• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Přijeď s BEV s hodně velkou baterií, Já ti klidně pár MWh věnuji, přes léto mám tak 4Wh přebytek :-D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Simulovany vypocet byl takhle, takze klidne i vic nez 200kWh rozdil za necele dva mesice
    (A je v tom zapocitano rozlozeni vychod-zapad, rocni vyroba 7MWh z 8kWp)

JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: tak o 200kWh vic, ale snad se to dorovna v srpnu, zari a rijnu
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: kolik by jsi si představoval? :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASPAREK: Hmm to já mám tedy opačnou zkušenost. Já do tohoto řešení šel právě proto, že to má v zimě nejmenší spotřebu. Což je vlastně důvod proč jsem ze 3f přešel na jednu.
    Jisté řešení na místo 3f je rozdělit spotřebiče na trvalé lednička, ČOV, světla, nějaké zásuvky s nabíječkami a pod. To hodin na jeden menší měnič a ostatní jet na větším, které pojede paralelně a bude většinu času vypnuté. Ale pak je dobré oddělit nabíjení od měniče a to už máš zase minimálně 3 zařízení.
    Pak má cenu jít asi nějakým řešením Epever/Epsolar, modré štěstí,...

Já mám krabici jednu idle asi 2W, naprázdno cca 40W, ale zase když se to po... tak objednám na Ali cokoli kompatibilního a mám to do dvou dnů doma za pakatel.

Co se týče životnosti zařízení, levnější verze nemají tolik různých ochran, bývají poddimenzované a pod. Záleží fakt na kusu. Spíš dostaneš výrobek rovnou vadnej než že by se odporoučel.

Třeba ty Epevery první jsem instaloval v roce 2004/2005? Pak nějaké 2008. Tedy mohu říct, že mi tak 5 kusů jede už v průměru 20let ostrov (trvale používán). Ale to neznamená, že jsem žádné vadné neviděl. Ale to ani Victron, Solax, Goodwe.
    Ty lepší mají 10let záruku za podmínek, na které ale asi nepřistoupíš, většina jen 5let. Což je více než 2roky, případně 1r na Ali, ale zase co to znamená? Budeš po dobu reklamace měsíc bez elektriky? A nevykroutí se z toho prodejce?

Je to prostě spotřebák a tak je k tomu potřeba přistupovat. Ale ty 1f growatt, goodwe, deye neznám, ani jsem neviděl nic co by odpovídalo mým parametrům a požadavkům 6k4 na střeše a 25A+ do sítě.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    já si pamatuju hodně upršaných květnů a pak přelom července/srpna, protože to jsme vždy jezdili stanovat :D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: uprsane leto je standard, akurat naposledy bolo tak davno ze si ho uz nepamatame :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    hele, tohle neléto je normální, nebo spíš výjimečná situace způsobená tím, že mám nově fotovoltaiku? :D
    jako i tak mi to vyrobilo 1320kWh za 52 dní...
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    CUKI: dost predcasne ukoncil svuj zivot a ta spotreba naprazdno byla dost tragicka
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASPAREK: Axpert je asi nejrozsáhlejší rodina výrobků, neliší s pouze výkonem, ale i systémem jak pracují a to jak na vstupu tak na výstupu. Jakou máš špatnou zkušenost?
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    CUKI: a jak poznam ten lepsi vyrobek? S axpertem mam jednu osobni zkusenost a nebyla moc dobre.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASPAREK: Easun, Axpert, Powland,... tisíce jmen často i totožný výrobek. Pod každou značkou se schovávají lepší i horší výrobky.

Dobré je začít ale rozvahou jaké máš ty stringy, jaké potřebuješ maximální výkony a jestli ti vadí stringy 120V+, jakou baterii budeš chtít použít, podle toho se musíš odpíchnout.
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    CUKI: a co je kvalitnejsi cina s cim mas nejaky zkusenosti?
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    Vetsina mensich systemu v okoli tady jede na jedny fazi, trem se nebranim, ale nevim co by mi to prineslo.
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    WARBABY8: neumim si predstavit proc bych potreboval vic fazi, neplanuju elektricky sporaky. Prebytky, v podstate mi staci mit nejaky spinani pokud je baterka nad 90 tak zapnuto a treba pod 60 vypnout, mel jsem treba hlavne kvuli tomu aby mi nejaky cerpadla na vodu co jedou na hladinovy snimace nebezeli kdyz nesviti.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Jedna fáze proč ne, za mě to dává ve většině ostrovních systémů větší smysl než 3f (pokud je opravdu nepotřebuješ na nějaké velké motory).

Ale co si představit pod: "Dulezity je abych umel ridit prebytky a zapinat je do neceho co potrebuju"

Jako že chceš přebytky (po dobití baterie) posílat do BEV, TUV a pod? To j IMHO pokud to jde, lepší řešit přímo u baterie.

Ale zrovna o těchto značkách vím kuloví ale nějakou kvalitnější Čínu pořídíš ta do 15k Kč max.

Spíš je dobré se orientovat na to jaké máš stringy, pokud je tedy myšleno invertor all in one řešení.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KASPAREK: asi by to chtělo opravit zadání, opravdu jedna fáze? ostrovní a řízení přebytků? To moc nejde dohromady.
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    Dost se to tu probiralo, ale kdyby k tomu mel nekdo nejaky komentare pripade jiny napady na jiny znacky, tak schanim invertor pro ostrovni system 5-10kw, jedna faze, vybiram z growatt, goodwe, deye. Dulezity je abych umel ridit prebytky a zapinat je do neceho co potrebuju. Nevim jestli je nejaka z tech 3 znacek nejak vyrazne lepsi/horsi/vyhodnejsi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: no, tak to si snad pohlídá každej. ne?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: cokoliv, co má třífázový motor. Ale to ještě není nic proti tomu, když na jednofázový zásuvce dáš fázi na kolík.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam