• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    OTAVA: souhlasim, atmosfera Marsu je velmi ridka a tak ani nejvetsi snilci neocekavali, ze by na Marsu byly "letajici" bakterie, ktere by mohly byt ovlivnene konstantnim zdrojem tepla/radiace "vysoko nad zemi" .. mohla to posledni boure zmenit? ;)
    Zatimco ve vode, dojde ke kontaktu a tim kontaminaci mnohem snaze. No a dat bakteriim zdroj vyhasinajici zdroj energie, to je jako dat lidem jadernou fuzi ;)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    ONDRA_99: povrch marsu vs. ponorka jsou IMHO dve odlisne veci. Me to je koneckoncu jedno, chtel jsem poukazat na to ze takovehle hura napady muzou mit nepredvidatelen konsekvence a pokud prijdeme do atyku s cizim zivotem v jakekoli forme, je na miste nejvyssi mira opatrnosti.
    DARKMOOR
    DARKMOOR --- ---
    OTAVA: To negarantuje nikdo, ale celkem pochybuju, že by byl Euceladus zcela prost radioaktivních prvků. Pár kilo plutonia 238 koncentrovaných na jednom místě bych jako problém neviděl. Zvlášť s jeho poločasem rozpadu.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    OTAVA: Tak 100% nemas nikdy v nicem. Ale verim, ze na 99% to dokazi udelat. Neresis to navzdy, ale na dobu, po kterou je to Plutonium "nebezpecne" mimo kryt. A to u 238 neni tak dlouho.

    Curiosity napriklad na Marsu taky zustane navzdy. ;)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    ONDRA_99: ale ta sonda by tam zustala navzdy. dokazes garantovat ze se s ni 100% nic nestane v danem prostredi?
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    OTAVA: V ramci zabezpeceni jake ten generator ma, tak sance na problem je uplne minimalni. Napriklad prezil i vybuch rakety, kdy spadl do more. Po vyloveni zjistili, ze je uplne neposkozeny a neunika zadna radiace.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    DARKMOOR: OTAVA akorat dava najevo, ze nevi moc o radioizotopovem generatoru. Takze se snazi rict, ze by radiace z nej zabila zivot tam.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    DARKMOOR: A ten radioizotopovy zdroj nekde hluboko pod povrchem v neznamych podminkach kdyz porusi tesnost ?
    DARKMOOR
    DARKMOOR --- ---
    OTAVA: Sterilizace sond se řeší už roky, hlavně sond co létají na Mars.
    Něco málo k počtení zde
    NASA Office of Planetary Protection
    https://planetaryprotection.nasa.gov/requirements
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    DARKMOOR: Aby jsme ten zivot mohli hezky hned kontaminovat a znicit ? To se mi libi!
    DARKMOOR
    DARKMOOR --- ---
    SEJDA: Rozhodně zajímavá zpráva, ale šanci na možný život bych si odhadnout nedovolil. Ale mohla by to být pěkná motivace k návrhu, sestrojení a vyslání sondy, která na palubě poveze ponorku s vrtákem napájenou radioizotopovým generátorem...
    I když mám obavu, že aby měla dost energie na prokousání se skrz ledovou krustu, tak by musela být dost velká a těžká.
    A riziko neúspěchu bude navíc tak veliké, že se do toho v dohledné budoucnosti nikdo nepustí.
    Ale bylo by to pěkné :)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    SEJDA: Organické tholiny na Titanu, Europě nebo Plutu mají nejspíš minimálně srovnatelné molekulové hmotnosti. Ale potěší to i tak :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Cetli jste ten popis nalezu slozitych organickych molekul ve vytryscich Enceladu? Ja to jeste porad vstrebavam, jaka je ted sance, ze se zivot nevyvinul na Zemi .. ale na jinem telese? :)

    Na Enceladu jsou komplexní organické látky! | www.kosmonautix.cz
    http://www.kosmonautix.cz/2018/06/na-enceladu-jsou-komplexni-organicke-latky/
    323K13L
    323K13L --- ---
    "S barvami ve vesmíru je to těžké, nicméně z dostupných dat o barevnosti planetky Ryugu, ke kterému se stále blíží japonská sonda Hayabusa 2, se dá sestavit takováto fotografie." Via fb kosmonautix

    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: dik, takze uz zbyva jenom: bude dal od slunce (o 0,4%), predpokladam, ze pujde lepe modelovat temer cisty slunecni sum, nez sum v blizkosti Zeme, a do tretice nonstop prisun elektriny, ktere potrebuje asi 2 kW :)
    No a musim pridat jeste to, ze podobne jako start InSight z Vanderbergu. Ziskavame tim pocit jistoty, idealne za prachy danovych poplatniku, aby se pak soukromym firmam snadneji shanely investori :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    SEJDA: he? na LEO mas cast okoli zastinene zemi, jasne. ale JWT je postaveny tak, ze stejne cca poloprostor je porad zastineny stitem. v takovem pripade nezni LEO jako velka nevyhoda.
    samozrejme pak jsou tady ty dalsi duvody.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ONDRA_99: na LEO mas hlavne obrovskou cast okoli zastinenou Zemi .. no a navic jsi kazdou chvili ve stinu Zeme, takze nemas ani elektrinu, navic to znamena i vykyvy teplot.
    V L2 bude zakryt objekty Slunecni soustavy mensi, bude mit nonstop elektrinu ze solarnich panelu (ze Spacecraft Bus) a neustale bude solarnim stitem ke slunci, coz znamena "staly" sum.

    Nekde pisou jako vyhodu i to, ze bude moci sledovat, kteroukoli cast vesmiru kdykoli (narozdil od Hubbla), ale to mi nepripada jako duveryhodny argument, nebot by musel merit na strane solarniho stitu, a to je asi kravina, kdyz si staci 6 mesicu pockat :D
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    MADCAT: Tak proc je to v "Lagrange point" je proto, ze je potreba aby pristroje byly stale stineny od slunce (tim stitem). To by nebylo na LEO rozumne mozne.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    MADCAT: Hmmm. Tak jsem asi trochu kecal. Podle https://jwst.nasa.gov/orbit.html to chapu tak, ze nebude ve stinu zeme, ale tim, ze Slunce, Zeme i Mesic budou porad zhruba stejnym smerem, tak je to velky stinitko na JSWT bude moct odstinit vsechny soucasne.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    REDGUY: Z toho nejsu úplně chytrej - dívám se na parametry dráhy JWST kolem L2, a stejně tomu nerozumím:

    Orbital parameters
    Reference system Sun–Earth L2
    Regime Halo orbit
    Periapsis 374,000 km (232,000 mi)[4]
    Apoapsis 1,500,000 km (930,000 mi)[4]
    Period 6 months


    Chápu to správně tak, že JWST bude obíhat kolem L2 po eliptické dráze s nejbližším bodem 374000 km do L2 a nejvzdálenějším 1,5 mil. Kč od L2? Nebo se ty peri- a apoapsidy vztahují k něčemu jinýmu? Podle tohoto videa totiž mně to nesedí - JWST obíhá po dejme tomu kruhové dráze, a hlavně - mimo stín Slunce vytvořenej Zemí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam