• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    KAERO
    KAERO --- ---
    BIDAK: znamena to, ze ti lide z NASA co ten clanek napsali si stoji za temi vysledky. taky hadam, ze tohle kontroverzni tema sledovali i sefove tech lidi. takze pokud vysledek ukaze rozumne jasne ano/ne, tak uz to ma vahu.
    ale myslim si ze vysledek bude neco ve stylu hodnota utopena v nejistote atd.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BIDAK: podstatná je reprodukovatelnost výsledků. Pokud jsou reprodukovatelné (a to hlavně i v otevřeném kosmu, ve vakuu, mimo magnetické pole Země...), tak chybějící teorie v podstatě nikoho nezajímá (je to srovnáváno se stavem poznání elektřiny před 200+ lety nebo radioaktivity před 100+ lety... tehdy to byly taky okrajové jevy, na hranici měřitelnosti tehdejšími prostředky, bez jakékoliv jasné teorie proč se to děje...)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    XCHAOS: Bohužel se tím nic nemění. Pewer review moc neznamená.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    :-)
    EmDrive: NASA Eagleworks' Peer-Reviwed Paper Is On Its Way - Slashdot
    https://science.slashdot.org/.../31/0612233/emdrive-nasa-eagleworks-peer-reviwed-paper-is-on-its-way
    VIRGO
    VIRGO --- ---
    Sekundární cíl mise New Horizons - KBO 2014 MU69, animace ze 4 kompozitních snímků LORRI z 13-14 července.
    http://www.nasa.gov/image-feature/new-horizons-spies-a-kuiper-belt-companion

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: no tak jsou dva přístupy: buď všechno odstartuje v relativně krátkém časovém rozpětí, ale bude tam velký rozptyl v těch rychlostech (třeba proto, že čas, po kterou se podaří udržet maximální počet individuálních laserů zaměřených na celou plochu plachtu bude pokaždé trochu jiný), nebo - a to mi i vzhledem k tomu požadovanému gigavýkonu přijde pravděpodobnější a domnívám se, že nakonec se to ukáže i jako nutná podmínka pro možnost komunikace - budou ta kvanta mikrosond startovat v delších časových odstupech a vytvoří se tím taková jakoby "mravenční pěšinka" k nejbližší hvězdě
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: na svetelny den .. to jako 1000+ funkcnich sond v rozumnem rozptulylu a plus minus stejne rychlosti .. koukam, ze jsem svym nadhozenim nebyl vubec vedle, i kdyz jsem to myslel uplne jinak.
    RLSO
    RLSO --- ---
    REDGUY: here you go ;)
    Volají nás mimozemšťané? Vědci zachytili podivné signály - tn.cz
    http://tn.nova.cz/clanek/volaji-nas-mimozemstane-vedci-zachytili-podivne-signaly.html
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Rosetta captures comet outburst / Rosetta / Space Science / Our Activities / ESA
    http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta/Rosetta_captures_comet_outburst

    In unprecedented observations made earlier this year, Rosetta unexpectedly captured a dramatic comet outburst that may have been triggered by a landslide.

    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Selecting the Next New Frontiers Mission | The Planetary Society
    http://www.planetary.org/...st-blogs/van-kane/20160829-selecting-the-next-new-frontiers-mission.html

    NASA’s managers have begun the process for a competition to select a new planetary mission to launch in the mid-2020s that will address one of the most important questions in planetary science. The winning proposal will be the fourth mission in the agency’s New Frontiers program, which sent the New Horizons craft to Pluto, the Juno orbiter to Jupiter, and will launch the OSIRIS-REx mission next month to return a sample from a primitive asteroid.

    The next New Frontiers mission will be selected from among a list of the six mission themes that the planetary science community identified as highest priority to answer key questions about our solar system:

  • Comet Surface Sample Return – Enable in-depth laboratory analysis of the most primitive material left form the formation of the solar system
  • Lunar South Pole-Aitken Basin Sample Return – Enable in-depth laboratory analysis of material from our moon to understand the how the bombardment of the inner solar system worlds by comets and asteroids effected their formation
  • Saturn Atmospheric Probe – Determine the composition of Saturn’s atmosphere to help us better understand the formation of the solar system
  • Trojan Asteroid Tour and Rendezvous – Explore a reservoir of remnant bodies from the formation of the solar system to understand how materials from different regions of the early solar system mixed during planetary formation
  • Venus In Situ Explorer – Understand the formation, evolution, and current state of the atmosphere and surface of our sister world that evolved into a hell
  • Ocean Worlds (Titan and/or Enceladus) – Do these two moons of Saturn have the conditions to support life and is life present?
  • XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ONDRA_99: tak jde o to poslat je všechny zhruba ve stejném vektoru... nemusí se vůbec udržet v jedné přímce, pokud dokáží všechny sledovat, kde jsou vždy ty nejbližší sousední ve směru "kupředu" i "dozadu". Výsledný tvar v době průletu kolem Proximy (či o něco později Alfy) Centauri může být klidně nějaký oblouk či parabola.. podstatné je, aby vzdálenosti sond od sebe byly výrazně menší, než vzdálenost té nejvzdálenější.

    Popravdě, počítá se prozatím s laserovou komunikací, ale tam vidím přesné zaměření jako obrovskou výzvu (samotná Breakthrough iniciativa to připouští). Rádiová komunikace nevyžaduje tak přesné zaměření, a nízká bitrate není u mise, která má trvat desítky let, zas takový problém - no dobře, tak by to probublávalo tou sítí retranslací ještě třeba i několik let po průletu.. no a co? Lepší, než data nedostat nikdy.

    Není potřeba počítat ani s různou rychlostí - můžeme prostě daným směrem udržovat proud sond s konstantními rozestupy (např. 1 den? ideální pro laserové pole, které se celý den nabíjí solární energií, a večer jednou "pulsne" a odešle další sondu), které počítají s tím, že i pokud vypadne velké množství sond v řetězci, tak se sondy, mezi kterými je rozestup např. měsíc, dokáží pořád dorozumět.

    Během průletů (velmi rychlých) může každá sonda zaměřit svoje přístroje trochu jiným směrem... no ale svoje data začne odesílat teprve až předá dál data, která přijala od sondy před sebou (onboard paměť bude výrazně menší problém, než bitrate... ovšem opačným směrem budou proudit nějaké ACK (acknoledg, po vzoru TCP/IP) signály - pokud dorazí ACK od jakékoliv sondy s nižším pořadovým číslem, tak to bude signál, že daný packet je možné přeskočit a vysílat něco jiného, nebo dokonce vlastního)

    Signály z doby prvních průletů by tak k Zemi přicházely až skrze retranslace sond, které startovaly řadu let po startu té první (a nejspíš by byly už i výrazně vylepšené :-) - tyto sondy by zatím neměly žádná vlastní data z průletu, ale přesto by v projektu hrály zásadní roli (tedy, pokud by se ve vypouštění dalších stovek mikrosond přestalo příliš brzo, tak by data získaná první vlnou sond přišla vniveč.. později by už pokračování bylo volitelné, ale dá se čekat, že náklady by postupně díky úsporám z rozsahu klesaly, mohlo by ovšem být zajímavější začít stejný řetězec - možná už vylepšený, s větším rozlišením, kapacitou, a možností větších rozestupů - posílat směrem k jiným blízkým hvězdám)

    v čem se celkem shodujou s mými dřívějšími představami je to, že by po ukončení urychlování solární plachta změnila tvar na parabolu - pouze s tím rozdílem, že podle mě by bylo jednodušší, aby parabola sloužila jako v podstatě obyčejná rádiová anténa, což by snížilo nároky na přesnost manévrování směrem k Zemi. plachta by se popravdě měla zdeformovat hned na dvě paraboly - jednu směrem vágně kupředu a druhou dozadu - aby šlo zepředu přijímaný signál předávat dál.

    pro lepší představu je dobré si uvědomit, že při očekávané rychlosti 0.1c by po deseti dnech první ze sond doletěla zhruba tam, kde je dnes po desítkách let Voyager 1 - ovšem výkon vysílače bude u mikrosondy představovat jen zlomek toho, čím disponuje Voyager 1. mít k dispozici až 10 retranslací na každý světelný den tedy není žádný overkill.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XCHAOS: ale pokud budou mit ruznou rychlost, tak nebudou mit vubec stejnou drahu letu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: myslím, že právě přenos dat mají vymyšlený zatím zdaleka nejmíň. tak například, kdybychom měli teleskop schopný zachytit laserový paprsek z téhle vzdálenosti, a odlišit ho od záření hvězdy ke které se letí, tak můžeme tu planetu nejspíš rovnou pozorovat v slušně vysokém rozlišení :-)

    ale věřím, že něco vymyslej. tak třeba já asi (před rokem, než se o Breakthrough starshot začlo mluvit) uvažoval vyslat více sond různými rychlostmi, aby se mezi nimi udržely přijatelné rozestupy - tzn. fungovaly by pak jako retranslace, a i bez přímého spojení na tu nejvzdálenější by šlo udržet nějakou datovou relay.

    s tím hejnem mikrosond to ale bude ještě snažší ... stěží se podaří všechny urychlit na stejnou nejvyšší rychlost a stěží všechny poletí přesně správným směrem... no a do těch chybějících pozic (po pár dnech, až bude jasné, po jakých trajektoriích letí první várka) je půjde nastrkat už cíleně.

    nebo naopak: sondy z prvních experimentů nejspíš nepoletí maximální možnou rychlostí, takže ty pozdější, až se celý systém podaří vyladit na maximum, je postupně předběhnou.. a ty pomalejší z první várky pak můžou fungovat jako ty retranslace.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SEJDA: do ty doby to nejak zmodifikuji, dulezita je nadeje! ;)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DRAGON: no, treba se toho chteji dozit, nez zemrou. Ale jinak jsem spise narazel na to, ze pokud sondu urychli na 1/5 c .. tak ta sonda proleti "kolem" cilove destinace v tak vysoke rychlosti, ze pokud vubec stihne poridit "fotku" .. rekneme 10 MPix .. tak to bude rychlosti rekneme 10 B/s, posilat dalsich skoro 20 let :D
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SEJDA: a? spechas nekam? :)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SEJDA: Nezabrdí, ne? A jinak - kéžby to šlo.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DRAGON: vyhodou je, ze bych jich mohli poslat tisice, a jeden se snad trefi, a zabrzdi, a posle signal zpatky, coz se dozvime uz za .. 4,5 roku .. od teoretickeho zabrzdeni ;D
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    :)


    A Russian billionaire has a crazy plan to send these tiny, laser-powered spacecraft to a newly discovered planet that might harbor life - Business Insider
    http://www.businessinsider.co.id/starshot-proxima-centauri-habitable-planet-2016-8/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    http://www.centauri-dreams.org/?p=36205
    “It was bit surrealistic to look at the goats, and I bet the owner of the goat farm never imagined that the first realistic plan to go interstellar was contemplated at that farm!”

    Třeba si jen dělaj kozy... :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam