• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KUTAS: to fakt nemám. To nepovažuju za auto pro 5 lidí. Zkus si sednout dozadu doprostřed na 100 km...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KUTAS: no to jde jen tam, kde mas uz nejake elektricke vedeni, tam se taky staveji, ale tato mista dojdou, pak dojdes k tomu, ze budes muset stavet nejen nabijecku, ale taky ten drat, a to tu hru meni radikalne, nebo se pak bude stavat, ze pojede rodina na vylet a zpet uz se nebude moct vratit, protoze tam kam jedou zadne nabijeni nebude, protoze tam proste nenatahnou kabel...
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    ANDY_WARHOL: já se chystám stavět, tak si to snad příští rok taky vyzkouším. Taky předpokládám, že postavit nabíječku bude asi o něco snažší než postavit dům.

ANDY_WARHOL: vždyť jsme se bavili o velikosti a o dojezdu 400km+, já tady nějak nečtu, že by to mělo dojet 800km WARBABY8.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KUTAS: jenze dojezd je polovicni, takze to nejsou srovnatelna auta ani omylem. neni zac
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KUTAS: hele zkusil si nekdy zadat o stavebni povoleni v posledni dobe ? ja stavel pred 3mi lety, muj postoj neni pesimismus ale realismus. 2 roky jsem cekal na povoleni na kalatogovy montovany dum. u bytovych projektu v praze se povolovaci proces dostava klidne k 10 letum. to jsou argumenty, proc si myslim, ze je nerealne to za 10 let postavit. o co se opiras ty? a ted nemyslim nejake predstavy o technickem vyvoji, ale o tom jak realne funguje povolovaci proces v teto zemi.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    ANDY_WARHOL: Enyaq stojí stejně jako Kodiaq a velikostí jsou taky podobné. Takže ne 1,5 nebo 2x tolik. Taky nemáš zač.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    ANDY_WARHOL: však si pojďme říct za těch 5 let, teď jsou obě naše úvahy poněkud předčasné. Ty jsi pesimista, já optimista, ale shodneme se, že vážnější problém než technologie je ta samotná infrastruktura, hlavně teda dobíjení.

WARBABY8: Enyaq... nemáš zač.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: proste me se ptat na to jestli existuje neco v oboru ktery nesleduju nejak detailne, nema moc smysl. ale vim, ze baterie uz takove jsou aby se takove auto dalo postavit, jestli ho nekdo konkretne nabizi nevim, ale pokud bude popstavka, tak jiste nabizet bude. technologicky to problem neni. samozrejme by stalo ranec, tak skoro 1x5 az 2x tolik nez ekvivalent v rope.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ANDY_WARHOL: tak tohle je poslední auto, který bych si pro rodinu vybral. Tak jsem si říkal... :-D ok ;-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: netrolim, ale nesleduju to, vidim na obrazku velkou kravu, tak me nenapadlo, ze to neni pro 5 lidi. ja opravdu nepotrebuju trolit ve prospech elektrokramu. to by si pochopil, kdyby si precetl co jsem tu psal. takze spis trolis ty.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ANDY_WARHOL: 5ti člená rodina do cybertruku? Jestli trolíš, tak hahaha
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: tesla cybertruk ti nepojme rodinu a neodveze te 400 km ? to je jen priklad, je to samozrejme hnusna pro chodce nebezpecna rakev, ktera u nas nema co delat, ale technologicky to asi umi...

ale tohle je detail, tech aut ted vznika hodne a opravdu se to dost zlepsuje..

problem je ta infrastruktura a vyroba energie. to je podstatnejsi nez ty auta.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ANDY_WARHOL: už jsem to psal níže. Dej mi z dnešní nabídky elektroauto, kam se vejde nějak rozumně pětičlená rodina a budu mít reálný dojezd aspoň 400km. A vůbec neřeším ekonomiku...

No tak, to že tu infrastrukturu u nás nepostavíš ani za 50 let je úplně jiná sranda. A to, že nemáš ani výrobní kapacity elektráren o tom nemluvím vůbec.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: technologie v podstate jsou, nejsou dokonale, ale v tom ten hlavni problem imho neni.
    cely ten velky skok narazi hlavne na legislativni problemy. tim nemyslim jen auta, ale cely green deal.
    u nas je problem postavit pomalu i vetrnik (za coz sem rad). nedokazu si predstavit, ze by se nekde dalo postavit treba uloziste vodiku. to by mistni blokovali, protoze to nikdo normalni nechce mit nekde pobliz. a na tom ma byt postavena energetika, uchovavani prebytku...
    tady je sice cas do 2050, ale stejne mi to za soucasne situace moc realne neprijde. i kdyz tady si tak jisty nejsem, protoze preci jenom je na to o dost vic casu. ale tvrdit, ze za 10 let bude pripavena dostatecna infrastruktura na kompletni prechod na elektromobilitu, to je proste nesmysl.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KUTAS: aha, takže technologie nemáme, ale desetiletku už jsme si dali... Co mi to jen připomíná...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KUTAS: já jsem nepsal ani zbla o tom, že by nebylo dost elektro aut, ale o tom, že běžný člověk, který nemá dům prostě nebude moct využívat elektro auto, protože bude odkázán na veřejnou infrastrukturu, která prostě nestihne vzniknout včas a nabíjení z ní bude z podstaty zatížené daní jako jsou dnes ropná paliva.
    technooptimismus je v tomto pripade naprosto k nicemu, protoze to nebude narazet na technicke problemy, ale na problemy legislativy a zkostnatelych postupú pri povolovani staveb a to ti zadna techno revoluce nezmeni. a digitalizace se nepovedla ani za teto vlady a za burese uz se nepovede vubec. to mas dalsich 5 let v prdeli, minimalne. tak tady prosim nesermuj nejakym technickym vyvojem, protoze to s tim nema nic spolecneho.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    KUTAS: Jo a ty baraky jsem spatne spocital, uz jich je 10 a bylo by jich 11, kdybych neplanoval stehovani, aneb ja jeste FVE nemam.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    ANDY_WARHOL: jenom k té realitě, před 5 lety měl jeden barák u nás v ulici soláry na ohřev teplé vody.... teď z 25 domů má FVE 9 domů, někteří díky dotacím byť bez BEV mají rovnou i wallboxy. Pamatuji si, jak tady před 5 lety byl nějaká firma, která jednomu ze sousedů říkala, že jakmile to nemá střechu na jih, tak to nedává smysl.... teď už je takhle naopak instalují o 106.
    Před 5 lety v podstatě bylo pár BEV, které jsis mohl koupit, teď se každý rok objevuje x nových modelů od všech značek. Cena prémiových aut je na stejné úrovni jako u ICE. Dokonce koupíš už BEV do 500k nové.

Ano chybí ještě levnější auta, ano chybí infrastruktura a dobíjení mimo domov je drahé. Ale ten vývoj pořád ještě nezpomalil, naopak stále zrychluje. Tohle mě osobně vede docela k velkému optimismu.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KUTAS: ja ho resit nechci, jen me trochu stvou naivni lide, kteri nevnimaji realitu. ostatne si myslim, ze zadny zakaz v roce 35 neprijde. povime si to za 5 let :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    ANDY_WARHOL: pojďme to téma zaparkovat a řešit za 5 let.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam