DZODZO: v tom máš ale spoustu zkreslení daného prostě tím, jak zrovna svítilo, jesli byly ráno mraky na západě a večer na východě nebo naopak atd. Takhle jsem to zkoušel srovnávat taky, ale vycházelo to... řekněme unconclusive.
Tak jsem jednou udělal experiment, že jsem umístil teploměr pod panel když zrovna vyšlo počasí tak, že bylo jasno, ale přecházela studená fronta a ze dne na den se výrazně ochladilo, tak že si změřím, jaký rozdíl to udělá. Ukázalo se, že rozdíl v teplotě vzduchu způsobil jen o poznání menší rozdíl v teplotě panelu (už přesně nevím, ale v poledne bylo asi o 7 stupňů chladněji a na panelu byl rozdíl 2 nebo 3 stupně) a na mé 4,4kWp elektrárně to dělalo asi 100 W rozdíl. Což je tak jako na úrovni odchylky měření.
Je to jeden experiment, chtělo by to ještě opakovat, ale ono málo kdy jsou vhodné podmínky a narovinu říkám, že to za to sraní asi nestojí.
A ještě k tomu výkonu nad peak - to občas taky pozoruju, že se tam objeví špička jak blázen, ale děje se to i když přecházejí mraky, je zataženo a zrovna se "rozední" (bez vody). Nejsem si jistý, jestli je to opravdu takový skok ve výkonu, nebo spíš chyba v měření/agregaci dat.