• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    JANOS
    JANOS --- ---
    Kdyby mel nekdo volnej listek, tak sem s nim :) Chci vzit deti.
    KULA
    KULA --- ---
    CRUZ05: Nemohu se nepřidat, taky jsem si Ing. Hrušku zachytil před jeho dítkem. Výstavu musím doporučit, vynikající rozsah ale především kvalita. Např. Lunochod, měl jsem za to, že je to něco o velikosti skříně, ne, je obří vysloveně! Nebo takový modul Apolla, zase jsem si ho zmenšoval, skutečná velikost je dechberoucí.
    CRUZ05
    CRUZ05 --- ---
    CRUZ05: Ale byl i Dušan Majer a Pavel Kovář (družice Lucky 7) Olda Pelčák je bohuzel nastydlej, ale bude v rámci doprovodnýho programu, dále pak chystáme samozřejmě Remka, Feustela, a když to vyjde tak i Charlese Duke (Apollo 16) + jsme tichou vzpomínkou připomenuli Pavla Toufara, kterej nám s tim od začátku pomáhal ....tož hezké to bylo

    CRUZ05
    CRUZ05 --- ---
    ARCHIMEDES: Tak je něco "live" z otvíračky na fb strankach, ale to je rychlovka, já se s nim pak spíš bavil a pokládal zvídavé otázky, a soukromý rozhovory si většinou nenatáčim :D
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    CRUZ05: Kdyby byl záznam...? :)
    CRUZ05
    CRUZ05 --- ---
    Tak sme dneska měli novinářskou otvíračku na COSMOS DISCOVERY, a vyprávění Ing. Františka Hrušky, geniálního konstruktéra družic řady Magion by se tu určitě líbilo všem :)

    KAERO
    KAERO --- ---
    TOXYGEN: tak az to koupis tak prosim poreferuj, porad o necem takovem premyslim
    TOXYGEN
    TOXYGEN --- ---
    mate niekto skusenosti s tymto? https://www.segatoys.space/en/index.html

    rozmyslam kupit pre synovca (6 rocny)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SpaceX Launches 60 Starlink Satellites, Nails Rocket Landing in Record-Breaking Flight | Space
    https://www.space.com/spacex-starlink-2-launch-success.html

    not bad na spolocnost, ktora este ani nedosiahla dospeleho veku (18 rokov)
    VINCENT_BU
    VINCENT_BU --- ---
    NASA Planet Hunter Finds Earth-Size Habitable-Zone World
    TOI 700, a planetary system 100 light-years away in the constellation Dorado, is home to TOI 700 d, the first Earth-size habitable-zone planet discovered by NASA's Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS).


    (artistʼs illustration)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Amazing achievements of SpaceX, NASA, Boeing, Blue Origin, Rocket Lab & other space agencies in 2019
    https://www.youtube.com/watch?v=V--UkjGNMc4&feature=em-uploademail
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    STARE_CASY: Ja bych si klidne vsadil, ze do roka a do dne budou Staty Boeing zachranovat injekcemi statnich penez. A uz se to planuje, takze to ma Boeing na haku.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    STARE_CASY: A to ja bych se i nebal rict, ze je ta show potreba. Kosmonautika je hodne zavisla na verejnych financich. Ono to jsou v podstate investice, ale to je moc komplexni na to aby to pochopil bezny Franta. Udelat z toho zajimavou podivanou pritahne vic.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    STARE_CASY: tím nechci říct, že je nutné z takových věcí dělat show, ale když porovnám infografiku, se kterou přišla při přenosech SpaceX... ono tedy vlastně není co srovnávat, protože tady žádná infografika není.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    tak jsem sledoval bezkonkurenčně nejnudnější přímý přenos letošního roku... Starliner přistál... Většina záběrů do řídícího centra na poloprázdnou místnost, posléze pár minut záběrů v nízkém rozlišení v infračerveném spektru na zpomalující modul... minimum informací, naprosto nezajímavé, aby to přitáhlo zájem lidí, kteří o tom nic neví.

    LIVE: Landing of Boeing Starliner CST-100 at White Sands, New Mexico
    http://www.youtube.com/watch?v=083EXyevyZE
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    NASA Docking System - Starliner's Docking Mechanism Explained
    https://www.youtube.com/watch?v=dWYpVfhvsak
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    KAERO: Tak zrovna Centaur prošel za ty roky vývojem dost výrazným :) Ano, základní koncepce není žádná moderna, ale díky tomu má kvalitní "flight heritage", to se u pilotovaných misí cení dvojnásob.
    KAERO
    KAERO --- ---
    ARCHIMEDES: ten horni stupen centaur je stejny system co vezl voyagery ze? (teda asi inovovane). kdyz to srovnam s nosici od spacex tak mam pocit ze o lety s posadkou na ISS soutezi konske potahy s modernim automobilem :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    ARCHIMEDES: koukal jsem na animaci ze tam je takova prihradova konstrukce. akorat ze vsechny aerodynamicke kryty co jsem doposud videl mely i zakryti vespodu, viz treba na obrazku indicka GSLV MkIII. Mno asi to maji dobre spocitane. doufam.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    KAERO: Ten aeroskirt je tam kvůli aerodynamické a hlavně akustické zátěži v místě toho usazení Starlineru na stupeň. Původně tam vycházela moc velká a hardware, co v těch místech musí být, není na takovou akustickou zátěž certifikovaný.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam