• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KUTAS: no tak aspoň nejdřív řekni jak velkou baterku si představuješ
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    WARBABY8: Staci odhad, ze to bude treba 30%? Je to realne?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KUTAS: to nejde nějak relevantně říct, to je jako když se zeptáš kolik % z ceny auta dělají gumy.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    WARBABY8: kolik cca ceny v % je cena baterie a panelů v případě nějaké 10Kw FVE?
    P0L0US
    P0L0US --- ---
    CUKI: bud mas dotace a motivace nebo zakony a represe. Stat (politici = vitezove voleb = lide prosazujici vuli vetsiny = vetsinova spolecnost), potrebuji svou vuli nejak prosazovat. Represe tu byli za komousu. V aktualnim zrizeni to zkousi ekonomickou motivaci. Tim nerika ze se vsemi dotacemi souhlasim, ale radejibto nez aby nekdo prisel a rekl, kup si solary nebo ti dame 200tisic pokutu.

Otec by si nikdy solarni ohrev boileru neporidil, ale videl to u souseda a po nejakych mych urgencich si to ooridil i s dotaci. Pocital jsem to a cena byla odpovidajici, zejmena kvuli praci a casu ktery bych na tom stravil kdybych mu to delal sam. A tim myslim nejen samotnou montaz ale i shaneni veci, spekulovani ktera "paleta" solaru je levnejsi, ktery boiler je lepsi a levnejsi atd. Kdyz vynecham z alosti, nekdo ma cas a silu v pazich a nekdo penize. Duchodci maji cas, ale nemaji silu ani penize, tak myslim ze to pro ne je super podpora.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: jojo tvůj super levný projekt, kdy jsi ještě nedodal fotky ani dokumentaci, abychom se mohli pokochat a poučit se jak se to má dělat. Upřímně takovýhle je na každým svépomocným fóru milion a když to pak vidim na fotkách nebo nedej bože v reálu, tak se kolikrát divím, co ta elektrika snese...

MARASAN: nově už je dotace asi 70K. A lidé to chtějí zadarmo. Což v případě, že to má mít vše co by mělo je prostě nereálná cena.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CERMI_FOX: ale bez dotaci by sa to mozno netlacilo tak vo velkom (prieskum novych nalezisk, vystavba a udrzba infrastruktury, "vsimne" na nejake ekologicke odpustky...)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    WARBABY8: naopak to dela spousta firem, ne? Ruzny ty ohrevy i s bojlerem za 90k apod.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DZODZO: zrovna benzin neni dobry priklad, kdyz vetsina ceny je spotrebka a dph (a dph ze spotrebky)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: to by bolo krasne keby sa zrusili fosilne a zemedelske dotace a zrazu by sme vsetko nakupovali za realne ceny :) beno za kilo, mlieko za pade :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: To víš že budou, jen to chce trochu času aby vznikla konkurence.
    Hele měl jsem víc než 5 nabídek od největších solárních firem a jen ta cenová politika je naprosto ulítlá. Třeba panely sami o sobě jsem byl schopen sehnat i malém za cenu za kterou jsem to měl u nich po odečtení dotace. Pokud bych toho koupil dvojpaletu a víc jsem cenově úplně někde jinde. A oni to kupují po celých kontejnerech.

Jo a ty dotace na okrádání důchodců to je ještě další level. Ta stoprocentní dotace je bohužel strašně snadno zneužitelná.
    KUTAS: Ty nabíječky spíše tam kde mají smysl. Tedy tam kde ty auta jsou přes den. Což zpravidla není doma. A určitě ne 100%ní. Ale třeba jen na posílení té infrastruktury k zaměstnavateli kde ty auta přes den parkují.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CERMI_FOX: light dotace pro důchodce normální firmy nedělají. Vzhledem k cenové politice se to ani nedá. To dělají ti, co v případě problému zruší s.r.o. a jdou pryč. Jinak ceny za FVE už nižší nebudou a pokud ano, tak je to opět nějaká firma, která s největší pravděpodobností zmizí a pouze chce ještě něco vydojit.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: to souhlasím, nejlepší dotace je žádná dotace, ale nový model "dotace jen pro některé typy lidí" mi přijde jako ještě větší prasárna jak to bylo.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Tyhle dotace jsou dobre na zacatku pri adopci technologie, takze urcite maji v nejake fazi smysl, ted kdyz jdou ceny baterek a panelu dolu a uz to zdaleka neni o nejake adopci to ten smysl nema.
    Presunul bych je do infrastruktury, klidne i k tem FVE treba nechat nabijecky na EV, ale jeste spis posileni vedeni - taky, aby se ty penize nedostaly jen k bohatym (coz se deje ted), ale abychom treba vsichni platili min za prenosovou soustavu.

No nic to sem asi nepatri. Jsem docela zvedavej, jak se to bude vyvijet - jestli to chapu spravne, tak pokud budu chtit dotaci pri stavbe noveho domu, tak to musi byt pasivni barak, jinak se vyplati to postavit a dodelavat dodatecne (coz je taky nesmysl).
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: Jasně já jsem pro to aby se zrušili všechny dotace. Nikdy nic dobrého nepřinesly. A to se tam jednu dobu objevili i kartelové dohody. Dodnes je tam poměrně dost případů vyhrožování a vydírání konkurencí...
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: Pořád zůstanou ty "light" dotace pro důchodce a větší FVE pro firmy a bytovky a paneláky. Proč by pak někdo snižoval ceny, když prostě může jen nedělat RD ale pořád jet v dotacích? To je to issue - stát neruší všechny dotace, ale jen pro určitý výsek klientů ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: Vždyť je to jen dobře. Třeba se i sníží cena a zvýší kvalita provedené práce.

Když chvíli počkáš seženeš to za hubičku :-)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    de facto konec dotaci pro FVE pro RD od unora ... chápu správně tedy že buď teď nebo nikdy? Nebo se to počítá od doby realizace, tj musela by být fyzicky nainstalována a uvedena do provozu do února?

Stát razantně sníží dotace na domácí solární elektrárny. Na zateplení dá všem peníze předem, i zvýhodněný úvěr | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://byznys.hn.cz/c7-67506600-ofg5u-d1535dabf5c19f1
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Elektroauto-Batterien halten länger als gedacht (Studie) - ecomento.de
    https://ecomento.de/2024/11/21/elektroauto-batterien-halten-viel-laenger-als-gedacht-studie/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Kamil Jaššo: Pokud porovnáme vozidla důkladně a spravedlivě, je téměř nemožné, aby byl elektromobil v České republice méně ekologický než konvenční automobily | Centrum dopravního výzkumu, v. v. i....
    https://www.cistadoprava.cz/odborne-clanky-konference-rozhovory/kamil-jasso-pokud-porovname-vozidla-dukladne-spravedlive-je-temer-nemozne-aby-byl-elektromobil-v-ceske-republice-mene-ekologicky-nez-konvencni-automobily/
    Pokud chci porovnat emise z výroby elektřiny pro pohon elektromobilu, musím je zároveň porovnat s emisemi z výroby paliva pro pohon spalovacího vozidla.

(a já dodávám: i s emisemi distribuce toho paliva, ty cisterny taky něco žerou...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam