• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KURVADRAT: to zní zajímavě, nevěděl jsem že něco takového vůbec existuje, ale nějak tam o tepelném čerpadle nic nevidím a ani mi není jasné, odkud by to to teplo mělo vlastně čerpat
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    CYBERWOLF: To bojler s integrovanym tepelkem taky a prave ne o moc draz.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: No vidíš na tom se mi dva naprosto shodneme :-)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: nene, vše čistě elektrika... v jednoduchosti je síla ;-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    WARBABY8: jeste me napada - nemas krb nebo neco podobneho? Protoze s tim PENB taky projde i kdyz hlavni topeni je elektrina
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CERMI_FOX: okna na jih, co nejvic krychlovity tvar
    Nevim co dal by mohlo byt v tom celkovem konceptu

A pointa, kterou se snazi Cuki udelat je ze pak ti staci topit rychlovarnou konvici pustenou 30 minut v nejhorsich dnech :D protoze ztraty jsou tak nizke ze to vytopi lidi jen svou pritomnosti (100W kazdy dospely), takze nepotrebujes vodni podlahovku, tepelko nebo kond kotel atd

To byl prvotni princip passiv hausu - pasivni v tomto pripade znamena, ze nema aktivni topeni
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CERMI_FOX: tak uz to snizili. Ano, to presne to znamena, protoze pocitaji ze z 2,1jednotky plynu udelas 1 jednotku elektriny v elektrarne (a ignoruji jadro a obnovitelne)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CERMI_FOX: nad Bčkem už je jen Ačko ne? Nebo mi něco uniká? Ono dost záleží na tvaru domu a dalších kravinách co si lidi vymyslí, ale mě klasickej obdélník s obytným podkrovím vyšel z hlediska měrné spotřeby tepla na 15 kWh/(m.rok). Díky tomu, že tam není TČ to celkově taky vyšlo do Bčka.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX:
    CERMI_FOX:
    To není jen o té izolaci, ale o celkové koncepci nad kterou někdo musí strávit čas. Hoodně času. Ale ten výsledek je pak znát (pokud to udělá dobře).
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: Tak když děláš (v lepším případě) elektriku z plynu...Tak se dostaneš i vejš.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WARBABY8: to +- máme (a ted bych kecal jestli zateplení je 20 nebo 25) a PENB vyšel B, tedy o 2 třídy níž jak pasiv ...
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CERMI_FOX: hele já nejsem stavař, ale pokud vezmu, že máš třeba 30 cihlu, 25 zateplení a trojska okna což je dneska základ, tak si obecně na hraně pasivu a nemá cenu tyhle věci cíleně zhoršovat, protože finální úspora je v ceně domu nula nula nic.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: jakože tím, že se přidá izolace a technologie a jsou mnohem vyšší nároky na preciznost a práci (např aby tam nefoukalo el. rozvaděčem ...), klesne cena? To mi hlava nebere, máš příklad?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JIMIQ: to jsem vůbec nevěděl, že existuje :) https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2020-264 podle toho má elektřina 2,1; ale nechápu , co je tím myšleno. Jakože elektřina je 2x tolik neobnovitelný zdroj jak plyn?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: já myslel, že jsme řešili stavební povolení, to jaký a jestli budou dotace nemá cenu řešit. To se mění každýho čtvrt roku.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: Ale ten dům v pasivním standardu může stát naopak mnohem méně. To j na tom ten největší joke. Koukni se kolik stojí ty technologie :-D

WARBABY8: To se ale nebavíme o projektu na stavbu, ale na následné energetické řešení. To není totéž. Jo 25kWp+ to by mi stačilo na ostrovní provoz. Jen to mít kam nacpat.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: řešit nedostatky ale taky může být o dost levnější jak řešit příčinu - pokud by dům v pasivním standartu stál jen o mega víc, vyplatí se to pak? Za jak dlouho protopíš mego? Můj odhad vycházející jen z počítání spálené elektřiny během jednotlivých měsíců je, že v nehospodárně postaveném baráku s TZ snad 10kW protopíme 2-3MWh, spíš k tomu nižšímu číslu. Měl jsem na to krásný statistiky, ale bohužel jsem o ně přišel, takže přesnějc to neřeknu. Víc jak 3MWh to ale určitě nebude, vzhledem k tomu, že elekřina se pálí i na jiné věci jak vytápění :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    WARBABY8: s FVE to jde, ale predtim platilo ze kdyz mas FVE v PENB tak zadne dotace (ted uz nejsou dotace pro vubec nikoho :D)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: zajímavé, že já jsem ho dostal. ;-) s tím, že v PENBu mám jen 6kWp FVE. Reálně chci aspoň 25+
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: RD 4 roky starý, 3 lidi, 150m, vše na elektřinu původní spotřeba 12-13MWh ročně. Po instalaci FVE spadla spotřeba na 2 MHW ročně. Přibližné měsíční náklady na vodu, kanalizaci elektřinu má 2500,- kč

Další člověk, novostavba, bez přípojky elektřiny (ČEZ byl pomalejší než stavba domu) fungoval 1,5 roku jako ostrovní režim. 2 měsíce v roce musel občasné nedostatky energie řešit výměnou akumulátorů u rodičů, kteří bydlí ve stejné vesnici.

Já to plánuju u sebe stejně s tím rozdílem, že chci mít na střeše opravdu nátřesk, abych věděl kam se prakticky opravdu dostanu. A jestli za rok sosnu na vytápění ze zítě 2-3 MWh, tak mě to v celkových nákladech na dům opravdu netankuje.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    a mimochodem, s topnými kabely bys dnes taky nedostal stavební povolení ;) protože to nesplňuje podmínku primární energie, jelikož má u nás elektřina koeficient 3, ačkoliv je půlka z jádra a obnovitelných (plyn má 1,1 nebo 0,9, krb na dřevo 0, tepelko 1 (protože 3 děleno 3))

a co si budem, projektanti neumí projektovat... okna na jih jsem si musel vyhádat, to samé rekuperaci, chtěl jsem i tlustší izolaci než 20cm a bylo mi to vymluveno
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam