ARCHIMEDES: náhodou... s vertikální rychlostí boosterů mám rozsáhlé intuitivní zkušenosti z Kerbal space programu (akorát moje optimalizované manévry v perikerbinu a perimunu jsou natolik zdlouhavé že synovce vždycky strašně znudím, než někam doletíme...)
jinak dík za link na ten kosmo.cz kalkulátor Aleše Holuba... na vysvětlenou dodávám, že ty varianty "xChaos" jsou dva třímotorové raketoplány (trochu něco jako STS orbiter s palivovými nádržemi v nákladovém prostoru, ale samozřejmě jen přibližně) startující zády k sobě - s tím, že se po startu postupně vypínají motory, ale jeden z dvojice - "booster" - jich vypíná méně a tak mu palivo dojde dříve a vrátí se klouzavým letem na místo startu; druhý pak vypne dva ze tří motorů dříve, palivo spotřebovává pomaleji a dosáhne oběžné dráhy. není to striktně vzato můj nápad - něco podobného se zvažovalo koncem 60tých let když se dolaďovala budoucí koncepce Space Shuttlu, můj přínos je pouze v tom, že se použijou dva naprosto identické stroje (teda asi jeden z nich - "boooster" - s přídavnými nádržemi v nákladovém prostoru, ale nevím, jestli to kalkulátor zohledňuje, zato přináší i variantu pro LH2, což je nesmysl z důvodu objemu nádrží - já uvažoval jen variantu s kerosenem...)