• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    BRENMCGUIRE: Jakej Souček? No přece Ludvík.

    Naprostá klasika české sci-fi. Cesta slepých ptáků. Runa rider. Sluneční jezero.

    Zemi opakovaně navštívila mimozemská civilizace, jednu ze základen měla v sopce Sneffels na Islandu. V době vikingů odtamtud převezli kolonii lidí na Mars, kteří tam pár set let přežívali (doslova přežívali) a následně některé kolonisty dostali zpět na zem. Přistáli v Tibetu.

    Zejména Cesta slepých ptáků byla fantasticky pojatý román postavený na reportážích. Taková literatura "faktu". Další dvě pokračování byly horší, ale v době vzniku super. Každopádně myšlenka lidského osídlení na Marsu není nijak nová, pracovalo s tím mnoho různých autorů - jak v rámci fantazie, tak v rámci vážně pojatých teorií. A pochopitelně jak směrem ze Země na Mars, tak i opačně.

    Hele, ty fakt neznáš Součka? Jen tipuju - věk kolem 25 let nebo méně?
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    RLSO: me prislo ze to smeruje prilis "doleva" tesne pred tim nez tam padl monoskop..
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    BRENMCGUIRE: To co popisujes je myslim "Zanik Faeny" od Alexandra Kazanceva.
    A to je vsechno. Je to sci-fi.
    Pas asteroidu nikdy nemohl byt planetou, lide na marsu drive nez na zemi jsou cira blbost, a obecne motas pate pres devate. Zkus si misto teorii spiknuti co ti rekne "jeden podivin" precist nejakou knizku o astronomii nebo aspon koukni na wikipedii.

    Btw, s tou zelenou/modrou planetou - more zeme byly kdysi opravdu zelene - kvuli dvojmocnemu zelezu (jehoz slouceniny maji vesmes zelenou barvu a byvaji rozpustne). Pak prisly fotosyntetizujici organismy produkujici kyslik a ten zoxidoval zelezo na trojmocne, to prestalo byt rozpustne a vysrazelo se. Diky tomu mame "loziska zelezne rudy". To se stalo tusim nejakych 800 milionu let nazpatek.
    RLSO
    RLSO --- ---
    VIRGO: eh, asi to nedopadlo najlepsie sudiac podla rychlosti dopadu 1st stage-u a naslednej duhovej obrazovky :/
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    STARE_CASY: Co psal kde Souček?

    VIRGO: Já už to tu kdysi někde někam na nyxu psal, ale co tak budu k smíchu.
    Ale je tu jedna taková teorie o tom, že Mars byl obydlen lidma dříve než země. Jednalo se o populaci v řádu asi pár set tisíc co byla zachráněna, na marsu jich pak jinak žilo celkem asi pár milionů pěstitelská kultura a že tu byla planeta mesi Marsem a Jupiterem a na ní byla vyspělá mimozemská rasa, která jaksi štourala do jádra své planety více než bylo zdrávo a při nějaké konstelaci došlo k něčemu a jako pozůstatek zůstaly Trojané a ten prás planetek atd. Sežehlo to atmosferu Marsu a v té době byla Země zelená a ne Modrá, byla provedena teraformace a zbytek přeživších byl vysazen na Zemi. No a pak odletěli zpátky na svou domovinu a že se ještě vrátí.

    Třeba pro tu doměnku že byla země zelená existuje nějaká studie - sice nevím jakou barvu má CO2 nebo CO3? Ale fakt je že zakonzervovávo je ho v naší zemi mraky a pokud by se uvolnilo tak jsme dead.
    Já jsem moc po těch odůvodnění jednoltivých částí moc nepátral. Ale jen tak ze zvědavosti jsem se ptal Pana Grygara ohledně toho pásu planetek když by se ta hmota pozbírala jak asi velké by bylo výsledné těleso.

    No a i když to bude celé blbost, pořád mám zajímavý námět na povídku, akorát bych se k ní musel dokopat. Zatím mám ještě jinou povídku, která se v podstatě odehrává po tom i po sestkání s těmi co tu byly. Ale s tou také nejsem spokojen hlavně gramatika a pak neustále upravuji některé pasáže protože mi přijdou pořád nějak dětinské. I když ten příběh vydím uplně živě, umět dobře kreslit to by byly také zajímavé scenérie. :)
    VIRGO
    VIRGO --- ---
    Začal přenos SES-9. Popáté snad úspěšně...
    http://www.spacex.com/webcast
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    VIRGO: psal to už před lety nějakej Souček. ;)
    VIRGO
    VIRGO --- ---
    BRENMCGUIRE: A o co má přesně jít? (Pokud to tedy chceš zveřejnit.)
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    VIRGO: To máš pravdu, je to úžasné, jen škoda, že se můžeme dívat jen na to co prošlo cenzurou.
    Já jsem pak jinak nejvíce zvědav jestli se potvrdí mé doměnky ohledně Marsu co jsem slyšel jedno zajímavé vyprávění od jednoho podivína. Pokud ano pak teprve nastane rodeo možná ještě větší než když by nás konečně kontaktovala mimozemská civilizace.
    VIRGO
    VIRGO --- ---
    BRENMCGUIRE: Oblačnost těžko vrátí Pluto mezi planety, ale to je přeci jedno.
    Daleko důležitější je, jak komplexní procesy probíhají na tělese, které jsme považovali za
    "zmrzlé a mrtvé". To je úžasné. Už předloni Stern dodával, že se budou přepisovat učebnice.
    No a měl recht... :)
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    VIRGO: To bude určitě nějaký šum a nebo že by se pluto vrátilo mezi planety nebo se vytvořila nová skupinka těles? :) Nebo jsem něco zaspal?
    VIRGO
    VIRGO --- ---
    Oblaka na Plutu!
    Exclusive photos: Clouds seen on Pluto for first time | New Scientist
    https://www.newscientist.com/article/2079549-exclusive-photos-clouds-seen-on-pluto-for-first-time/



    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Methane Snow on Pluto’s Peaks
    http://www.nasa.gov/feature/methane-snow-on-pluto-s-peaks

    The New Horizons team has discovered a chain of exotic snowcapped mountains stretching across the dark expanse on Pluto informally named Cthulhu Regio.

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Fast radio bursts: Scientists hear ‘huge’, mysterious and repeating signal from deep in space | Science | News | The Independent
    http://www.independent.co.uk/...entists-hear-huge-mysterious-signal-from-deep-in-space-a6909211.html
    VIRGO
    VIRGO --- ---
    Aktuátory primárního/sekundárního zrcadla JWST:

    Behind the Webb, Show 7: Got Your Back
    https://www.youtube.com/watch?v=4gvPl3qWZIM
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    VIRGO: Je dobrej, a taky mi připomíná generála Hemmonda. :D
    VIRGO
    VIRGO --- ---
    NASA Johnson Space Center: Astronaut Scott Kelly now holds the record for the longest single spaceflight by a NASA astronaut.
    He lived on the International Space Station for 340 days during four different Expeditions. He launched to the station March 27,
    2015 and joined Expedition 43. He landed March 1, 2016 with Expedition 46 completing his historic mission.

    ALMAD
    ALMAD --- ---
    BROUKOID: Ad blesk, stalo se a ten stroj to rozchodi (i s lidma na palube)...je to schovany jako zminka nekde v tomhle, dival sem se na to nedavno:

    Failure Is Not An Option A Flight Control History of NASA
    https://www.youtube.com/watch?v=7f51Jzm7M4w
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Cassini Solstice Mission: Mystery Feature Evolves in Titan's Ligeia Mare
    http://saturn.jpl.nasa.gov/photos/imagedetails/index.cfm?imageId=5312

    These images from the Radar instrument aboard NASA's Cassini spacecraft show the evolution of a transient feature in the large hydrocarbon sea named Ligeia Mare on Saturn's moon Titan.

    Analysis by Cassini scientists indicates that the bright features, informally known as the "magic island," are a phenomenon that changes over time. They conclude that the brightening is due to either waves, solids at or beneath the surface or bubbles, with waves thought to be the most likely explanation. They think tides, sea level and seafloor changes are unlikely to be responsible for the brightening.

    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    SEJDA: No mě sejří že serou na znovu Moon. :/ Tak se tam asi první nastěhujou čínani. Ale ne amíci musej přece na Mars. Asi už taky vědí proč na mars tak spěchat. Jen to lidem ještě neřekli.

    Já si naopak myslím že měsíc by byl ideální základna a tréning před Marsem. A když se něco podělá je relativní šance na záchranu kosmonautům a nebo jim poslat dodatečné zásoby.

    Ne my jako lidstvo jsme 100 let za vopicema. Protože technologicky bychom výzkumě Měsíc dokázali obývat dle mého odhadu už 15-20 let.

    No jsem zvědav kdy bude ta nová orbitální stanice.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam