• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    CYBERWOLF: v lete chladenie, plus vacsinou tak nejak aj tak nevies co s tou plochou
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CYBERWOLF: V tom, že se na to určitě dají čerpat mnohem větší dotace
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CYBERWOLF: mozno ta plocha nebude zakryta cela, mozu to spravit ako nejaku sachovnicu, ze to bude na striedacku, aby tam mohol pod tym fungovat zivot, nema tam byt len ta plavajuca ale aj nejaka pozemna, ja to vidim skor ako taky experiment, kde sa vyskusa ci by to takto do buducnosti fungovalo, tak ako si mal tie prve baterkove uloziska, ktore su prakticky nanic, lebo maju uloznu kapacitu napr. 1 MWh, ale aspon sa na tom otestovala ta technologia a vychyta sa nejake nastavenie v ramci existujucej siete
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    JIMIQ: tak na to ti řeknu, že pokud zakryjeme vodní plochu, tak tam nebude dost světla pro vodní rostliny a zničíme ten biotop. Krom toho, můžeš u toho nechat koupat lidi, jezdit lodičky a tak? Protože to je to, co se od těch revitalizovaných vodních ploch tak nějak očekává (krom toho, že to ošklivý zůstane pod hladinou)

Jako dává to smysl někde, kde nechceš aby ti někdo lez, nebyly tam vodní rostliny, natož pak ryby a taky budeš rád za menší odpar. Třeba nádrže přečerpávaček, rezervoáry a tak. A před pár lety to ČEZ na nějaké přečerpávačce zkoušel udělat, nevím jestli už se dopracovali k nějakým výsledkům. Tady mi to ale nedává smysl. Leda by z toho plynula nějaká další zásadní výhoda, kterou nevidím.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CYBERWOLF: predstav si, ze existuji lidi co nemaji radi solarni panely a proto tvrdi ze pro ne mame malo mista (blbost, ja vim, ale bear with me)
    No a tohle je odpoved na to tvrzeni
    Plus to snizuje odpar te vody, coz je prijemny bonus
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CYBERWOLF: plovouci na hladine ma velkou vyhodu, pod hladinou totiz malo sviti slunicko.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DZODZO: no ale mě zajímá, co za benefit má to že je plovoucí.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CYBERWOLF: nejde iba o FVE, ma to byt cele riesenie aj s uloziskom a elektrolyzerom, takze by to mohlo pokryvat aj potreby v zimnych mesiacoch
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DZODZO: a plovoucí solární elektrárna je takhle jako dobrá v čem? Že má být "symbolem jakým způsobem se ekonomika transformuje" mi nepřipadá jako dostatečný důvod.

A víte o nějaké jiné plovoucí FVE, co byla v ČR uvedena do provozu?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    uz aby to bolo

V bývalém dole na Mostecku vznikne největší plovoucí solární elektrárna v České republice - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-zpravy-ustecky-kraj-v-byvalem-dole-na-mostecku-vznikne-nejvetsi-plovouci-solarni-elektrarna-v-ceske-republice-40571131
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Zitra brutus ceny elektriny - mezi 7:15 a 19:00 nula az minus 80€/MWh, holt velikonocni nedele a slunecno, jsem zvedavej na pondeli
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Naprosto souhlasím, věřím že někomu to na papíře vyjde, díky nějaké anomálii a potřebě řešit ještě něco dalšího, ale dneska už nevyjde zajímavě ani přetok do AN. Prost buď je energie na rozdávání a nebo není, pro těch pár dní v roce kdy to překlene nějaké období bez slunce je tak málo že to nemá ani cenu dělat i když ty věci a instalaci na to připravené vesměs mám.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    STETKINS: muj plan je si wattrouter postavit z shelly pro s 0-10V vystupem a odpovidajicimu SSR. Porizovaci cena techle dvou veci v normalnim ceskem obchode lehce nad 2k.
    Myslenka je, ze omezeni na fazi je cca 4kW (asymetrie 10kW stridace) a ne vzdy bude na ty fazi zbyvat plnych 2 a kousek kW, co si vezme ta spirala v bojleru. Takze si to omezi prikon podle zbyle zateze. Zaroven nemusi svitit dost slunce na tol, aby utahl bojler i zbylou zatez, takze by si zbytecne dososaval z Cezu. Urcite by fungovalo on-off s tim, ze by rozdily vyrovnavala baterka, ale timhle by se mel omezit pocet cyklu.

A druha vec je, ze i on-off rizeni potřebuje k sobe nejaky riditelny stykac, idealne zase to shelly na ethernet, takze vlastne cenovy rozdil bude akorat to "spojite regulovatelne" ssr.
    A protoze mam malou baterku, zato hodne panelu, moznost natopit bojler pres den, at se voda neohriva v noci, je pro me dulezita.

Myslenka to neni moje, nechal jsem se inspirovat vytezovacem Jehne, co jsem videl na yutubu amperak. Akorat to nechci ridit jen ciste dle baterie, ale i zatizeni faze, vyskou slunce, v budoucnu pretokem do site. Teoreticky behem dlouhych zimnich veceru by sla natrebovat neuronka treba i na predpoved pocasi :-)

Nebo myslis, ze to fungovat nebude? Zatim jsem ve fazi vymysleni a sberu dat, ocenim poznatky z praxe.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    my dostali 60 %, by mne zajimala stanovena rezerva, nebo jestli to "plni" treba na 95 %.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    aha, tak to mam 100% asi preto, ze som bol prvy v ulici a este taky nizky vykon
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DZODZO: jo, kdysi davali do 100% vykonu, v posledni dobe pulku, nekterym nic (kdyz je v okoli moc elektraren)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    WARBABY8: no rezervovany vykon v zmluve mam uvedeny vykon FVE 2,7kW takze predpokladam, ze mozem vsetko co vyrobim poslat do siete, takze pretoky nemusim riesit? jako stejne mam nejake uplne minimalne, lebo to bolo projektovane na spotrebu 3MWh rocne a teraz s elektromobilom je to este dalsie 3-4MWh, takze pretoky budu ozaj iba vzacne
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    DZODZO: nejsou. Máš smlouvu s distribucí, kolik maximálně můžeš poslat do sítě a i za malé překročení tohoto limitu jsou tisícové pokuty...
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    Ohledne navratnosti wattrouteru, zrovna ten GBO_AKU (ex GreenBono) se ted da sehnat levne. Je k tomu teda potreba pricist ty SSR a stykace, ale i tak se to hrave vejde do desitky.

https://www.elektrosms.cz/cs/gbo-aku-regulator-pretoku-fve--skl000430858
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Mám teď v realizaci ostrovní systém. Kapesní solární panýlek co můžu vzít na ostrov a nabíjet čtečku knih, powerbanku a tablet s GPS a mapou (postupně). :-)
    výkon 5V 600mA
    Součást udržitelného nezávislého energetického ekosystému (opravdu počítám, že to všechno udržím v jedné natažené ruce :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam