ONDRA_99: No to teda ne... maximálně by se prodlužovaly intervaly mezi vysílacíma relacema.
Nevím, jak to má přesně New Horizons s poměrem kapacity baterie a jaderného zdroje (určitě taky dobíjí nějakou baterii), ale zase čím vyšší vysílací výkon, tím větší bitrate lze dosáhnout (zase tady myslím, že jsem z oboru a tak vím o čem mluvím :-). Takže kratší přenosové relace o vyšším výkonu by taky mohly být řešení...
Jinak je tu taky ještě nápad s vynášením retranslačních sond, o kterém jsem původně uvažoval pro sondy určené pro mezihvězdné mise, ale ve vnější sluneční soustavě do dává částečný smysl taky (i když vše kombinují eliptické trajektorie, ale ne úplně). V zásadě sondy do vnější sluneční soustavy budou vždy využívat průlet kolem Jupitera: pokud vyšleme retranslační sondu tak, aby kolem Jupitera proletěla dále (a tedy byla méně urychlena), tak vhodným načasováním získáme retranslační sondu cca na půl cesty (navíc to evidentně až k Jupiteru může letět jako jediná mise, navíc retranslační mise může letět po dráze, kde může marginálně využívat energii solárních panelů, i když obrovských.. což by celou misi zjednodušilo a zlevnilo...)
Uvidíme kdy přesně... ale v nějaký moment takhle bude nutné začít uvažovat, aby se všechna ta data z vnější sluneční soustavy dostala na Zemi... (u dnešního přímého příjmu dat na Zemi mohou hrát roli i takové detaily, jako že třeba v Austrálii zrovna zaprší, jak jsem četl zrovna dneska...)