• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    jinak k tomu, že střídače žerou, tak už jsem viděl i spotřebu celého baráku 21W za pětiminutový interval (a to bylo nastaveno že baterka dává 3% nominálního výkonu elektrárny (takhle je to prostě udělaný v softvéru...) , což je kolem 250W, docuc nula a prodej ten rozdíl 229W
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: no však baterka stála X peněz a má Y kapacitu a Z cyklů... X děleno (Y krát Z)
    teď jsem to přepočítal a vyšlo mi 60€, asi jsem předtím počítal jinou cenu, nebo se změnil kurz kč/eur

a panely tak jak říkáš - životnost 25 let, roční výroba X... atd. Jsou to přibližné hodnoty, proto si nechávám skoro 100% rezervu
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI:
    XCHAOS:
    Ano, používáme spot. Někteří zákazníci měli VB, ale spot je prostě výhodnější. Chce to rozhodně řídit - v létě prodávat v nejvýhodnější hodiny a v zimě, když není dostatek vlastní energie, tak nabíjet tu nejlevnější. Další co do toho vstoupí je obchodní flexibilita (SVR bohužel na takhle malé výkony použít nelze). Technologickou spotřebu 10kWh střídače máme něco přes 500kWh.
    Panelů obvykle dáváme co se vejde na střechu (plocha často bývá ten zásadní limit) - prostě proto, že panely jsou dneska za hubičku...
    Jsou sice velké přebytky v létě, ale zase to přijde vhod v ty nejhorší dny a měsíce.

Co se týče amortizace baterií, tak nad tím jsme vedli debaty mockrát a já jsem toho názoru, že nemá cenu je počítat - myšleno tak, že je nezadávám do podmínky, kdy prodávat a kdy ne - ale to je na delší vyprávění....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Vlastně jsem si prošel všemi fázemi: ostrovní MPPT s olověnými baterkami, ostrovní MPPT s 54.6V lithiovou baterkou, jednofázový invertor na 220V bez přetoků a teď si hrajeme už s 3fázovými invertorem, sice je to celkově drahé hraní, ale zase pak člověk chápe některé souvislosti a principy postupně... teď přišlo přemýšlení, kam dát 2.chain ... ve skutečnosti uvažuju o přendavacím závěsném, kolmé panely, který by 8 měsíců v roce mířil na východ a sloužil k rannímu prodeji za spotové ceny, a na zimu by se dal na pergolu, na které v zimě nic neroste a mířil na jih. Ovšem musel by se poskládat s velmi malých panelů v sérii, protože je potřeba aby měl aspoň 200V... vlastně, mohl by mít i 300V, ale prostě bude mít malý vykon, ale zase by mířil přesně tam, kde je v daný moment potřeba.... takový sezónní sun tracking.

Kdybych dimenzoval novostavbu, tak se vykašlu na panely na střeše a udělám solární fasádu 50% panelů na jih a po 25% procentech na východ a západ (ideálně jihovýchod/jihozápad). Investoval bych co do největší baterie, spíš než do panelů. S 2.chaine na střeše bych počkal, až se vyvine trh s akumulací energie a ty letní přebytky začne někdo vykupovat tak, že spotové ceny neklesnou na nulu nikdy.... invertory rezervu na 2.chain mají, ale lidi právě s 1.chainem sází na maximalizaci špičkového výkonu a ne a tu optimalizaci ročního rozložení. Takže bych naopak tu maximální možnou výrobu odložil až na později, až se trh změní a začne to mít smysl.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KURVADRAT: ono asi jde o to, jestli máš zero export to load nebo jestli máš nějaký spotřebiče v tý větvi, kterou ten invertor řídí aktivně (grid). My teď (boužel) po výměně 1fázové invertoru za 3fázový máme část starých rozvodů (světla a tak) v té větvi "grid", kde je nulák propojený se skutečnou uzeměnou zemí, ale pomalými reakcemi invertoru na změny zátěže mohou vznikat přetoky ze sítě, a taky si to z té sítě občas něco bere (už kvůli té synchronizaci frekvence?). Ovšem chtěl bych mít všechny rozvody ve větvi "load", kde je ale u 3fáze nula tak nějak plovoucí a tvrdě je potřeba mít všude ještě udělané správné zemění.

Pokud má člověk celé svoje rozvody ve větvi u Deye označované jako "load", tak může klidně shodit hlavní jistič a mít jistotu nulového odběru i nulových přetoků a jet v ostrovním režimu, kdykoliv se mu chce. Ale problém pak je, že je vše zálohované ze sítě, v běžném baráku má člověk spořebiče typu topení, bojler, které právě nechce mít zálohované a proto se dávají do té větve "grid" a v té pak vzniká odběr i ty přetoky. Je prostě víc způsobů jak to zapojit a třeba na jednofázovém invertoru jsem prve nepochopil, proč se to tak dělá.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ROGERD: ano, dobrý vědět, já chtěl Victron, dodavatel mi vnutil Deye, a ten i když je velmi integrovaný a tudíž levnější, tak bude potřebovat nějak ručně řídit zvenčí, aby tyhle věci jako spotový ceny řešil.
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    CUKI: Proc by mely menice trvale zrat pres 30W ze site? Nevim jak Goodwe, ale Solax, pokud sviti a nebo je energie v baterce, sanuje svou klidivou spotrebu z toho. Pro synchronizaci se siti neni potreba zrat trvale 30W ze site.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: "vypočítal jsem že z baterky mě elektřina stojí 53€/MWh a z fotovoltaiky dalších 20, poplatek enerspotu je 12€/MWh takže teoreticky cokoliv nad 85€/MWh se vyplatí prodat"

Jak vypadá přesně ten výpočet co do toho započítáváš? Amortizace baterky je asi jasná i dyž výpočet by mě zajímal, amortizace panelů? To je trochu úlet.

Jinak předpokládám že máš nějakou vysokonapěťovou baterii a ty nemají takovou životnost. A nejde o cykly. Bude se dát sic repasovat, ale zase u těch malých článků to nedává moc smysl.
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    XCHAOS: Mám za to, že Victronní DynESS tohle umí (a soused to tak snad má i nastavené), kdy na základě spotových cen a předpovědi produkce to nuceně vybíjí/nabíjí baterii ze sítě.
    EV to ale nezvládne, to je takový náhodný odběr, že se s tím nedá počítat - to je potřeba řídit zvlášť.

STETKINS: Pokud ti produkce elektrárny za celý rok nepokryje spotřebu, je to trochu těžší :) Já jsem nakonec šel do VB od ČEZu, i když podle propočtu to nebyla nejvýhodnější varianta - ale učím se s tím, sleduju spotřebu/výrobu a dodělávám administrativu. Jinak bych asi sáhl po PPas, tam mi to vycházelo výhodněji a stále jednoduše.
    Ještě chci zkust propočítat, jestli by na zimu dávalo smysl dobít baterku ze sítě v NT a jet z toho přes den, kdy bude nízká produkce. Ale zatím nemám ani monitoring v HA, takže to jsou trochu vzdušné zámky :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: já mám nastaveno dobíjení až od 11:00 (dnes od 10:00, protože to jde cena na nulu) a večer a v noci nucené vybíjení (ale jen malinko, řekněme 500W - aby to pokrylo všechny tři fáze a nic se nedoducávalo, to že se něco prodá za 120€/MWh je jen bonus)

dnes bude cena 169,88 v době 20:00-20:59 tak prodám 2,5kWh z baterek (mám 15kWh celkem), vypočítal jsem že z baterky mě elektřina stojí 53€/MWh a z fotovoltaiky dalších 20, poplatek enerspotu je 12€/MWh takže teoreticky cokoliv nad 85€/MWh se vyplatí prodat. Ale nechávám si rezervu pro případ že baterka odejde dřív než po 6000 cyklech
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: docucávám v létě proto, že měření a střídač pomalu reagujou na změny, obzvlášť u indukční desky která dvě vteřiny žere 1300W a pak tři vteřiny nic a takhle se to střídá

jinak by to potřeba nebylo, produkci mám vysokou dost i kapacitu v baterce. Další generace Goodwe má prý měření přímo v sobě (moje ho má ještě mimo - v rozvaděči) a umí reagovat rychlejc
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STETKINS: no ano, nějaké minimální řízení je nutné, i když prodej z baterie by šlo nastavit tak, aby se vybila na stanovenou úroveň už v noci, ale zrovna náš invertor nevím, jestli je tak chytrý, aby uměl dvě hranice nabití baterie (jednu pro vlastní odběr, která by mohla být nižší a druhou pro prodej, která je potřeba vyšší). To by se muselo řídit nějak realtime přes API.

Co jsem na spotové ceny koukal, tak klíčové je nabíjet baterii fakt jen přes poledne (a klidně si v té době ze sítě i brát, pokud i spotřeba bude za spotové ceny) a jet na baterii v době vysokých spotových cen. Kromě 4 měsíců během hluboké zimy se mi taková strategie jeví celkem reálná. Ale 2 roky provozu byla zkušenost jen s ostrovním systémem. Přijde mi, že pro zafinancování může hrát roli i prodej přebytků na jaře a na podzim na podzim, kdy spotové ceny už na nulu klesat nebudou. Ale teprve s touhle hrou začínám.

Místo předimenzování panelů se podle mě určitě vyplatí investovat do baterií. Se sebevíce předimenzovanými panely nejde řešit situaci, kdy je třeba pár dnů v kuse pod mrakem, což je nejčastější v zimě. Ale jinak ano, kdybych projektoval novostavbu, dám panely kolmo na jižní fasádu, především. Už kvůli zasněžení. A část panelů i na jihovýchod a na jihozápad. Ten optimální celoroční sklon vlastně většinu roku je zbytečný, právě kromě situace s hodně velkou baterií, kterou je přes poledne potřeba rychle nabít.
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Na a jak je to v případě těchto variant? Spot? Prodat všechno? Virtuální baterie? A kolik tyto řešení navíc stojí? Jsem přesvědčen, že tohle více méně do 5ti let padne. Nejdéle bude zajímavé prodávat spot z baterie, ale za jakého provozu. Třeba JIMIQ píše že i přes to že má velkou elektrárnu musí občas v létě docucnout, to je potřeba taky započítat. Prostě Březen až Říjen by měl být o soběstačnosti (cca 9 měsíců). Pak přechodové období které ten měsíc dohromady může dát taky.

Jenže realita s přetoky bývá často neveselá:

1. Snad všechny měniče žerou trvale něco ze sítě. Minimálně ty klasiky jako Solax/GoodWe vezmou cca půl MWh, ale ani ty ostatní Číny jako klony Axperta na tom nejsou o moc lépe. U mě u jednofáze je to cca 300kWh rok
    2. Asymetrie a systém měření způsobuje další velkou ztrátu v účtování. Mě třeba nezávisle na sobě dost lidí u těchto tvrdí, že je prostě na zimu vypíná, protože si to více vezme než dává.
    3. ty poplatky a další i i něco stojí. Je to nakonec prostě šul nul.

Pokud někdo bude mít reálné data z poslední doby. Hlavně ty poplatky a ceny za prodej (za celý rok nikoli za červenec), tak je sem hoďte, třeba jsou teď zase jiné cesty.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    ROGERD:
    XCHAOS: Ano, psal jsem o pokrytí 100% ale účetně - tedy elektrárnu trochu inteligentně řídit a přebytky v létě prodat a za to nakoupit energii v zimě. Při dobré konfiguraci to může přinést i něco navíc...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ROGERD: koukal jsem, že ekonomicky by kromě energetických komunit (odečte si to jiné odběrné místo) ještě měl být výhodný prodej z baterie za spotové ceny. Pokud jde přímo o soběstačnost, jde v ní doufat tak asi 8 měsíců v roce (podle charakteru spotřeby)
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    CUKI: Na fasádu (ani plot) nic dávat nemůžu.
    Hrál jsem si se sklonem teď chvíli v kalkulátoru, a nedostal jsem se u 8kWp systému přes 400 kWh za prosinec ani leden. To mi v průměru pokryje jen dům, kdybych v něm nic nedělal.

Snažím se ukázat, že ano, léto je super, ale přes zimu to nestačí (pokud nemáte plonkovou stodolu, kterou můžete potáhnout panely), takže stejně skončíte u odběru ze sítě, a že to s tou návratností není tak jednoduché. U takové té "klasické" sestavy typu 10 kWp Solax/GoodWe a 12 kWh baterka je aktuální reálná roční úspora v nižších desítkách (30?) tisíc ročně.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ROGERD: Předpokládám že myslel umístění třeba na fasádě, kde vítr není takový problém.

35° je myšleno ideální celoroční zisk, ale ty nepotřebuješ ideální celoroční zisk, ty potřebuješ aby byla co největší část roku pokryta. A za zimního slunovratu je slunce pouze cca 15° nad obzorem.
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    WARBABY8: Velký sklon je problém třeba kvůli větru.
    A na střeše mám všech těch 19 panelů, co se tam nejvýš vešlo. Když se koukneš na ten odkaz, co jsem posílal odpoledne, mají maximální výnos při naklonění 35 stupňů. A pokud je zimní výnos osmina letního a já v létě za dobrého dne vyrobím 60 kWh, tak v zimě to vychází na 7-8 kWh. To mi nevystačí ani na provoz domu.
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    Rok 2024 u mně takto, přetoky posílám až při ceně 1 Kč +

STETKINS
    STETKINS --- ---
    ROGERD: koukám, že jsou teď ceny poměrně nízko, ale záleží tam fakt na dost parametrech - hlavně odběrové křivce. Obecně lze říci, že takhle velká spotřeba už jde skoro vždy 100% vyřešit fotovoltaikou (účetně) - tedy návratnost cca 8 let (opět zjednodušeno).

KUTAS:
    DZODZO: oni ty podmínky mění a teď tam u poplatků záleží na tom, jak velký převis dodané energie je, taky ale už nevrací silovku v poměru 1:1. Co máme zákazníky s virtuálkou, tak platí obvykle se spotřebou 8-10MWh cca 15kKč ročně...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam