BIDAK: Rusové mají koncept stupně Baikal připravený už asi 20 let a mě osobně to přijde moc hezký. (Jak u toho mají řešený vstup do atmosféry, to ovšem nevím... ale kombinace skládací otočná křídla + proudový motor + podvozek sama o sobě nevypadá těžší, než nohy a rezerva paliva u SpaceX...).
Možná to rozšíření na 6 boosterů souvisí právě s režií té vícenásobné použitelnosti.. a taky s tím, aby se s nima bavil Kazachstán, kterému padání prvních stupňů na jeho území postupně začne asi víc a víc vadit... sice nejde tolik bezpečnost jako o to, že se tím ze stepi vytváří smetiště... ale podle mě Kazaši docela přirozeně cejtěj, že zastaralost technologií, které Rusové používají na Bajkonuru k jejich národní prestiži nepřispívá... (a národní cítění je tam teď celkem velké téma, co jsem tak pochopil).
Podle mě na jednu stranu Bajkonur chtějí, na druhou stranu pro ně moc nemá význam vydírat z Rusů maximum peněz, když ty si opatřej i jako z příjmy z ropy. Takže vícenásobné použití nosičů jako součást tlaku z kazašské strany je podle mě naprosto představitelný scénář... (varianta, kdy počty komerčních startů z Bajkonuru klesají k nule, určitě není to, co Kazaši zamýšleli...)
Další možnost je, že po odchodu Rusů by Kazaši zkoušeli provozovat kosmodrom komerčně. To je asi nepřijatlené např. pro ruské vojenské aplikace - ale pro Rusy by mohlo zajímavé dostat svou technologii do té podoby, že by se vyplácela i po skončení výlučného pronájmu...