• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    DZODZO:
    CUKI:
    A má tedy smysl to vůbec počítat?
    Přirovnávám to k pneumatikám - když si je budu šetřit, tak je vyhodím kvůli tomu, že budou steřelé a ne kvůli tomu, že bych je sjel.
    U baterií to vidím podobně - budu je šetřit abych za 10 let zjistil, že jsou sice docela v pohodě, ale kdybych je nechal "pracovat" tak mi vydělali na nové a lepší...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    a tolik k tomu, že ceny pro prodej budou jen a jen klesat
    Tržní ceny elektřiny byly v červenci výrazně vyšší než loni - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/cena-elektriny-trh.A250806_130547_ekonomika_ven#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ekonomikah&utm_content=main

spolu s Lex OZE 3, který zavádí legislativní podchycení akumulace, si myslím, že to bude v pohodě
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: To by mě docela zajímalo: https://cz.goodwe.com/Ftp/Downloads/Datasheet/CZ/GW_LynxD_Datasheet_EMEA-CZ.pdf

asi mi chybí představivost jak to s LFP poskládat.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: mám tři moduly GoodWe Lynx D, tak si to můžeš zjistit, mě to nějak nezajímalo :D
    ale má thermal management
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Jo přesně, taky si myslím, že ty cykly má nějak moc smysl řešit (je to spíš informace o kvalitě a i ta je poměrně hodně orientační). Za životnost toho článku není možné tolik cyklů asi udělat. Na druhou stranu je potřeba to do toho výpočtu také promítnout.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Jo to je asi pravda pro výpočet se počítá celej cyklus, ale je to fakt teoretická hodnota. Čím víc článků tím větší pravděpodobnost failu a hlavně menší možnosti BMS a hlavně balanceru.

A ty tam máš 128článků? :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ak je to lifepo, tak by som sa nejakymi cyklami moc nezaoberal, za 7 rokov pouzivania mam nejakych cca 1100 cyklov a SoH 94% a to je mala baterka, takze ide skoro kazdy den 20-100

myslim si ze taka baterka dojde skor vekom nez cyklovanim, dalsich 7 rokov vydrzi este celkom urcite pretoze ju bms drzi v optimalnych hodnotach a nie je vystavena nejakym extremnym teplotam
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    jo, blbě jsem to napsal, panely jsou včetně střídače, 16 panelů s optimizérama nestojí 90 tisíc
    já si pamatuju výslednou cenu a ten výpočet jsem vypustil, zkusil jsem ho teď speciálně pro tebe zrekonstruovat :D
    já myslel že cyklus do životnosti se počítá celej, ne 80%. Jinak obvykle vybíjím jen do 40%, výjimečně do 20%
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Jinak tedy nevím jak to počítáš, ale pokud je to přepočteno na cykly, tak je to 22,2Kč/cyklus (využitelné 12kWh tedy 1,85Kč/kW) takž asi 74 Euro/MWh?

Za předpokladu že se nic nepo...

Za to místo těch panelů bych do toho počítal střídač, Protože ten bude po cca 10 letech na odpis, ale odejít může mnohem dřív.

Panely vydrží hodně přes 25let, ale zase morálně je vyměníš asi mnohem dřív.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: V tom případě je taky dobré započítat to o kolik se ti sníží hodnota, protože za tu cenu už se dá poskládat i vysokonapěťová baterie ze skutečných kvalitních článků a ne nějakej Pylontech bastl s malých článků. Ale prostě balancing více clánků už je problematický a ztrácí se své možnosti. Třeba JK omezuje své jednotky tuším na 24 článků
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: v noci docucy nemám, dle app ČEZ distribuce
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    baterky 133200 korun / 15kWh / 6000 cyklů
    panely + optimizéry 87500 korun / 25 let / 7MWh
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Tomu moc nerozumím co tím chceš říct, ale prostě to chce koukat na elektroměr, myslím, že tohle je velká část toho docucu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Mě zajímaly ty konkrétní částky :-)
    Ty panely tím odběrem nijak zásadně netrpěj, tam jde primárně o časovou amortizaci.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KURVADRAT: Proč to je netuším, ale je to prostě změřený fakt. Minimálně u těchto zmíněných a ještě několika dalších. Opravdu netuším proč to tak je,ale zatím jsem neviděl žádný, který to nedělá
    XCHAOS: Já mám shozený jistič a jedu výhradně ostrov (doufám tak 8-9měsíců)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    jinak k tomu, že střídače žerou, tak už jsem viděl i spotřebu celého baráku 21W za pětiminutový interval (a to bylo nastaveno že baterka dává 3% nominálního výkonu elektrárny (takhle je to prostě udělaný v softvéru...) , což je kolem 250W, docuc nula a prodej ten rozdíl 229W
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: no však baterka stála X peněz a má Y kapacitu a Z cyklů... X děleno (Y krát Z)
    teď jsem to přepočítal a vyšlo mi 60€, asi jsem předtím počítal jinou cenu, nebo se změnil kurz kč/eur

a panely tak jak říkáš - životnost 25 let, roční výroba X... atd. Jsou to přibližné hodnoty, proto si nechávám skoro 100% rezervu
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI:
    XCHAOS:
    Ano, používáme spot. Někteří zákazníci měli VB, ale spot je prostě výhodnější. Chce to rozhodně řídit - v létě prodávat v nejvýhodnější hodiny a v zimě, když není dostatek vlastní energie, tak nabíjet tu nejlevnější. Další co do toho vstoupí je obchodní flexibilita (SVR bohužel na takhle malé výkony použít nelze). Technologickou spotřebu 10kWh střídače máme něco přes 500kWh.
    Panelů obvykle dáváme co se vejde na střechu (plocha často bývá ten zásadní limit) - prostě proto, že panely jsou dneska za hubičku...
    Jsou sice velké přebytky v létě, ale zase to přijde vhod v ty nejhorší dny a měsíce.

Co se týče amortizace baterií, tak nad tím jsme vedli debaty mockrát a já jsem toho názoru, že nemá cenu je počítat - myšleno tak, že je nezadávám do podmínky, kdy prodávat a kdy ne - ale to je na delší vyprávění....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Vlastně jsem si prošel všemi fázemi: ostrovní MPPT s olověnými baterkami, ostrovní MPPT s 54.6V lithiovou baterkou, jednofázový invertor na 220V bez přetoků a teď si hrajeme už s 3fázovými invertorem, sice je to celkově drahé hraní, ale zase pak člověk chápe některé souvislosti a principy postupně... teď přišlo přemýšlení, kam dát 2.chain ... ve skutečnosti uvažuju o přendavacím závěsném, kolmé panely, který by 8 měsíců v roce mířil na východ a sloužil k rannímu prodeji za spotové ceny, a na zimu by se dal na pergolu, na které v zimě nic neroste a mířil na jih. Ovšem musel by se poskládat s velmi malých panelů v sérii, protože je potřeba aby měl aspoň 200V... vlastně, mohl by mít i 300V, ale prostě bude mít malý vykon, ale zase by mířil přesně tam, kde je v daný moment potřeba.... takový sezónní sun tracking.

Kdybych dimenzoval novostavbu, tak se vykašlu na panely na střeše a udělám solární fasádu 50% panelů na jih a po 25% procentech na východ a západ (ideálně jihovýchod/jihozápad). Investoval bych co do největší baterie, spíš než do panelů. S 2.chaine na střeše bych počkal, až se vyvine trh s akumulací energie a ty letní přebytky začne někdo vykupovat tak, že spotové ceny neklesnou na nulu nikdy.... invertory rezervu na 2.chain mají, ale lidi právě s 1.chainem sází na maximalizaci špičkového výkonu a ne a tu optimalizaci ročního rozložení. Takže bych naopak tu maximální možnou výrobu odložil až na později, až se trh změní a začne to mít smysl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam