• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: První odkaz: https://www.eshopelektronika.cz/fotovoltaicke-panely/fotovoltaicke-panely-460-w, ale určitě najdeš i levnější Za ty tvé ceny to neprodává ani Alza :-)
    Baterii mám vykomunikovanou přímo od výrobce, původně přes Alibabu. Za tu cenu seženu to nejlepší od REPT, EVE, CALP,...

Měnič zase třeba první odkaz: https://www.aliexpress.com/item/1005003333430220.html

Navíc to, že máš 10kWp panely neznamená, že potřebuješ nutně tak silný střídač, jen ti ho to nesmí spálit :-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CERMI_FOX: do bajneho cukilandu, kde panely na stromech rostou a baterie najdes v lese misto hub :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: nejsem rozhodne expert, ale letmy google rika, ze mas ty ceny polovicni.
    40k za baterii ano, ale asi 6kWh.
    Stridac 10kWh 50-60kKc
    Panely taky cca 60k

Kam prosim chodis na ty ceny? A nemyslim to ironicky, libilo by se mi usetrit na materialu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KUTAS: 12kW To máš tak cca 9kWh využitelné energie na 10kWp mi to přijde trochu málo i když jsem poměrně velký zastánce přepanelování.
    Nějaká kvalitnější baterie 16x 280-300Ah s BMS s pořádným balancerem vyjde třeba na 40k Kč.
    10kWp panely to máš asi 35k Kč
    No a pak máš střídač a tam jsi tak za 20-40k Kč podle konkrétního řešení.
    Montážní prvky a kabeláž se na 10k Kč taky klidně vyhoupnou. No a pak máš nějaké jištění bezpečnostní prvky, uzemnění a to je klidně 50-100k ani nevíš jak, pokud to chceš udělat pořádně.

No a pak máš práci montérů, někoho kdo ti udělá projekt, kdo to zreviduje...
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    WARBABY8: tak proč říkáš, že se instalace FVE nezlevní? Když půjdou dolů ceny baterek, tak to zjevně může mít zásadní dopad.... stačí, aby fungovala konkurence na trhu a ne dotace.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KUTAS: vzhledem k tomu, že baterka je na tom to nejdražší tak skoro neni. ;-) takhle to bude určitě přes 50%
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    WARBABY8: to je skoro jedno... třeba 12kWh ?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KUTAS: no tak aspoň nejdřív řekni jak velkou baterku si představuješ
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    WARBABY8: Staci odhad, ze to bude treba 30%? Je to realne?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KUTAS: to nejde nějak relevantně říct, to je jako když se zeptáš kolik % z ceny auta dělají gumy.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    WARBABY8: kolik cca ceny v % je cena baterie a panelů v případě nějaké 10Kw FVE?
    P0L0US
    P0L0US --- ---
    CUKI: bud mas dotace a motivace nebo zakony a represe. Stat (politici = vitezove voleb = lide prosazujici vuli vetsiny = vetsinova spolecnost), potrebuji svou vuli nejak prosazovat. Represe tu byli za komousu. V aktualnim zrizeni to zkousi ekonomickou motivaci. Tim nerika ze se vsemi dotacemi souhlasim, ale radejibto nez aby nekdo prisel a rekl, kup si solary nebo ti dame 200tisic pokutu.

Otec by si nikdy solarni ohrev boileru neporidil, ale videl to u souseda a po nejakych mych urgencich si to ooridil i s dotaci. Pocital jsem to a cena byla odpovidajici, zejmena kvuli praci a casu ktery bych na tom stravil kdybych mu to delal sam. A tim myslim nejen samotnou montaz ale i shaneni veci, spekulovani ktera "paleta" solaru je levnejsi, ktery boiler je lepsi a levnejsi atd. Kdyz vynecham z alosti, nekdo ma cas a silu v pazich a nekdo penize. Duchodci maji cas, ale nemaji silu ani penize, tak myslim ze to pro ne je super podpora.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: jojo tvůj super levný projekt, kdy jsi ještě nedodal fotky ani dokumentaci, abychom se mohli pokochat a poučit se jak se to má dělat. Upřímně takovýhle je na každým svépomocným fóru milion a když to pak vidim na fotkách nebo nedej bože v reálu, tak se kolikrát divím, co ta elektrika snese...

MARASAN: nově už je dotace asi 70K. A lidé to chtějí zadarmo. Což v případě, že to má mít vše co by mělo je prostě nereálná cena.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CERMI_FOX: ale bez dotaci by sa to mozno netlacilo tak vo velkom (prieskum novych nalezisk, vystavba a udrzba infrastruktury, "vsimne" na nejake ekologicke odpustky...)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    WARBABY8: naopak to dela spousta firem, ne? Ruzny ty ohrevy i s bojlerem za 90k apod.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DZODZO: zrovna benzin neni dobry priklad, kdyz vetsina ceny je spotrebka a dph (a dph ze spotrebky)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: to by bolo krasne keby sa zrusili fosilne a zemedelske dotace a zrazu by sme vsetko nakupovali za realne ceny :) beno za kilo, mlieko za pade :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: To víš že budou, jen to chce trochu času aby vznikla konkurence.
    Hele měl jsem víc než 5 nabídek od největších solárních firem a jen ta cenová politika je naprosto ulítlá. Třeba panely sami o sobě jsem byl schopen sehnat i malém za cenu za kterou jsem to měl u nich po odečtení dotace. Pokud bych toho koupil dvojpaletu a víc jsem cenově úplně někde jinde. A oni to kupují po celých kontejnerech.

Jo a ty dotace na okrádání důchodců to je ještě další level. Ta stoprocentní dotace je bohužel strašně snadno zneužitelná.
    KUTAS: Ty nabíječky spíše tam kde mají smysl. Tedy tam kde ty auta jsou přes den. Což zpravidla není doma. A určitě ne 100%ní. Ale třeba jen na posílení té infrastruktury k zaměstnavateli kde ty auta přes den parkují.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CERMI_FOX: light dotace pro důchodce normální firmy nedělají. Vzhledem k cenové politice se to ani nedá. To dělají ti, co v případě problému zruší s.r.o. a jdou pryč. Jinak ceny za FVE už nižší nebudou a pokud ano, tak je to opět nějaká firma, která s největší pravděpodobností zmizí a pouze chce ještě něco vydojit.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: to souhlasím, nejlepší dotace je žádná dotace, ale nový model "dotace jen pro některé typy lidí" mi přijde jako ještě větší prasárna jak to bylo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam