• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: ale tady se bavíme o teplotě výkonových částí. Tyhle teploty nejsou na ovládačce...

A jinak dávat externí chlazení je super, dokud se to externí chlazení neporouchá a pak to velmi rychle může vést k požáru...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CUKI: kondiky do 105 stupnu jsou bezne k mani, zadny "daji sehnat".
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Tak tak jsme spíše o elektroniku. Třeba elitům to nedělá vůbec dobře, i když se dají sehnat takové co vydrží mnohem vyšší teplotu, tyhle to zaručeně nebudou.
    Problém bude třeba hlavně z pamětmi, tak nad 60°C je už nebezpečná teplota, ani těch 50°C není ok.

Pokud je tam nějaká zásadnější elektronika tak ty pracovní pody taky budu úplně jinde. Vodičům to zas tak nevadí.

A bavíme se že to má 65°C venku, klik to má na těch klíčových součástkách? Chladit to má smysl.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    STETKINS: pokud se bavíme o X3 hybridech, tak ty mají do 10 kW přirozené chlazení, nad 10 kW mají nucené. Nevím o jakém typu se bavíš ty.
    Kvalitnější střídače? Pod tím pojmem si představuješ co?

Tak třeba pro trafa není 100°C žádný problém:
    Transformátory a tlumivky - standardní provedení - ElektroPrůmysl.cz
    https://www.elektroprumysl.cz/elektricke-a-zalozni-zdroje-energie/transformatory-a-tlumivky-standardni-provedeni

Kabeláž má dovolenou provozní teplotu klidně 90°C viz níže:
    https://intranet.fel.cvut.cz/cz/education/prace/00011.pdf

Jinak standardně se v Evropě bere teplota okolí 35-40°C. V Africe nebo jiných exponovaných zemích se počítá s teplotou okolí i 50°C a výrobky na to musí být připraveny a dimenzovány.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ELIJEN: a taky v jakých teplotách se pohybuješ. Mezi 50 a 60 to bude dost jinak než mezi 40 a 50
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CYBERWOLF: Životnost klesá exponenciálně. Jestli se to půlí každých 5 nebo 10 stupňů záleží na součástce.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ELIJEN: to ale není úplně "každých pár stupňů znamená polovinu životnosti"
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    WARBABY8: To je docela známá věc u většiny el. součástek. Hlavně kondenzátory, ale i transformátory, oscilátory nebo MOSFETy mají mnohem nižší životnost při vyšších pracovních teplotách.

Zdrojů je milion
    Základy řízení teploty u elektronických systémů
    https://www.dps-az.cz/clanky/id:97491/zaklady-rizeni-teploty-u-elektronickych-systemu
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    WARBABY8: pokud vím, tak solax už v nové generaci pasivní chlazení nemá. A vybíral jsem z kvalitnějších střídačů.

Ta teplota by mě docela zajímala. Mně teplota 65°C připadá jako poměrně vysoká na polovodiče. Ohledně tvrzení, že 65°C není žádná teplota - máš pro tohle své tvrzení i nějaký důkaz, podklad, studii nebo měření? :-D
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ELIJEN: máš pro tohle své tvrzení i nějaký důkaz, podklad, studii nebo měření?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    STETKINS: Goodwe, solax, growatt, tyhle všechny desítky jsou přirozeně chlazené a jsou to střídače, které se používají v 80%+ instalací. Takže bych řekl, že na výběr je. Případně vyšší řady mají "smart" chlazení, které se zapíná podle čidla.

Nevím z čeho si vybíral ty...
    Jinak 65°C není pro elektroniku žádná teplota. Pro silovinu je to teplota na kterou se běžně dimenzuje, takže v tom bych zásadní problém neviděl.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    já jsem si k svému pasivně chlazenému goodwe 10kn+ (nebo tak nějak) přidělal za 600,- 6x60mm větráků co foukaj zespoda nahoru, předtím to vylezlo klidně nad 60°C, pak jen do 45 a teď na zimu jsem půlku větráků vypnul, jinak běží nonstop, podle mě se řízení nemůže nikdy vrátit, ten větrák žere 1W
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    STETKINS: Životnost klesá exponenciálně s teplotou. Každých pár stupňů znamená polovinu životnosti.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    WARBABY8: hele to bych teda neřekl, řešili jsme jaký použít 10kW střídač a většina jich už je naopak aktivně chlazených. Taky ty pasivní se běžně hřejou na 65°C a to už mi přijde být docela dost. Zajímalo by mě jaký vliv to má na životnost...
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Já si dokonce myslím že kdybch tam prdnul další 2kg hliníku, tak to může bejt pasivní i na max výkon. A asi si s tím jednou vyhraju, ale není to na pořadu dne. stálo to asi 12kKč? Včetně dopravy a přišlo mi to druhý den. To je prostě něco co té Číně strašně oceňuju. To české řešení reklamací je prostě bolest.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Já s tím do toho šel, pořád to "cuki solůšn", je pro mě energeticky výhodnější. V klidu to žere nějakejch 32-35W komplet.

Ty větráky naprázdno (klasika 100mm) žerou asi 0,5-3W. Spíš mě vadí že to prostě jede zbytečně. Schválně jsem to teď měřil odebírám trvale asi 1200-2kW a ten vzduch na výstupu má 22°C
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: obecně střídače do 10 kW (Třífázové!) jsou většinou pasivně chlazené, ty sis pořídil 1F zmetka, který prostě má daleko vyšší proud než kdyby to byl 3F střídač s tím jsou spojené i vyšší ztráty a tím i vyšší potřeba chlazení. Jen připomenu, že ztráty rostou s druhým kvadrátem proudu. Tak holt musíš větrat. Holt to jsou ty "CUKI solůšns" ;-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: Ne tohle je u všech těchto typů. Trochu mi přijde, že se s tím u těch měničů nikdo nezabývá obecně. Stačí se odívat na ten paskvil u Victronu.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: nejsou tam ty větráky prostě přišroubovaný obráceně?
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASPAREK: To je právě to teplotu to evidentně snímá a reguluje taky. Tohle vůbec nechápu. Stejně jako směr foukání. Je tedy možné že klíčové prvky jsou nahoře, tak studený vzduch nejdříve tam, ale to se dá vyřešit snad jinak. Nejhorší je že to není jediný měnič, ale cca polovina světového trhu v této domácí kategorii. Fakt nechápu. Jako jo má to řešení. Narvu tam adekvátní rezistor a nainstaluju tam nějaký profi větrák s teplotním čidlem. Ale vzhledem k tomu, že mi to jinak nevadí to asi jen tak řešit nebudu. Vadí mi že ten provoz by mohl být energeticky ekonomičtější. Což třeba teď v zimě dává smysl. Teprve včera mi asi po deseti dnech roztál sníh na střeše. Když to jede autonomní režim, tak je to citelné.
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    KASPAREK: tim jsem chtel jenom rict, ze podle me jedinej duvod proc u levnejch invertoru kde bezi vetrak nonstop je setreni na extra obvodech co by hlidali teplotu a ridili spinani vetraku, jinak nevim
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    CUKI: moje modry stesti ma dva vetraky nahore, co foukaj tim rozumnym smerem a spinaj jenom kdyz je tam stabilni odber pres 600w kontinualne nejakou dobu, na mensi pumpu na vodu co bere kolem 500w ani nesepnou. Tak to vypada ze se tam inzenyri neboji toho ze by se vetraky nerozjeli bez pouzivani.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam