STETKINS: no ano, nějaké minimální řízení je nutné, i když prodej z baterie by šlo nastavit tak, aby se vybila na stanovenou úroveň už v noci, ale zrovna náš invertor nevím, jestli je tak chytrý, aby uměl dvě hranice nabití baterie (jednu pro vlastní odběr, která by mohla být nižší a druhou pro prodej, která je potřeba vyšší). To by se muselo řídit nějak realtime přes API.
Co jsem na spotové ceny koukal, tak klíčové je nabíjet baterii fakt jen přes poledne (a klidně si v té době ze sítě i brát, pokud i spotřeba bude za spotové ceny) a jet na baterii v době vysokých spotových cen. Kromě 4 měsíců během hluboké zimy se mi taková strategie jeví celkem reálná. Ale 2 roky provozu byla zkušenost jen s ostrovním systémem. Přijde mi, že pro zafinancování může hrát roli i prodej přebytků na jaře a na podzim na podzim, kdy spotové ceny už na nulu klesat nebudou. Ale teprve s touhle hrou začínám.
Místo předimenzování panelů se podle mě určitě vyplatí investovat do baterií. Se sebevíce předimenzovanými panely nejde řešit situaci, kdy je třeba pár dnů v kuse pod mrakem, což je nejčastější v zimě. Ale jinak ano, kdybych projektoval novostavbu, dám panely kolmo na jižní fasádu, především. Už kvůli zasněžení. A část panelů i na jihovýchod a na jihozápad. Ten optimální celoroční sklon vlastně většinu roku je zbytečný, právě kromě situace s hodně velkou baterií, kterou je přes poledne potřeba rychle nabít.