• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    JANOS: My tenkrat leteli na Floridu na start STS-133, ale kvuli chybe izolace byl start odlozen o 4 mesice :( Ale i samotne KSC stalo za to.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    ARCHIMEDES: tak to samozrejme souhlas. Ja to jenom trochu vic prozivam, protoze spacex hrozne fandim.
    Mimochodem by me docela zajimalo, jestli takovyhle abort po zapaleni motoru dokazi i ostatni rakety?

    JANOS: tak aspon doufam ze sis tu letenku nekoupil jenom kvuli tomu :)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    BROUKOID: Tak s tím teprve začínají... Lepší pár abortů u mise, která to snese, než selhání za letu.
    JANOS: Chápu, upřímně tě lituju.
    JANOS
    JANOS --- ---
    Ja se vam musim priznat s necim... Vcera jsem letel letadlem z Floridy domu, a meli jsme odlet 22 minut pred startem SpaceX. Byl jsem nalepenej na okynku presne v cas T, a zoufale cumel smerem na Cape Canaveral :(

    Byl jsem jenom asi 200 mil daleko, viditelnost byla suprova, a ted me strasne stve ze jsem prisel o jedinecny zazitek videt start rakety z letove hladiny 10km nad morem :(
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    ARCHIMEDES: ano.. a to je asi take hlavni zdroj soucasnych abortu..
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    Teď vlastně startují s přechlazeným palivem nebo ne?
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    NIXX: Ano, to by se mi libilo :)
    NIXX
    NIXX --- ---
    BROUKOID: Rocket Science, level: česká hospoda. Nechceš se nechat zaměstnat ve SpaceX a poradit jim jak to dělat pořádně? ;-)
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    BASIK: zajimavy .. dik. Ale teda to mi prijde fakt divne. Pokud VIM, ze mam problemy s teplotou LOX, a uz jednou se kvuli tomu delal abort, tak zjevne cekani pul hodiny na rampe s natankovanou nadrzi MUSI zvednout teplotu - ja jsem puvodne predpokladal ze to asi maji nejak vyresene.. ze to mozna stihnou odcerpat, vychladit a zase nacerpat, nebo tak neco... ale ted to vypada jako kdyby je to "nenapadlo"...
    Ok, asi mi zase neco nedochazi, ale tak nejak mi to pripada ze rizeni startovnich operaci dostal na starost Pat a Mat...
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    BROUKOID: Neznám. Je to divný.
    BASIK
    BASIK --- ---
    BROUKOID: @SpaceX Launch aborted on low thrust alarm. Rising oxygen temps due to hold for boat and helium bubble triggered alarm.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    BIDAK: A znas duvod? Ja sem to po to co jsem slysel "scrubbed" zabalil a sel spat. Nicmene vzhledem k tomu ze doslo k zazehu, tak se bojim ze ted bude problem primo s F9 :(
    Asi ty kuny co predtim sezraly izolaci LOX potrubi ted rozkousaly kabely nekde u motoru.. a nebo je to spiknuti jak mi zabranit, abych se vyspal..
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Tak F9 zase nic. Nejak to nemuzou odpalit.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    dobrá skupinovka :)

    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    TOXICMAN: tak to sem to pochopil spravne.. nicmene mi to prislo tak nejak neverohodne.. nejspis mi neco nedochazi, ale tak nejak jsem si myslel ze ohrivani tekuteho kysliku je problem ktery je nejen predvidatelny, ale primo musi byt predvidany a ze to maji urcite "nejak" vyresene :(
    Ale tak aspon je dobre ze neni problem s falconem. Jestli jim kuny sezrali izolaci na tech hadicich kterymi to plni nebo tak neco, tak to bude urcite problem radove jednodussi na vyreseni nez cokoliv na rakete..
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    TOXICMAN:
    BROUKOID:
    BROUKOID:
    Fok, já myslel že zapálej doutnák dneska.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    BROUKOID: "The liftoff from SLC-40 at Cape Canaveral is currently awaiting a new launch date, believed to any date between the weekend and March 3."
    SpaceX Falcon 9 scrubs second attempt to launch SES-9 | NASASpaceFlight.com
    http://www.nasaspaceflight.com/2016/02/spacex-falcon9-ses-9-launch/
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    BIDAK: nekde jsem cetl 3.brezna, ale jisty si tim nejsem.. a ani jsem na konci toho live prenosu uplne nepochopil proc to abortnuli - mel jsem pocit ze rikali neco o problemech s tankovanim okyslicovadla, ale prislo mi to lehce chaoticke a nevim jestli jsem slysel dobre.. vi nekdo vic? Stranky spacex nejsou moc uzitecne..
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    BIDAK: ještě není určen, ale nebude to dříve než 29. února 0:46 našeho času s možným odkladem na další den
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Na kolik má dneska SpaceX prosímvás naplánovaný další odklad startu? :)))
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Geology After Pluto - Jeff Moore (SETI Talks)
    https://www.youtube.com/watch?v=JEvnUiEUZ8c


    Lecture by Jeff Moore about what we now know about Pluto's Geology. Jeff Moore is the lead of the New Horizons Geology Team. He will talk about the discoveries made by the New Horizons mission on the fascinating fly by of the dwarf planet Pluto.
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    At last: Rosetta's Mars flyby photos have been released! | The Planetary Society
    http://www.planetary.org/blogs/emily-lakdawalla/2012/3340.html

    On February 24, 2007, the European Space Agency's Rosetta spacecraft passed by Mars, the second of four planetary gravity-assist flybys on its long route to a 2014 rendezvous with comet Churyumov-Gerasimenko. At the time, they released two photos from the main science camera, OSIRIS. One was a very pretty high-resolution view of Mars and the other a nifty little animation of Phobos flying over Mars.

    We knew from the published Rosetta Mars flyby timeline that OSIRIS took a great many more pictures during that time, but no more OSIRIS images were ever released by ESA, until now. The OSIRIS principal investigator was notoriously tight-fisted with data, but he's now retired, and his replacement Holger Sierks has apparently unclogged the data pipeline. At the end of November, they suddenly released a huge quantity of data covering the first two (out of three) Earth flybys, the Mars flyby, and several sets of data from cruise periods between these encounters. Such riches!



    As Mars loomed in Rosetta's forward view, it caught Phobos in the act of transiting the planet. You may need to enlarge the view to see Phobos' tiny dark speck.
    ESA / MPS / UPD / LAM / IAA / RSSD / INTA / UPM / DASP / IDA / processed by Emily Lakdawalla
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam