• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    WARBABY8: moje MWh stojí 3380 v NT a 4520 ve VT (včetně distr), sdílím tchánovcům, kteří mají silovku za 3,3kč/kWh a prodávám průměrně za 2,2-2,4kč/kWh (ráno a večer, když vyrábí jižní FVE tak dobíjím baterku :) ). Ale jak píše CUKI - panely počítám že vydrží 40 let (s nějakým poklesem) a konstrukce/kabeláž je nesmrtelná. Takže střídač a baterka

ale hračka je to pěkná :) kdybych ty peníze nedal za FVE, tak bych si dřív koupil auto (a horší, protože spalovák)
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: To je trochu liché ne? Ono často když máš přebytek, tak mají i ostatní a nikdo o to nebude mít zájem.

Jinak cena se všemi poplatky je u mě asi 4400Kč/MWh, pokud si to pamatuju. To nedělá ani litr měsíčně :-(

Kdybych si měl započítat svojí práci, tak to ale nestojí 120k ale tak 200 spíš víc a to už je návratnost přes 18let bez jakýchkoliv aditivních částek za údržbu a servis. Ale proto jsem to nedělal a s návratností jsem nepočítal.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: tak pokud budu hodný a vekmu že MWH stojí 6000,- Kč tak máš návratnost 7 let? To mi nepřijde na tak malý systém úplně špatný...
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: ad návratnost) u mě, každej rok to uspoří asi 2M5W stálo mě to asi 120k Kč a tak 14 dní práce dohromady (víc než instalace tak shánění :-)) Nicméně být skoro soběstačnej za to stojí.

Teď jsem řešil s kamarádem co bych udělal jinak. A vlastně nic. Jo koupil bych rád levnější panely a instaloval jich víc, ale není kam. Baterie od té doby ceny neklesli (možná 5%) panely jsou tak na 60%, ostatní je na podobných cenách.
    Asi bych si pořídil větší baterii, mám jen 16kWh, klidně bych al dvojnásobek, ale ekonomicky je to naprosto nerentabilní, protože reálně posunu soběstačnost o pár mizerných procent.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Nechci tvrdit že tvá baterka je na tom blbě, ale to SOH 100% je poměrně nic neříkající číslo a záleží jak je ten výpočet nastaven. Ale ta baterka ti imho odejde spíše z nějaké nenadálé příčiny. A víc než články je ohrožena BMS a balancer, který sám o sobě není tak drahý, pokud nemáš nějakej Seplos shit a pod. První co ti odejde bude IMHO spíše měnič, tracer a pod. Ty kondíky daj tak 5-10let pak půjdou rychle d háje, ale zase zase není nějaká dramatická částka. Panely jsou téměř nesmrtelný. Mě teď jeden spadl na beton, když byl opřený o zeď rána fakt solidní, už jsem se s ním rozloučil a on to přežil naprosto bez úhony, ale na to rámu je vidět jaká to byl šlupka :-D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ja budem musiet nejako vykoumat nejake API na baterku, lebo v novsej verzi aplikacie (GoodWe Sems+) uz mi to statistiku baterie neukazuje, ked som pisal na support tak akurat napisali, ze mam pockat na nejaku dalsiu verziu, ze tam budu pribudat featury, ale z toho co som sledoval predtym mi to vychadzalo strata menej nez 1% rocne, za necelych 8 rokov tam bol pokles na 94% SoH
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    a jinak úspora a prodej 25 500 kč. Což je tak zhruba co jsem očekával, cena byla teda 336 tisíc, což má blbnou "návratnost" řekněme, ale kvůli tomu to přece neděláme :D na druhou stranu opotřebení za tu dobu odhaduju na necelých 10 000 kč. Baterky mají stále po 15 měsících SOH 100%
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    z toho uzivis aj 2 elektromobily
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    za posledních 12 měsíců můj 8kWp východ-západ systém vygeneroval 7 883kWh. Takže se orientace východ-západ nebojte :) dokonce je v tom i nějaký curtailment když v dubnu byly mínusové ceny a já to neměl kam cpát
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Náhodou nemáte tu někdo elektrárnu v jižní části Prahy, nebo přilehlém okolí? Jsem včera myl panely a chtěl bych si ověřit, jestli dnešní 3% nárůst výroby je tím, nebo bylo prostě ždibec lepší počasí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    US being left behind in EV charging speeds as China goes sub-5 min to 70% - Ars Technica
    https://arstechnica.com/cars/2026/09/us-being-left-behind-in-ev-charging-speeds-as-china-goes-sub-5-min-to-70/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: je to možné ;-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: můj detektor šarlatánství bliká jako zběsilý
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Scientists Pioneer Chemical Bath Method to Restore Aging EV Batteries Without Breaking Them Down
    https://www.goodnewsnetwork.org/scientists-pioneer-chemical-bath-method-to-restore-aging-ev-batteries-without-breaking-them-down/
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WARBABY8: s tim pocitam, ale oni jsou celkem nove a hlasi porad 100% health
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CERMI_FOX: ono high voltage je trochu zavádějící termín. Jinak počítej s tim ze pokud nove moduly das do stejného stacku se starými, tak degraduji na úroveň těch starých.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    není tu prosím nějaký (fve) elektrikář v okolí Kralup nebo Mělníka? Mám baterii dyness tower pro a potřeboval bych tam loupnout dva další moduly (z 2 na 4) - tyto https://www.senetic.cz/product/HV9640 . Afaik je to plug&play a skládá se to jako lego, ale je to high-voltage baterie a tedy jako nelicencovaný amatér bych se v tom neměl vrtat sám a tedy poptávám někoho s papírem. Zatím ty moduly nemám, ale můžu objednat.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    DZODZO: on to nejapis umi, ale zatim jsem to neresil a vlastne nevim zda to tak nenecham.
    Ja to psal spis kvuli tomu, ze se tim jde celkem prekvapit, protoze malo co vezme 11kW v kuse na nekolik hodin k bezne zatezi...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    AHARAZ: priamo ten wallbox to nevie? jako ja mam do buducnosti vyhladnute nieco taketo, tam to ide skalovat po amperoch

Produkty, jako Přenosný Wallbox EcoVolter & EcoVolter PRO na nabijelektromobil.cz
    https://www.nabijelektromobil.cz/chytry-wallbox-ecowallter/

ale pravda mozno nejake starsie typy wallboxov to nevedia este
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    DZODZO: s 50km bych mel rezervu. Ja mam 20kw baterku v pluginu cca na 100km.
    Kdyz jezdim kolem domu tak je to ok i pomalu.
    Kdyz jedu do Prahy, tak se vratim s prazdnou a pokud chci jet dal na proud musim nabijet rychleji. Pokud nechci jet na benzin.
    Jeste jsem nedoresil, jak by sel omezit ten wallbox na uroven stridace, cca 7kW, ale nevim zda to nebude moc pomale pro jednu situaci a vlastne zbytecne pro druhou...
    CUKI: Stridac.
    CYBERWOLF: Tak ono i to moje rychle, neni zrovna to co na nabijecce venku. Doma se dostanu na 11kW AC, nabijeni u meho auta konci na 50kW DC a vetsinou nabijim 2.3kW cestovni nabijeckou v bezne zasuvce...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    AHARAZ: pomalé nabíjení je ale zas lepší pro ty baterky v autě, ne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: No to je hodně málo. Mám 6,4 a na zimu bych klidně ještě jednou tolik.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam