JIMIQ: Přiznám se, že nevím co se mi snažíš napsat a nechápu tvou logiku ani kde jsi vzal ty čísla.
1. hodnotím reálný stav nikoli jen výpočtový.Pro zajímavost minulý rok jsem řešil nějaké trable na papírově pasivním domě (18,6kWh/m2/a) a reálná byla 41! Ale to je dané tím že ten výpočet je v hodně ohledech úplný nonsence a nedává smysl. Je tam jen aby se to dalo nějak počítat.
2. Pod těch 15 se to dostalo zatím jen několikrát. Ale na druhou stranu ty naměřené hodnoty jsou vyšší protože měří i v dobách, kdy netopím. Sčítám data z termostatů na konci topné sezóny. Jenže mi to zaznamenává i stav kdy mám jistič od topení dole a já mám dokořán otevřená okna protože už je venku tak že je vevnitř příjemně. Musel bych mít elektroměr na topení, což možná jednou udělám. Stejně tak na TUV by to byl zajímavý údaj. Ale ono to nemá moc cenu protože přes zimu tu jsem už málokdy. Nicméně zajímavý údaj je, že když tu přes zimu nejsme, tak protopíme o dost víc i když topíme na lehce sníženou teplotu. (normálně topíme na 20, teď 21°C)
3. Celkové vypočtené statické TZ by měli být 852W Topné okruhy jsou ale silně naddimenzované. Jen obývák má tuším 720W ložnice 450 Dětský pokoj 540, chodba tuším 360 a koupelna se záchodem má společný okruh 270W.
Spotřeba tepla na topení se pohybuje od 680-950kWh/a doufám že to je správně teď tu nemám tabulku.
4. to kdy začneš topit závisí i na jiných parametrech. Hlavně třeba akumulace. Například jednou jsem na počátku topné sezóny nechal přes noc otevřená okna a dveře. Nepočítal jsem z tak nízkou teplotou v noci a s tím, že ráno už nebude pěkně. No a zavíral jsem je když tam bylo 8-10°C a jen tohle vytopit spotřebovalo snad 5% celkové spotřeby!
5. venku fakt nebylo 7°C v noci jsem měl lehce namrzle skla na autě a oteplilo se až ráno. Ale nepřišlo sluníčko.