• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    fotka via kosmo.cz/MiraH:

    Číňani se rozhodli, že tentokrát na Chang'e 5 předvedou, že to umí i složitě. Další zajímavá optimalizace: vzletový modul po oddělení od orbitální odletěl s dokovacím adaptérem, což je poměrně logické, protože odlehčení ušetří orbitálnímu modulu palivo potřebné pro TEI manévr. Těch optimalizací oproti Luna 16/Apollu je tam tedy překvapivě hodně: nevláčet na povrch Měsíce návratový modul, to dělalo Apollo taky, ale nevláčet z oběžné dráhy zpět k Zemi dokovací adaptér je taková drobná vychytávka.

    Někdo na fóru Nasaspaceflight předvídal, že základní orbitální modul Chang'e 5 bude po navedení návratového pouzda zpět k Zemi použit pro nějakou misi k blízkým asteroidům - a až takovéhle šetření palivem by tomu docela nasvědčovalo...
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    jeste jednou odber z Bennu, gif pohledem 2 kamer OSIRIS-REx



    The image series on the right shows the navigation camera’s (NavCam 2) field of view during the sampling event. Both cameras documented the scene as the spacecraft approached, touched, and moved away from asteroid Bennu’s surface. The series in the middle illustrates the footprint of the images collected by both the SamCam (red) and NavCam 2 (green) imagers, and shows where the images were taken in relation to the targeted touchdown area within sample site Nightingale (orange).

    Date Taken: October 20, 2020
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    SEJDA: , SEJDA: Ma balistickou ochranu, takze se obavaji jen rozprsknuti schrany, v ktere je vakuum, muze byt napraskla a implodovat. Taky se muzou obavat tepelneho stitu z, predpokladam, keramiky, ktera jeste pred chvili mela nejmin 2000 stupnu. Nevhodne zchlazeny sklo funguje jako granat, i kdyz je keramika hitech a japonska, better safe than...
    jediny, co k balistice nesedi, ze mu koukaj holy zapesti, kosile, tenoucky rukavice (superaramidovy? by stejne chranily malo)

    Kdyby branili ziravine/kys./ biokontaminaci personalu, bude mit (pretlakovej) atombordel a holinky. kdyby se bali kontaminace vzorku, ulozi ho do dalsi schranky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Chang’e-5 docking and sample transfer
    https://www.youtube.com/watch?v=iABFC9V3cPc
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    RIP: uznavam, ze "kontaminoval" navozuje pocit, ze by na Ryugu mohli zit zelvusky, ale spise jsem myslel, ziraviny a kyseliny, vzdyt je obleceny spise jako pyrotechnik nez biochemik
    RIP
    RIP --- ---
    SEJDA: Tady někdo četl Kmen Andromeda :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RIP: já z toho taky mám ten pocit. Protože všichni moc dobře vědí, jaké show bude dělat Čína se vzorky z Chang'e 5 - ono stačilo poslouchat ten patetický hulákaný odpočet při startu, takže po přistání to určitě budou hotová pořadová cvičení v atombordelech jak v březnu ve Wuchanu, to je jasné.

    Tak Japonci se musí taky předvést, no. Nevím, čím to je, ale Asie nedokáže vytvořit nějaký mezinárodní kosmický program, jako je třeba ESA a úzká spolupráce ESA s NASA a Kanaďany. Všichni si tak nějak historicky konkurují a pokládají se za dost velké, aby se nemuseli paktovat s někým dalším. Japonci jako bývalé impérium jsou tradičními nepřáteli téměř všeho, co s nimi sousedí, Indové se zase pokládají za velmoc, byť chudou, takže spolupráce je pokud nějaká, tak na komerční bázi se západními subjekty...
    (ono jde o to, že to Japonsko je tak napřed, že mu vlastně málokdo má co nabídnout, sice starty japonských raket víc od rovníku se přímo nabízí, ale v tomto ohledu se divím spíš tomu, že nejsou schopni těsnější spolupráce s tou Austrálií...)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    RIP: nese to, jak kdyby nevedel jestli s tim jeste jeden otres nezusobi neco, co by kontaminovalo vzorky/kontaminovalo keho samotneho.
    RIP
    RIP --- ---
    XCHAOS: Paráda. Nese to velmi obřadně, to jsou století cviku v uctivosti. "Zde je váš vzorek regolitu, Veličenstvo."
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    A mezitím Japonci... (via kosmo.cz/Václavík Michal)

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tak mají pravdu, že šlo o první bezpilotní setkání na oběžné dráze Měsíce. Tedy, podobně, jako při přistání na odvrácené straně předvedli nějaké "poprvé" - není to jen kopírování, které od Číny donedávna všichni očekávali.
    Chang’e-5 - rendezvous and docking explained
    https://www.youtube.com/watch?v=898aiTn23Tg
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    NECROMAN: @Astro_Soichi
    40m
    Just spotted #hayabusa2 from #ISS! Unfortunately not bright enough for handheld camera, but enjoyed watching capsule! Thanks Houston & Tsukuba for pointing information!!!

    japonci jsou dale o parniky nez cina v kosmonautice :) a preju jim to.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Worlds Largest Radar Astronomy Dish To Be Demolished!
    http://www.youtube.com/watch?v=IEe4Wlc5Vp0


    Scott Manley na tema Arecibo, ale prekvapil mne, kdyz rekl, ze FAST nema radar a tedy ani nemuze nahradit Arecibo, a ze nejsilenjsi druhy takovy radar je 20x slabsi.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    ARCHIMEDES:
    JAXA teams say they are receiving tracking beacon signals from the Hayabusa 2 asteroid sample return capsule. This confirms a successful re-entry, and JAXA says its parachute has deployed.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    Live coverage: Hayabusa 2 set to return asteroid samples to Earth – Spaceflight Now
    https://spaceflightnow.com/2020/12/05/hayabusa-2-return-mission-status-center/
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: cina pripravuje vlastni obdobu Star Linku, musi zkopirovat vsechno ;)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XCHAOS: A to je tvoje originalni konspiracni teorie, nebo na to prisel jiny konspirator?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: já se v podstatě nehádám... akorát ta soft power plynoucí z toho, že nějací tvoji lidé jsou někde, a ostatní se tam dostat neumí, prostě není zanedbatelná a Hollywood jí nahradit neumí.

    A pak je tu bezpečnostní hledisko. Třeba ten Starlink... ono se hodně uvažuje o tom, že Čína internet cenzuruje a Starlink bude komunikační síť s globálním pokrytím, kde její "vypnutí" na určitém území (tak, jako to jde snad usmlouvat s ekonomickými papírovými draky, jako je Google, Facebook, apod.) bude záležitostí strategických mocenských dohod. Jenže je tu ještě jeden aspekt: a sice, že to množství družic a schopnost jejich rychlé obnovy znamená, že takovou satelitní síť nepůjde v případě nějakého konfliktu jednoduše vyřadit z provozu (tak, jako je možné sestřeiit nějakých pár individuálních vojenských družic...)

    Proto mám v podstatě teorii, že Elon Musk je v podstatě určité divadlo, jako osobnost, která kryje za individuální podnikatelský záměr to, že jeho hlavní aktivity jsou klíčové pro národní bezpečnosti USA: ať už jde o elektromobilitu a solární panely, kde opakování ropné krize ze 70.let nejde připustit, nebo o městské tunely, což je kategorie důležitá v případě války (kryty) a USA v této kategorii výrazně zaostávají za Evropou, která je celkově provrtaná jako ementál, konče udržitelnou dopravou na oběžnou dráhu (fungující např. i v případě, že vám někdo vybombarduje, nebo dnes spíše koupí a zruší továrnu na součástky, či rakety samotné) a "nevypnutelným Internetem" v podobě obří satelitní konstelace. Podnikání Elona Muska, ačkoliv je zdánlivě hodně hodně o prestiži a pí-ár a nafouknutí cen akcí Tesly, apod. je ve skutečnosti z řady hledisek docela stěžejní pro bezprostřední bezpečnostní postavení USA tady a teď (a rozšíření civilizace na jinou planetu je krásná cover story, která nic nemění, že získané know-how především obrovským způsobem zlepšilo strategické postavení USA ve světě, po všech stránkách)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    XCHAOS: ja jen rikam, ze prestiz kterou ziskas z pilotovane komsonautiky ve 21. stoleti kongres USA uz platit nebude, pac levnejsi je holywood a jiny typ soft power.

    chybna rozhodnuti NASA pod tlakem DoD a kongresu se tahnou nekdy od r 1962 kdy se rozhodli utnout Apollo po A17 a nacpat penize jinam. od te doby se to tahne smerem k jinym prioritam a NASA se akroat snazi z nich vytezit maximum. Spoluprace s ruskem a co se pri tom naucili je ve finale nakonec mozna uzitecnejsi nez kdyby to tehdy dotahli po apollo 22 a meli tri skylaby a ne jeden a zadne STS a ISS (HW na to byl). Artemis bude mezinarodni projet, takze vice zalozeny na spoupraci typu ISS nez na Apollu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: no nevím :-) Samozřejmě by si mohl přičíst to, že kvůli Rusům se ISS postavila na trochu víc skloněné dráze, na kterou neměl STS takovou hmotnost, takže do modulů nešlo nacpat tolik zásob a bylo potřeba víc logisitických startů, apod. Víceméně si zopakoval mojí kritiku, se kterou si nejdřív nesouhlasil: jakkoliv role ISS zejména v mezinárodní politice a nějaké koordinaci vědecké a technické spolupráce členských zemí byla jistě záslužná, tak prostě pretiž, kterou tím USA za drahé peníze získaly, nešla srovnávat s projektem Apollo.

    A tak i když má Čína projekt vlastní stanice (asi celkem rozumnější velikosti, než ISS) a chce dědlat mezinárodního taxíkáře Pákistancům a dalším pravděpodobným zájemcům, tak určitě moc dobře tuší, že přistání na Měsíci by jim přineslo daleko větší prestiž. A proto Američanům nezbývá nic moc jiného, než předvést "Měsíc? no jo, brnkačka, tam vlastně pořád jsme". A udělat to tentokrát mezinárodně, jako tu ISS, a začít dělat "taxikáře na Měsíc" (i když i Čína by mohla dělat taxíkáře na Měsíc, potom). No a Indové v souladu s heslem "chudba cti netratí" předvedou ten oblet, případně možná dokonce v nějaké hodně vzdálené verzi sami doletí na Lunar Gateway (např. pomocí dvou startů zlepšeného LVM3 by to zřejmě šlo...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam