• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS:
    Nesmíš stavět na kubíky, ale na m2. Já vím že hrozí válka, Ale řopíky kvůli tomu stavět nehodlám :-D

Já tedy preferuju BST, ale i 80mm monolitu se dá postavit slušný RD, takže na každý m2 potřebuješ materiál asi za 400Kč, když už jsi to načal.

Já preferuju většinou spíš dřevostavby, ale tam jsem žaluzie ještě nikdy neřešil.

Jinak nevím jaké máš ceny mě m3 betonu stojí kolem 4-4k5 Kč Poslední jsem platil asi 14 dní nazpátek.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: No jestli to máš jako desetinu ceny stavby tak ok :-D
    Popisuješ betonový dům - abys to celé udělal za 1,9m tak by mě zajímalo kde bereš beton, páč to musí stát tak 200kč/m3 :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS:
    WARBABY8:
    Ano pokud se bavíme jen o ceně žaluzií, málo kdy se dají použít ty bez motoru, protože pokud mají chránit proti přehřátí musí být automatické. Na jedno menší okno tu mám teď nabídku 18400Kč, jenže pak naskáče nestandardní montáž pro PD a ta automatizace a pak na malý domek 74m2 190k Kč (nabídka 3.7.25) To je v tomto případě desetina ceny stavby.

Ale hodně záleží na stavební k-ci. Například u betonové stavby a vnitřního zateplení prakticky vždy okna končí věncem, pohledové ostění se nedá dost dobře frézovat a nebo ta cena a pracnost neúměrně skáče.

No a pokud tu stavbu navrhneš dobře, tak tyhle peníze můžeš použít jinde a nebo je procestovat.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: já stále čekám, až uvidím nějaké tvé myšlenky v realitě. Třeba nějaké fotky domů nebo jiných výtvorů, kde bych mohl vidět to co nám tu neustále předhazuješ ;-)

Jinak na předokenních žaluziích je nejdražší ten motor. Pokud chceš low cost variantu, tak ruční stojí doslova pár korun...
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: 1. předokenní žaluzie nestojí majlant a 2. proč by proboha nebyly zárukou úspěchu? Venkovní žaluzie prostě zabrání solárním ziskům v létě, kdy je nechceš, teda pokud třeba nechceš ušetřit a neuděláš je jen na půlku okna :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: stínění ano, ale pokud architekt přemýšlí, dá se vyřešit levně, pokud n tak vysolíš majlant za předokenní žaluzie, které ani tak nejsou sami o sobě zárukou kdovíjakého úspěchu.

WARBABY8: Velikost nehodnotím, ale vším ostatním to jde naposto proti všm mým myšlenkám... :-)
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: No exteriérové stínění podle mě patří mezi ty nejdůležitější věci v domě, které zásadně zlepšují kvalitu vnitřního prostředí a mají i další funkce. Šetřit na zrovna na tom, je úplná blbost, akorát si to většina zákazníků neuvědomuje a řeší jiné věci a taky většina zákazníků chce šetřit protože dům je pro většinu lidí největší investice života...
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CYBERWOLF: jakej altán? Cukiho standard pro dvougenerační bydlení...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    WARBABY8: jako altán asi dobrý
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Od architektů jsem slyšel spoustu věcí, ale málokterej je umí spočítat. Jinak není na škodu mít obojí jen pak nesmíš řešit, že to bydlení je tak drahý.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: cajk, asi na to myslíš, ale já už jsem od architektů tolikrát slyšel, že tam je přesah a že by to mělo fungovat a přesvědčili investora, že žaluzie nejsou potřeba a pak tam dodělávat žaluzie je porod (a ten je drahej :-D)

WARBABY8: Myslím, že by si to zasloužilo střešní okno! :-D
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    STETKINS: tyhle plytké otázky mě unavují... bez problémů ne... ;-)

CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Zdí :-D Nestavím bytovky tak mám ve všech stavbách obytná okna jen na jih. Třeba u sebe mám ještě dveře na východ na terasu Ale ty jsou zastíněny střechou krom chvíle při východu slunce. A i to je dost zásadní energetický zisk.

A když to musí být tak dělám třeba zelené pergoly. V zimě to nestíní a v létě je to trvale zelená záclona. Wisteria, Parthenocissus,...
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: A jak takovej přesah řešíš na západě? :-D
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: maj to tam tak 15 větry to zatím přežilo všechny.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: To jo ale ta k-ce vyjde podobně jko ty panely a navíc jich tam za tolik nedáš. Při zimním slunvratu je slunce v poledne asi 15° nad horizontem a co s tím dokáže udělat vítr nechci ani počítat.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jako plochá střecha na fotovoltaiku taky není úplně problém, pokud je dobře orientovaná. Sousedi tady mají severojižně podlouhlou přístavbu s rovnou střechou, kde to mají nasázené za sebou, podobně jako se to dává třeba na pole a mají s optimálním sklonem plochu jak blázen.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Vůbec nic jsem nedegradoval. Jo lepší sklon na jih je výhoda, ale on nutně nemusí být po celé střeše. Já teď chci experimentovat právě v kombinaci zastnění. Ono všechno narvat na jih je často kontraproduktivní. Naopak bych použil J a V štít na kolmé panely. V zimě to může dost pomoci. No a pak počítám s FV pergolou, zastřešeným parkovacím stáním apod.

Jinak pokud ti neva složitější k-ce, tak nesymetrický vazník kde hřeben je posunut jihu a má tam větší sklon (ideálně 60°+) Ale zároveň bude začínat až nad okny.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: no a to je to co píšu... Na tohle nedáš FVE, která bude v zimě mít slušnou účinnost. A v létě mam energie, že i když se mi interiér bude o něco víc zahřívat, tak tam můžu mít klimu celý den na plno a chodit vevnitř v zimní bundě...
    A degradoval si to na patrový barák s "plochou" střechou...
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: A to říká kdo?

ČSN 73 4301 (Obytné budovy): „přístupný vnitřní prostor nad posledním nadzemním podlažím vymezený konstrukcí krovu a dalšími stavebními konstrukcemi, určený k účelovému využití.

ČSN ISO 6707-1:Definuje podkroví jako „místnost nalézající se převážně v prostoru pod šikmou střechou“ (za šikmou střechu se považuje střecha se sklonem větším než 10°).

A oficiální metodika MMR: vydalo závaznou pracovní pomůcku s názvem Podkroví, podle které se stavební úřady řídí. Ta upřesňuje, že aby se prostor mohl jmenovat podkrovím a nezapočítával se jako plnohodnotné nadzemní podlaží, musí mít alespoň nad 1/3 podlahové plochy šikmou konstrukci krovu a svislé nadezdívky nesmí přesáhnout polovinu výšky běžného podlaží.

Jinou definici neznám a vzhledem k tomu že se na ni přímo neodkazuje, tak si můžeš vybrat de facto kteroukoliv. Tedy za mě je podkroví cokoli co je pod jakoukoliv střechou o sklonu 10° a více a z jen 1/3 metráže z toho musí být pod touto k-cí. A tím splníš dokonce všechny.

Nikdy s tím žádný SÚ problém neměl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam