• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    To je dnes. Včera koukám, asi jen 100W, tvl...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Na chatě se to dostalo na celých 227W. Mobil bychom si nabili, jen kdybychom to na noc celé vypínali... ale nejsme tam, je zazimovaná. Na zimu asi elektrárnu budeme vyoínat a místo toho baterku dobalancovávat nízkým proudem ze sítě.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    mobil si z toho nabijes :)))
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    JIMIQ: njn, plochu nenahradíš :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Mne to kolise kolem 300W a uz mam 1,1kWh vyrobeno :D
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Poledne, 0 výkon a to ani nesněží. Prosinec rulez
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Ja si teda zaklopem, lebo mne goodwe cvaka uz 7. rokom, ale mozno je to aj tym ze to je malicke 3kW co sa zahrieva na 45 stupnov v lete
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Jo já měl pocit že ta teplota měla bejt na výstupu. To je pak sakra rozdíl.
    Zastávám názor že to zařízení musí fungovat i bez nuceného chlazení. Ale to že je tam na zvýšení životnosti a přesnosti mi přijde jako dobrá cesta.
    Ostatně v době kdy jsem sháněl pro sebe , tak tuším Goodwe nebo Deye měli dvojnásobné procento reklamací než Axpert
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: ale tady se bavíme o teplotě výkonových částí. Tyhle teploty nejsou na ovládačce...

A jinak dávat externí chlazení je super, dokud se to externí chlazení neporouchá a pak to velmi rychle může vést k požáru...
    CUKI
    CUKI --- ---
    MARASAN: Jsou, ale nejdou v tom měniči. Minimálně na ten co jsem koukal z téhle profláklé trojice. A i tomu na 105°C se zkratuje životnost.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MARASAN: jako jo, ale upřímně si kladu otázku, do jaké míry je ten posun, co se v oblasti tepelných tolerancí udál v posledních dvaceti letech daný lepší technologií a do jaké míry je to "napíšeme lepší číslo".
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CUKI: kondiky do 105 stupnu jsou bezne k mani, zadny "daji sehnat".
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Tak tak jsme spíše o elektroniku. Třeba elitům to nedělá vůbec dobře, i když se dají sehnat takové co vydrží mnohem vyšší teplotu, tyhle to zaručeně nebudou.
    Problém bude třeba hlavně z pamětmi, tak nad 60°C je už nebezpečná teplota, ani těch 50°C není ok.

Pokud je tam nějaká zásadnější elektronika tak ty pracovní pody taky budu úplně jinde. Vodičům to zas tak nevadí.

A bavíme se že to má 65°C venku, klik to má na těch klíčových součástkách? Chladit to má smysl.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    STETKINS: pokud se bavíme o X3 hybridech, tak ty mají do 10 kW přirozené chlazení, nad 10 kW mají nucené. Nevím o jakém typu se bavíš ty.
    Kvalitnější střídače? Pod tím pojmem si představuješ co?

Tak třeba pro trafa není 100°C žádný problém:
    Transformátory a tlumivky - standardní provedení - ElektroPrůmysl.cz
    https://www.elektroprumysl.cz/elektricke-a-zalozni-zdroje-energie/transformatory-a-tlumivky-standardni-provedeni

Kabeláž má dovolenou provozní teplotu klidně 90°C viz níže:
    https://intranet.fel.cvut.cz/cz/education/prace/00011.pdf

Jinak standardně se v Evropě bere teplota okolí 35-40°C. V Africe nebo jiných exponovaných zemích se počítá s teplotou okolí i 50°C a výrobky na to musí být připraveny a dimenzovány.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ELIJEN: a taky v jakých teplotách se pohybuješ. Mezi 50 a 60 to bude dost jinak než mezi 40 a 50
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CYBERWOLF: Životnost klesá exponenciálně. Jestli se to půlí každých 5 nebo 10 stupňů záleží na součástce.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ELIJEN: to ale není úplně "každých pár stupňů znamená polovinu životnosti"
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    WARBABY8: To je docela známá věc u většiny el. součástek. Hlavně kondenzátory, ale i transformátory, oscilátory nebo MOSFETy mají mnohem nižší životnost při vyšších pracovních teplotách.

Zdrojů je milion
    Základy řízení teploty u elektronických systémů
    https://www.dps-az.cz/clanky/id:97491/zaklady-rizeni-teploty-u-elektronickych-systemu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam