ARCHIMEDES: já jen dodávám, že z těhle čísel typu 230 km/s kolem středu Galaxie jsem vycházel už když jsem sem s tím návrhem přišel posledně (resp. myslím to vedlejšího klubu, ale to je jedno). Přišlo mi to zajímavé připomenout právě proto, že to měření z New Horizons pokládám za strašně zajímavé. Prostě se na vesmír díváme z našeho místa "tady" a to je velmi zajímavě definované, to "tady".
Pokud za max. možnou délku aktivní kariéry konkrétního žijícího astronoma pokládáme něco přes 60 let, tak kromě "tady" dostaneme i "teď": schopný astronom má šanci se na konci života koukat na vesmír z místa vzdáleného o 5000 AU (vzhledem k nějakým galaktickým souřadnicím) od místa, kde byl na začátku. Troufám si zopakovat, že zatím prostě nemáme technologii, která by to "tady" umožnila rozprostřít dál... prostě nejsnažší způsob, jak se ocitnout "jinde" vůči okolnímu vesmíru je pořád po Cimrmanovsku driftovat spolu se Sluneční soustavou... snaha poodletět o kus vedle je pochopitelná a obdivuhodná, ale je to pořád takové odhození klacku z lodi unášené proudem řeky...
Nejdál, kam zatím NASA plánuje nějakou misi, je Interstellar probe do vzdálenosti asi 100 AU. BTW, New Horizons by dokázala vysílat data i ze vzdálenosti asi 200 AU, ale energie jí dojde až bude asi ve vzdálenosti 100 AU... .ovšem je otázka, jestli to v té době ještě bude aktuální a jestli té vzdálenosti nedosáhne nějaká budoucí rychlejší sonda daleko dříve...