• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    CRUZ05
    CRUZ05 --- ---
    XCHAOS: Koukal sem praha astana zpáteční kolem omičky no
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CRUZ05: letenka bude stát tak do desítky, přes Ukrajinu, vízum netřeba, nesložitější bude vstupenka na Bajkonur, to bude kolem 1000 USD a je otázka, jestli to právě nebude bundlovaný s nějakým zájezdem...
    CRUZ05
    CRUZ05 --- ---
    XCHAOS: zrovna vcera sem na to koukal, stojí to kolem 50k s cestovkou na 7 dní,
    ale ten program byl hodně super
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: ty jo, já bych fakt zorganizoval tu výpravu na start do Kazachstánu... :-)
    MEZZANA
    MEZZANA --- ---
    Indie je čtvrtou zemí, která sestřelila z oběžné dráhy satelit - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/technet/vesmir/indie-strelba-satelit.A190327_090238_tec_vesmir_vse?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    skor ci neskor tam ti ludia ist musia, aby sa vychytali take muchy ako napr. ze nebudu mat pak pre posadku skafandre v spravnej velkosti, lebo robot nic take nepotrebuje
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    REDGUY: Jo vsak na tom se shodneme. Ono taky ty dokumenty co se tomu venuji vetsinou (zcela spravne) rikaji, ze idealni je kombinace obojiho (roboticke + lidske mise), kde obe ty casti zastanou lepe nejakou cast prace a jejich kombinace dokaze "udelat maximum".
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    DZODZO:
    ONDRA_99:
    Soucasny roboti na marsu jsou autonomni uplne stejne, jako by mohlo bejt autonomni letadlo. Jo, jasne, ten cyklus "hledam neco zajimavyho -> nasel jsem neco zajimavyho -> prozkoumam neco zajimavyho -> hledam neco zajimavyho" je delsi diky tomu, ze dyl trva nez clovek rekne "tohle je zajimavy", ale to je ciste otazka casu, ne kvality vysledku. Je nesmysl rikat "kdyby tam byl clovek, muzu pouzit letadlo k pruzkumu", protoze uplne stejne muzu pouzit autonomni letadlo bez cloveka a vysledky budou stejny, akorat to bude trvat dyl. No a? Kolik muzu poslat na Mars autonomnich letadel a robotu za za cenu jedny expedice s lidma?

    Ono je to totiz mnohem slozitejsi. Lidi maji svoje vyhody a nevyhody, roboti maji svoje vyhody a nevyhody, je jich strasna spousta a rada z nich je dokonce velmi netechnicka. Tahle debata stylem "Je lepsi poslat tam cloveka, protoze X", "Ne, je lepsi poslat tam robota, protoze Y" je komicky trivializujici, obzvlast, pokud X nebo Y je zjevnej nesmysl...
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    ONDRA_99: detailni pruzkum se ale voli zpravidla dopredu na zaklade studia predchozich vysledku. Tudiz toto neni vetsinou nutne.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    REDGUY: Spis to tam bylo podane jako "s clovekem to dava efektivnosti smysl" protoze muzes ty cile co mapujes mnohem rychleji upravovat a kdyz na neco narazis, tak to mnohem lepe zmapujes, protoze hned upravis kurz. Celkove ty autonomni veci sou hodne zbrzdene tou komunikaci.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    autonomne letadlo by muselo byt vybavene asi nejakou pruzkumnickou AI, aby vedelo na co sa ma zamerat bez toho aby mapovalo kilometre nezaujimaveho prostoru
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    ONDRA_99: Aha. Takze ve skutecnosti ne "nejde to", ale "s clovekem je to jednodussi a rychlejsi". No ok 8)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    REDGUY: No ne ze by to technicky neslo. Zdroj nedohledam byl to neaky z tech tisice dokumentu. A nejde o to, ze to nejde autonomne, ale ze pokud chce mapovat z male vysky a treba se nekde "zastavovat" (jakoze spis helikoptera/dron styl), tak to potrebujes ridit v realu. Jakoze proste autonomnimu letadlu muzes nastavit, aby samo vzletlo vysoko, proletelo nejakou oblast a zase pristalo. Ale rizene clovek to za stejnou dobu muze poryt vetsi oblast a o dost lepe (letat tesne nad povrchem atp.).
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    OTAVA: Na to se neptam. Samozrejme, ze realtime rizeni ze Zeme neni mozny. Toxicman rika, ze vyhoda cloveka na Marsu je "by bylo mozne pouzit na pruzkum terenu letadlo, protoze by ho ze stanice mohli ridit v realnem case". Tak se ptam, proc neni mozne delat pruzkum _autonomnim_ letadlem, bez real-time rizeni zivym clovekem.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    REDGUY: jestli se nepletu signal leti na mars 8 minut, takze od toho se odviji reakcni doba.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    ONDRA_99: Treba by bylo mozne pouzit na pruzkum terenu letadlo, protoze by ho ze stanice mohli ridit v realnem case. Ehhh. Na Marsu nejde pouzit autonomni letadlo, pouze real time rizeni zivym clovekem? Na to bych prosil nejakej zdroj, protoze mi to prijde jako krapet nesmysl.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Mars 2020 flight hardware in the clean room right now.

    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SEJDA: Tak na tohle tema bylo uz asi tak milion videi. Treba i kdyz by byli lidi "pouze" na obezne draze Marsu, tak by to byl velky rozdil v moznostech pruzkumu. Treba by bylo mozne pouzit na pruzkum terenu letadlo, protoze by ho ze stanice mohli ridit v realnem case. To tady ze Zeme neudelame. Mnozstvi vedeckych veci ktere jsme schopni udelat s pomoci lidi je mnohonasobne vetsi, nez kolik udelaji rovery a sondy.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SHINIGAMI: myslim, ze to bylo potvrzeno i realnymi experimenty, kdy astronauti davali na mesici vozitku zahul, az tomu lidem na Zemi vstavaly hruzou vlasy na hlave (tusimze 15 km/h), zatimco na Marsu se jezdi rovery/roboti sneci rychlosti (0,14 km/h). Proste clovek vi, ze kdyz mu upadne kolo, tak bud ho pridela, anebo si to "odskace".
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ATOMIKS: mas pravdu, proto je jim potreba dat prostor, kde se muzou nudit, coz jiste bylo za casu Apolla velmi malo prostoru. Kdyz si vezmu, ze nejvetsim prinosem stanice na mesici budou tamnejsi podminky (slaba gravitace, venku pak i nizka ci vysoka teplota, ridka atmosfera), tak stejne budou lidi az na havarijni stavy travit cas nekde uvnitr v tunelu/v zahrabanem nafukovacim modulu ..
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ATOMIKS: vem si posledni pristani na Mars, tyden to rozklada panely, mesic poklada bazmek na povrch, krtek se jim zasekne v pul metru a dodavatel si da casek na rozmysleni, jestlis tim neco dokaze udelat. Mit tam typka ve skafandru, tak nema za pul dne co delat...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam