci, coz je nastesti malokdy..
    kdyz u takto jednoduche veci doporucujes nesmysly, tak jak ti pak muzu verit, ze je nedoporucujes u veci, ktere neznam ?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Čez umí 1x25A, větší 1f výkon se nedělá protože se to pak hůře reguluje hlavně na koncových uzlech. Navíc je fo pro něj finančně výhodné protože zpravidla rezervuješ víc.
    WARBABY8: Řídit se tím nemusí, ale napsal jsem něco špatně?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CERMI_FOX: preco cez umi iba 1x20? nemate tam dost silne vedenie? (mam 1f a od distribucie mam 3x25A, tak ma to prekvapuje, ale my sme tu egd)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: coze ty si dovolujes zpochybnovat znalosti mistniho deda vseveda ?
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    WARBABY8: Máte štěstí, že jdu zrovna kolem :-)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CERMI_FOX: kup a precti

Speciál Fotovoltaika: srozumitelně, prakticky a užitečně — iKiosek
    https://www.ikiosek.cz/detail/specialy-66ffb630265c4f5334a9db96-fotovoltaika-srozumitelne-prakticky-a-uzitecne
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CERMI_FOX: asi bych začal tím, že bych neposlouchal rady od člověka, který rozumí úplně všemu...
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: No bez dotace mě to vyšlo v lepších (mnohem) lepších parametrech na cca 120k Kč Pokud započítám práci tak jsem tak na 200k Kč. Dotační byli cca kolem půl míče a víc po odečtení dotace jsem stále dost mimo. A hlavně bych měl asi poloviční baterii a mnohem horší bilanci soběstačnosti. Druhá věc je že v ceně nebyli započítány ruzné ochranné prvky a pod.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: mám k elměru připíchlý sledovač, co to periodicky vyčítá a kreslí grafíky, kde vidím, že občas mám spotřebu přes 7kW - třeba vařím pivo a u toho oběd a k tomu se pustí TČ. Maximum (počítáno jako maximální průměr za 15min) je 12kW, ale to se vyskytuje zřídkakdy. Každopádně 1x25A by pak bylo málo. Plus výhledově EV, současný auto už na jaře oslavilo plnoletost a jak stárnu, tak spalováky mě hlukem a vibracema začínají vadit :)

TČ mi jede celoročně, nejvíc (počítáno poměrově k danýmu měsíci) samozřejmě sežere v zimě na topení, ale i ve zbytku roku jede na teplou vodu. Ta se nahřívá hlavně přes den. Jednotlivý spotřebiče změřený nemám, ale na spotřebě vidím docela solidní peaky v době, kdy se pustí TČ (sleduju, kdy se pouští a okem jsem si to zkoreloval).

Co se týče dotace, tak tam jsem skeptický, že bez ní a bez přetoků by to vyšlo levnějc, prootže do ostrovu jít nechci, to mi přijde nepohodlný.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: Dá se mít 1x25A což by ti na obyč RD stačit mělo, nejhorší spotřebič je sporák. Pokud máš jedinou plotýnku zapojenou mezifázově tedy by ti nestačilo 5k7W, tak to už je slušnej kousek.

Asi tě zklamu ale v době kdy pojede TČ pravděpodobně nepojde slunce. Na to by jsi musel mít asi mnohem větší baterii.

Pokud nechceš prodávat a tedy nic posílat do sítě, tak můžeš jet bez přetoku. Tak to povzuje většina lidí bez dotací.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI:
    Indukce je zapojená na 3f, bez toho má poloviční výkon. Stejně tak ty okruhy. A něco mi říká, že protože hybridní elektrárny jsou přifázované k síti, tak by nedělalo dobrotu mít 3f síť a 1f střídač :) Nebo nechápu, jak to myslíš.
    TČ určitě chci na FV, je to celkem žrout, bez toho by to dávalo výrazně menší smysl. To, že 1f je výrazně efektivnější jak asymetrická 3f, vím, bohužel nejsme v americe, aby mi někdo zapojil 1x50. 1x20, což je myslím maximum, co lokální čez umí, je málo bohužel.

větší baterce se nebráním, naopak. Ale nedokážu takhle odhadnout, kolik by bylo optimum. Líbil by se mi systém, kdy bych mohl snadno přikoupit další krabici a zvýšit si tak kapacitu. Vím, že některý systémy to bez problému umí.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: Indukce na 99% není 3f. Jde jen o to jak ji zapojíš. To že máš okruhy rozhozené po fázích je fuk. EV se dá nabíjet tak i tak. Pokud ho chceš nabíjet ze slunce, stejně ti je 3f nabíječka na pendrek. TČ může být taky na 1f a nebo ho zapojíš mimo FV, což dává smysl.
    Rozdíl mezi 3f a 1f je v efektivitě při zimním provozu. A obecně v chodu naprázdno. Já jsem o tom hodně dlouho přemýšlel a počítal a i když to chtělo několik zásahů do stávající instalace, přešel jsem na 1f. Zatím jedu 100% na FV, ale když bylo na obloze 3tí den mlíko tak bylo vidět jak málo FV vyrobí a kolik spolkne samotný měnič. Na 3f soustavě už bych tahal ze sítě.
    Baterii bych volil větší, dneska nic nestojí a když budeš fungovat alespoň na 16S, tak se dostaneš na 15-16kWh, protože menší články než 280Ah nemá smysl v dnešní době používat.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI:
    střechu myslím vhodnou mám, částečně na JV, částečně na JZ, žádný strom ani nic jiného stínícího. Kolik se toho vleze nevim, to bych čekal, že spočítaj.
    baterku a střídač chci v "technickým koutku", což je poloodělená část garáže, kde je na to ideální místo, nebude to rušit, zároveň je to stavebně oddělené, kdyby to hořelo. Od rozvaděče je to sice trochu dál, ale kabely se daj vést v té garáži lištama, nic co by mě esteticky vadilo, skoro až k rozvaděci.
    výkon něco okolo 8kWp, záleží na ceně, baterku 10-12kW.
    3f je bohužel nutnost, mám tu 3f spotřebiče jako indukce, TČ a nejspíš brzo i nabíjení EV. Navíc okruhy jsou rozhozené po fázích.
    Jak moc je třeba překopat rozvody nevím, myslím že minimálně, ale tomu zas tolik nerozumim., Barák je novej.
    Dotace jo, co myslíš udržitelnějším provozem? Určitě hybrid, nebydlím na rovníku, abych barák uživil jen ze slunce.
    Prodávat spíš ne, rád bych lokálně spotřeboval maximum, ať už nahřát bojler na max, nebo do EV, nebo ja nevim, počítat bitcoiny :) Ale kdyby se ukázalo, že se to vyplatí, tak klidně prodávat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: Možná si nejdříve ujasni co zhruba chceš a co od toho očekáváš. A taky jaké máš možnosti.

Tedy máš vhodnou střechu? Jk se to bude kotvit, kolik se tam toho vleze. Kde budeš mít baterii a střídač? Jaký výkon očekáváváš, jak moc "ostrovní" systém chceš. Potřebuješ nutně 3f? Nebo ti stačí 1f? Jak moc budeš na potřebovat překopat stávající rozvody? Chceš dotační nesmysl a nebo ti jde o udržitelnější provoz? Chceš energii prodávat?
    ...
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    zvažuju pořídit fve na střechu RD. Chci, aby to bylo udělané kvalitně a aby se nejdřív udělal projekt, do kterýho můžu kecat (neboli aby přijel ne obchoďák, co mi spočte, že investice se vrátí do roka a do dne, ale technik, se kterým vymyslíme co a jak bude, aby to dávalo smysl jak technicky, tak uživatelsky - nechci, aby pak přijela parta rumunů, co nainstalují střídač do kuchyně "protože, šéfe, to bychom jinak museli tahat delší kabel"), přecijen to není malá investice.
    Je to vůbec v čr reálný? Jestli jo, jak? Má smysl koukat na weby typu refsite?

A druhak, co je dneska dobrá značka střídačů s veřejným API? Solax?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: no u toho skoku zrovna nikdo neměl čas tam lézt, ale potom už bylo napětí celkem normální. Samozřejmě to teď monitorujeme, ale už to jede normálně...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam