• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: netrolim, ale nesleduju to, vidim na obrazku velkou kravu, tak me nenapadlo, ze to neni pro 5 lidi. ja opravdu nepotrebuju trolit ve prospech elektrokramu. to by si pochopil, kdyby si precetl co jsem tu psal. takze spis trolis ty.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ANDY_WARHOL: 5ti člená rodina do cybertruku? Jestli trolíš, tak hahaha
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: tesla cybertruk ti nepojme rodinu a neodveze te 400 km ? to je jen priklad, je to samozrejme hnusna pro chodce nebezpecna rakev, ktera u nas nema co delat, ale technologicky to asi umi...

ale tohle je detail, tech aut ted vznika hodne a opravdu se to dost zlepsuje..

problem je ta infrastruktura a vyroba energie. to je podstatnejsi nez ty auta.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ANDY_WARHOL: už jsem to psal níže. Dej mi z dnešní nabídky elektroauto, kam se vejde nějak rozumně pětičlená rodina a budu mít reálný dojezd aspoň 400km. A vůbec neřeším ekonomiku...

No tak, to že tu infrastrukturu u nás nepostavíš ani za 50 let je úplně jiná sranda. A to, že nemáš ani výrobní kapacity elektráren o tom nemluvím vůbec.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: technologie v podstate jsou, nejsou dokonale, ale v tom ten hlavni problem imho neni.
    cely ten velky skok narazi hlavne na legislativni problemy. tim nemyslim jen auta, ale cely green deal.
    u nas je problem postavit pomalu i vetrnik (za coz sem rad). nedokazu si predstavit, ze by se nekde dalo postavit treba uloziste vodiku. to by mistni blokovali, protoze to nikdo normalni nechce mit nekde pobliz. a na tom ma byt postavena energetika, uchovavani prebytku...
    tady je sice cas do 2050, ale stejne mi to za soucasne situace moc realne neprijde. i kdyz tady si tak jisty nejsem, protoze preci jenom je na to o dost vic casu. ale tvrdit, ze za 10 let bude pripavena dostatecna infrastruktura na kompletni prechod na elektromobilitu, to je proste nesmysl.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KUTAS: aha, takže technologie nemáme, ale desetiletku už jsme si dali... Co mi to jen připomíná...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KUTAS: já jsem nepsal ani zbla o tom, že by nebylo dost elektro aut, ale o tom, že běžný člověk, který nemá dům prostě nebude moct využívat elektro auto, protože bude odkázán na veřejnou infrastrukturu, která prostě nestihne vzniknout včas a nabíjení z ní bude z podstaty zatížené daní jako jsou dnes ropná paliva.
    technooptimismus je v tomto pripade naprosto k nicemu, protoze to nebude narazet na technicke problemy, ale na problemy legislativy a zkostnatelych postupú pri povolovani staveb a to ti zadna techno revoluce nezmeni. a digitalizace se nepovedla ani za teto vlady a za burese uz se nepovede vubec. to mas dalsich 5 let v prdeli, minimalne. tak tady prosim nesermuj nejakym technickym vyvojem, protoze to s tim nema nic spolecneho.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    KUTAS: Jo a ty baraky jsem spatne spocital, uz jich je 10 a bylo by jich 11, kdybych neplanoval stehovani, aneb ja jeste FVE nemam.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    ANDY_WARHOL: jenom k té realitě, před 5 lety měl jeden barák u nás v ulici soláry na ohřev teplé vody.... teď z 25 domů má FVE 9 domů, někteří díky dotacím byť bez BEV mají rovnou i wallboxy. Pamatuji si, jak tady před 5 lety byl nějaká firma, která jednomu ze sousedů říkala, že jakmile to nemá střechu na jih, tak to nedává smysl.... teď už je takhle naopak instalují o 106.
    Před 5 lety v podstatě bylo pár BEV, které jsis mohl koupit, teď se každý rok objevuje x nových modelů od všech značek. Cena prémiových aut je na stejné úrovni jako u ICE. Dokonce koupíš už BEV do 500k nové.

Ano chybí ještě levnější auta, ano chybí infrastruktura a dobíjení mimo domov je drahé. Ale ten vývoj pořád ještě nezpomalil, naopak stále zrychluje. Tohle mě osobně vede docela k velkému optimismu.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KUTAS: ja ho resit nechci, jen me trochu stvou naivni lide, kteri nevnimaji realitu. ostatne si myslim, ze zadny zakaz v roce 35 neprijde. povime si to za 5 let :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    ANDY_WARHOL: pojďme to téma zaparkovat a řešit za 5 let.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KUTAS: ja mam dost dobre povedomi o tom, jak v tomto state funguji treba veci jako je stavebni povoleni, 10 let na vybudovani dostatecne infrastruktury je v tomto state scifi. ale tak uvidis sam..
    ja si samozrejme muzu nabijet pripadne elektroauto doma, udelam si tu walbox a hotovo a taky pres den pracuji doma, takze se mi muze nabijet v lete treba solary, ale vetsina lidi nebydli v rodinych domech. ti budou odkazani na verejne nabijecky a tech dost nebude. navic nabijeni z nich neni moc levne a tezko bude (stat ty dane z paliva potrebuje). levne elektroauta v bazarech nebudou, pokud budou aspon trochu schopne jezdit, budou tam takove, ktere nikdo nebude chtit.
    takze si budou kupovat sroty a budou je uddrzovat co nejdele v provozu. zacne to tu byt jak na kube,kde se udrzuji stara auta, protoze nova se tam temer nedaji koupit. to bude opravedu ekologie. nakonec to stat zatrhne uplne a to povali vladu a jeste vic lidi bude volit nejaky populisty typu okamura a horsi, protoze kdyz vezmes lidem monozst se dopravovat tak casto i moznost obzivy.
    KUTAS: ano posledni 2 auta co jsem si kupoval byla nova.. ojetiny si kupovat nechci
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    CUKI: tak já pořád docela věřím, že i když se ten vývoj zpomalí (za posledních 5 let to je skoro až neuvěřitelný skok), tak za 10 let od teď budeme zase dost jinde. Navíc bude pořád možnost si koupit ojeté ICE.
    Prostě já v tom roce 2035 nevidím moc žádná rizika ani pro uživatele, ani pro automobilky... to bych spíš posunul ty přísnější pravidla, která mají snad platit od příštího roku.

Větší výzva to celé bude spíš z pohledu infrastruktury než z pohledu samotných BEV.

WARBABY8: tak pořád se bavíme o 2035 a panice, jak to za 10 let nepůjde.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KUTAS: kolik elektroaut z dnešní nabídky ujede 1000 km? Nebo aspoň těch 850?
    CUKI
    CUKI --- ---
    KUTAS: Ona může vydržet i 20let a automobilky se budou předhánět příklady, ale realita (průměr) bude úplně jiný. Stačí se podívat na tu zde vychvalovanou Teslu. Taky se tvrdí že ta baterie je de facto věčná. Ale realita je jiná. I když existují příklady bezporuchových stovek tisíc km se stále poměrně akceptovatelnou výdrží, tak existují i příklady kdy to tak nedopadlo. Mohu ze zkušenosti mého kamaráda z Norska říct že třeba on má třetí baterii za ?asi dva roky? Ve firmě kde dělá tu první baterii měnili skoro u každého druhého auta.

Prostě průměr je někde úplně jinde.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    CUKI: Proc by baterie v BEV nevydrzela treba 10 let?

Kdyz bude mit dojezd treba 1000km a ten dojezd klesne na 850, tak je to porad uplne v pohode, ne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: 20let ti v průměru baterie zdaleka nevydrží. Zatím to nebude ani polovina. Možná ani 1/4.

O tom jak se co vyplatí nejvíc řekne nájezd. Což je point problému.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    jak moze byt ten proces neekonomickejsi ked ti odpada cela ta opakovana rosada s transportom ropy/plynu? porovnaj si naklady na bateriu a jej krmenie 20 rokov z lokalneho zdroja energie vs. naklady na 20 rokov tankovania auta, kde sa 20 rokov opakovane dopravuje ropa zo zdroja az na cerpaciu stanicu roznymi prvkami infrastruktury
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: To je sice pravda, ale v důsledku je to IMHO jedno.
    Hlavně je problém že i kdybychom ty suroviny měli, tak se nedokážeme dohodnout a postavit tu výrobu u nás.
    V rámci "ekologie" jsme si zvykli ty "špinavé" věci přesunout jinam, kam to naše oči nevidí. V důsledku je ten proces ale řádově neekonomičtější a navíc tím podporujeme nedemokratické režimy. Pro naši planetu takovým řešením neděláme vůbec nic! Jen to na papíře hezky vypadá.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: hm ale ropa a plyn musi tiect opakovane, ta bateria sa vyrobi raz a potom uz do seba moze naberat lokalne vyrobenu energiu z OZE a po ukonceni zivotneho cyklu sa moze zrecyklovat, to s plynom a ropou nejde, tie vyletia von kominom a pokial ich chces recyklovat tak leda formou carbon capture na nejake synteticke paliva co je zatial hodne neefektivny proces
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam