• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    XCHAOS: ano, tam kde je malo molekul, a kontakty s teplomerem je minimalni, teplomer nic nemerani, chapu, je to logicke. S tim nemam problem.

    Pises, ze realne podminy lidi v kosmu prekvapili. A o tom pisu. Proc je prekvapili? Protoze tady na zemi meli nejakou "teorii", ale realne podminky byli jine.

    Takze je tu teorie, ze tam nahore, je hodne ridky vzduch, ale hodne horky. Jak to vis? Nekde sis to precetl, astrounati si to taky predtim nekde precetli a proto podle nekterych z vas nemaj venkovni teplomer.
    Ale overil to nekdo experimentalne?
    Je teoreticky mozne, ze vystrci teplomer v nocni fazy, a realita je prekvapi tim, ze nameri treba 1500 stupnu?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JUNIPETRUS: horkých = rychlých. letí rychle, ale množství předaného tepla je malé, protože počet srážek je malý.

    což je i problém s tím měřením - viz předchozí. musel by ses zamyslet, co vlastně dělá teploměr, když měří teplotu. což je problém, když se tvůj mozek místo přemýšlení o tom, jak fungují procesy bez jakéhokoliv lidského zásahu (což podle mě nejde čirou abstrakcí - to dokáže jen Sheldon - a aspoň občas to chce nějaký hands-on experience téměř s čímkoliv), zabývá přemýšlením, jací všichni lidé mu zamlčují nějaké informace nebo podstrkují lživé.

    zase reálné podmínky panující v kosmu už překvapily hodně lidí, co si o sobě mysleli, že jsou fakt chytří (všechny ty fotky, zničené zkondenzovanými fleky tvořené námrazou či dokonce barvou, odpařenou v důsledku outgassing, jsou důkazem toho, že vesmír už překvapil hodně lidí, co si mysleli, že "it isn't rocket science".. ostatně posádka Apolla 12 by mohla vyprávět, jaký měli okénkem "výborný" výhled na Měsíc).

    to, že případná uniklá vlhkost může zůstat po dobu letu na okně ve formě námrazy (radiační rovnováha vodního ledu bude jaká asi?) by si možná mohl akceptovat jako intuitivně srozumitelnou formu "měření teploty" (pokud ovšem nelhali a svědectví nezfalšovali, hmm :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JUNIPETRUS: (facepalm) ty skutečně popíráš racionální myšlení zcela systematicky a dá se říct... racionálně promyšleně :-)

    to je fakt tak těžké se zamyslet nad tím, co je podstatou procesu, kterým teploměr měří teplotu? (tedy: _přenos tepla_ z okolního prostředí na teploměr = tepelný tok). Co jsem se snažil naznačit je, že radiační ohřívání či ochlazování "teploměru" ve skoro-vakuu bude vždy nesrovnatelně významnější, než tepelný tok. Nicméně radiačně zcela odstíněný teploměr by mohl správnou teplotu za nějaký čas ukázat... pokud by ovšem bylo možné eliminovat tepelné toky k tomu, k čemu je přidělán. Závěr: jakýkoliv teploměr jakkoliv přidělaný k ISS ti ukáže +/ vnější teplotu pláště (na sluníčku rozpálený, ve stínu asi hluboko pod bodem mrazu).

    BTW: vnější obaly kosmických těles se občas potahují pozlacenou fólií, protože ta dobře vede teplo (např. z osluněné strany na zastíněnou) - čímž se dosáhne menších teplotních výkyvů.

    (jinak je fakt, že teploměry jsou v Kerbal Space Programu další zdroj vědeckých bodů, na dalším levelu po Mystery Goo... pravděpodobně to má dobrý důvod :-)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    P.S.: Moderátoři, máte tu mazací práci, řekl bych.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    JUNIPETRUS: Amatérizmus je nepřečíst si dobře anotaci a pak se divit, že mi v kině pod názvem "Ptáci" pouští ornitologický dokument a ne očekávané gay porno nebo horor od Hitchcocka.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    ARCHIMEDES: Ano, ten nazev prednasky sedi. Tomu rikam exaktatni veda, kdy pojem ma x ruznych vyznamu, v protikladu k puvodnimu vyznamu:-)
    Vakum, latinsky prazdny nebo prazdno se pouziva jako oznaceni pro 1. vzduch, jehoz tlak je nizssi nez atmosfericky, 2. pro tlak vzduchu, kdy se chova jako jednotlive molekuly a 3. pro vzduchoprazdno, 4."opravdove" kosmicke vakum, ktere neni prazdnem
    Neni v tom potom trochu zmatek?
    Samozrejme, ze je, a zmatl si svym nazvem vetsinu ucastniku, kteri evidentne prisli na prednasku o vakuu typu c.4.
    Nezlob se na me, ale to je proste amaterismus. Ty za to samozrejme nemuzes, prebiras terminy z mainstremove vedy.
    Skutecne bylo dobre, jak navrhoval ten pan, nenazyvat tvoje molekulove vakuum jako vakum(stejne jako i ostani stupne technickeho vakuua), ale uplne jinak, kdyz to vymyslis, to by mohl byt tvuj vklad do vedy:-)
    Nezapomen, pojem musi odpovidat vyznamu. Kdyby si si nazval prednasku o prostoru z nizkym obsahem molekul, nikoho by si nezmatl, a nebo proste stacilo " o technickem vakuu."
    Takhle si mel vlastne v reci svoji skoly prednasku o vakuu ve vakuu:-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JUNIPETRUS: nelze, jak psal ARCHIMEDES .. musel bys mit samostatnou druzici, bez vlastniho zdroje tepla.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KEB: podle tvoji logiky na iss je vsechno nejdrazsi na svete, tak co je tohle za argument.
    Proc by si meli lepit na okno teplomer, je snad nemozne zabudovat teplomer(cidlo) do plaste?

    Myslis, ze meri teplotu vnejsiho plaste?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Vyhledejte si jeho prispevky na Nyxu...
    KEB
    KEB --- ---
    JUNIPETRUS: není to legrační, každá částice, co tam je (a je to skoro vakuum,takže jich tam bude pomálu) a pak samozřejmě těleso ISS nějaku teplotu má. Problém je, ji změřit. Ještě žádnýho kosmonauta nenapadlo nalepit při výstupu do vesmíru na okno teloměr? :) Asi ne co? Jenom ho tam přivézt by znamenalo mít v ruce nejdražší teploměr na světě. :)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    JUNIPETRUS: Na tema vakua na obezne draze mam celou prednasku (diskusi klidne vynech, zvrhla se do teoretiky).
    Neni zac.
    https://m.youtube.com/watch?v=VuS1Q9-DcZQ
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    PRAASHEK: zajimava otazka, urcite dokazes z hlavy rict, jestli na iss funguje kompas?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    ARCHIMEDES: Ptam se na teplotu prostoru a teplotu teplomeru na slunci v 400km nad zemi , kde se pohybuje iss, a muze toto mereni vykonat, tedy ziskat expremintalni data a ne pouze hypoteticka.

    Znam tohle teoreticke vysvetleni, ze je tam je vlastne jen par horkych molekul, ze to nejde teplomerem merit.
    Presto se ptam, protoze me zajimaji experimentalni data, co skutecne ukazuji teplomery.
    Ja vim, ze pro mnohe z vas znamena vedeni to, co si vyctete na wiki, nebo nekde v knizce, ale ja jsem skeptik.
    Nevim co vam prijde smesne na predpokladu nebo otazce jestli ma iss venkovni teplomery. Kazdy ho ma doma, kazdy letadlo, ale iss, supervybena kosmicka laborator, ne?
    Skutecne nikoho na iss nenapadlo ani vykonat experiment s rtutovym teplomerem, vyndat ho ven sledovat co se stane?

    Mimochodem o jake latce tu mluvis? Je 1molekula ve vakuu je latka? Je vakuum latka?
    Podle me vlastnost teploty se tyka jen latek. U jednotlivych molekul to nema smysl, maximalne lze mluvit o kineticke energii jako hrubem ekvivalentu teploty.
    A teplota "vakua", tedy niceho, je uz uplna absurdnost.


    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    btw za vedlejším okýnkem mají barometr a kompas
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    REDGUY: takhle nějak jsem si to představoval :))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: problém je, s kým se vlastně dá o čem jakkoliv technickém bavit, když předpokládáš nějaký ten level fyziky...

    já bych např. k pochopení pojmu "tepelný tok" doporučil Junipetrovi klasickou esoterickou chůzi po žhavých uhlících (uhlík je výborný izolátor, a tudíž i když červeně žhne, tak ten tepelný tok se tam ustálí poměrně nevalný - na rozdíl od např. stejnou barvou žhnoucího železa...)

    jenže problém s přírodovědným vzděláním ve společnosti je poměrně rozsáhlejší a neomezuje se na pár pošuků: kdo se někdy pokusil vysvětlit (byť třeba i VŠ vzdělanému člověku), který současně "popírá globální oteplování" (tím je myšleno: vyhraňuje se proti jeho možným politickým řešením, ale v tom procesu se vyhraňuje proti pokud možno všem levelům pojmu samotného, občas včetně základní fyziky) pojem "radiační rovnováha Země" a v rámci toho procesu "záření dokonale černého tělesa o určité teplotě" tak narazil na hráz obdobně neprostupnou (ovšem: v dnešní době společensky výrazně přijatelnější...)

    je zajímavé, že když někdo nechápe, že tepelný tok mezi "strašně horkou" termosférou (=skorovakuem) směrem dovnitř ISS (nebo skrz skafandr) je limitně blízký nule, tak je to k smíchu. ale současně je společensky zcela přijatelné nechápat, že jediný významný způsob ochlazování Země (které je logicky potřeba) je infračervené vyzařování na určitých vlnových délkách (a absorbování těchto vlnových délek tedy může být problém).. a nikdo se těm lidem nijak nesměje. Jinými slovy: že jsme vlastně i s celou atmosférou uzavření v termosce ("vakuová láhev") s poměrně jasně definovanou kapacitou ve směru ven i dovnitř.

    jinak v rámci téhle zábavné show nějak nezaznělo vysvětlení, proč to tak je: tedy, že teplota plynu je přímo úměrná průměrné kinetické energii částic plynu, tedy rychlosti molekul. (ano, i toto jsem měl popravdě problém někomu vysvětlit.. všichni strašně vysvětlujou důležitost maturity z matiky, ale Feynman správně řekl, že pokud fyzika je jako sex, tak matematika je jako onanie...).

    a v důsledku toho tady zazněly i chybné "teorie", kterým se ale nikdo nesmál:

    SEJDA: ... např. představa, že do ISS vrazí "ohřátá částice". fakticky do ní vrazí částice letící v průměrném případě větší rychlostí (ale proto, že jich je hrozně málo, ve skorovakuu, tak ano - vliv těch srážek bude zanedbatelný, to už je popsáno správně)

    No ale samozřejmě... mezi slepými jednooký králem, a pochopitelně, předvoj světového troletariátu tu nesmí chybět.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: já nesouhlasím. trollům je potřeba naopak dát to pořádně sežrat.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    JUNIPETRUS: Vubec ty trolly neposlouchej. Samozrejme ze na ISS veknovni teplomery maji, jak jinak by vedeli, jestli si vzit teplej nebo lehkej skafandr kdyz jdou ven? Treba tahle fotka - to zrovna bylo na vesmirny pomery docela teplo:


    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    JUNIPETRUS: Zajímavá otázka je, jestli za okny vesmírné lodě Šáre, zaparkované na stejné orbitě jako ISS, bude zaměřena stejná teplota. Tipnul bych, že ne. Ale to uz nepatří sem do tohoto klubu.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KAERO: fyziku jsem studoval, a ta mi rekla o tom, ze teplota je fyzikalni velicina, ktere sa da merit.
    V ucebnici ale fyziky nenajdou, jake jsou aktualni hodnoty u me za oknem.
    Jestli jen staci studovat "fyziku" tak zrejme nepotrebujem iss, ne?

    Myslim,ze moje otazka byla jasna, jake jsou namerene venkovni teploty na iss v termosfere.
    O to je veda, o merenych hodnotach, o experimentech.
    Predpokladam,ze by pouzili teplomery s nejvyssim moznym rozsahem.
    A teplota na slunci nejde taky merit? Neni to zajimavy udaj?
    Neni dulezite vedet na kolik ohriva slunce skafandry astronautu?
    Neni zajimavy sledovat teploty na slunci pred zemi a zemi a rocni hodnoty?

    Pokud je odpoved - na iss nemaj teplomery. Ok, me to staci.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    JONAS3: Mam v sobe sestou dvanactku, tak snad.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam