• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: kilopower je reaktor, ale ne reaktor s turbinou, ale reaktor se stirlingovym motorem. Reaktor je to proto, ze ma produkovat delsi cas nominalni vykon, narozdil od doposud beznych RTG, ktere na zacatku produkuji hodne elektriny i tepla, a po case mene a mene a mene.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHINIGAMI: tak je fakt, že Pu238 je vzácný, takže možnost nechat běžet reaktor v nějakém standby topném módu by se hodilo.

    podle mě ale ten projekt Kilopower je právě kilowattový minireaktor, takže na moc víc než na topení v noci stejně použitelný nebude... :-) ale třeba bude trochu hřát i po odstavení, to je fakt.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    XCHAOS: na tohle muzes nakonec vyuzit i vyhorely palivo, proste ho nechat delat co umi nejlip, generovat spousty tepla..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Scientists unveil Chang'e-5 moon samples
    https://www.youtube.com/watch?v=qR0dnOvT1aE&feature=emb_logo
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    https://m.vtm.zive.cz/kvalita-vzorku-asteroidu-ryugu-je-podle-vedcu-vynikajici/a-207541

    Kva­li­ta zís­ka­né­ho ma­te­ri­á­lu je prý vy­ni­ka­jí­cí. „Ne­šlo o jem­né čás­ti­ce ja­ko prá­šek… by­la tam spous­ta vzor­ků, kte­ré na­příč mě­ři­ly ně­ko­lik mi­li­me­t­rů,“ vy­svět­lil Sa­wa­da.

    Sa­wa­dův spo­lu­pra­cov­ník Se­ii­chi­ro Wa­ta­na­be pak pro­hlá­sil, že vzor­ky pa­tr­ně ob­sa­hu­jí spous­tu or­ga­nic­ké hmo­ty.
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    SUMAC: tak snad si vezmou na cestu mic, ze jo? :D
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    RIP: U cyclerů nejsou úspory dané tím, že by trasa s přestupem z/na cycler měla menší delta-V než Hohmannovská trasa, ale tím, že není potřeba pokaždé vypouštět nový těžký planetolet (habitat) na několik měsíců cesty, ale jen malou "přestupní" loď pro pár dní letu.
    RIP
    RIP --- ---
    XCHAOS: Nevím, školy nemám, ale podle toho, co tam čtu, tak prý jen při prvním kolečku; při dalších už jen palivo na korekce letu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RIP: No, právě že moc bez paliva to není. Dosažení dráhy, na které by to cyklilo, totiž ani z jedné strany nebude zadarmo...
    RIP
    RIP --- ---
    XCHAOS: Cirkulárka to prej zmákne, a bez namáčení, totiž bez paliva :-)
    https://en.wikipedia.org/wiki/Mars_cycler
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: No, krmit lidi na Marsu vzhledem k možnosti aerobrakingu není kupodivu zas tak extrémně náročné, v podstatě i trochu snažší, než na Měsíci: prostě jim tam pošleš místo roveru nějaký konzervy a plechovky piva, to pár měsíců na cestě vydrží celkem snadno. Trochu čerstvé zeleniny půjde vypěstovat.

    Co bude fakt těžké, bude ty lidi dostat z Marsu zpět na Zemi. V podstatě daleko těžší, než je tam jenom zásobovat...
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    LADINEK: no ono nic neni ohledne Marsu extra velky problem, dokud tam neposles lidi; musis je necim krmit, nechat je neco smysluplneho delat pri letu tam a zpatky, a ochranit jejich organismus od komsickeho zareni.
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    No, pohyblivý díly na Marsu, dle mě až tak velkej problém nebudou, na Měsíci je to něco jinýho, ale Mars má v tomhle směru daleko přívětivější podmínky.
    A hlavně tam vůbec žádný pohyblivý díly bejt nemusí. Vždyť stačí efektivně využít atmosféru, stlačeným CO2, ty panely ofukovat. Už se o tom i uvažovalo pro solárně napájený rovery s tím, že by si vezl trochu stlačeného plynu s sebou. To je samozřejmě krátkodobý řešení, pro dlouhodobý je určitě lepší si ofukovací médium vyrábět přímo na místě...

    On má Shefik pravdu v tom, že vyrábění elektřiny bude ten menší problém....
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Mimochodem, našel už na Marsu někdo uran? Nedej bože uran 235? Mars je dál od Slunce, tak tam může být méně těžkých prvků, nemusejí být přístupné a nebo tam dokonce nemusejí být vůbec. Navíc, obohacování uranu taky není triviální a nevíme jak to funguje v nižší gravitaci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: tak v zimě poblíž pólů bude teoreticky stačit házet na reaktor suchý led lopatou :-)

    vzhledem k tomu, jak řídká je atmosféra Marsu, by to chlazení bylo nejspíš o nějakých radiátorech, jako v otevřeném kosmu. nejsem fanoušek jaderné energie tam, kde není potřeba, ale na tom Marsu bude zřejmě těžké zajistit třeba jen dost tepla během noci - ne nemožné, ale srovnatelné např. s Antarktidou, ovšem bez možnosti použití paliv jako na zemi. Na druhou stranu, kromě jádra existují např. i úplně jednoduchá řešení - např. solární termál (trubice pro ohřev téměř nebude potřeba izolovat vakuem, protože tam vakuum v podstatě je) a akumulace vyhřátého média na noc...
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Jsem pro Caretakers, ten díl si pamatuju dodnes https://en.m.wikipedia.org/wiki/Caretaker_(Star_Trek:_Voyager)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    @SpaceForceDoD
    · 28m
    Today, after a yearlong process that produced hundreds of submissions and research involving space professionals and members of the general public, we can finally share with you the name by which we will be known: Guardians.


    JAXA privezla vzorky z asterodidu a USA resi jak se bude jmenovat jeji kosmicka sila..... a prijde se jmenem Guardian, a loni uz tomu celemu dala logo ze startreku..

    KAERO
    KAERO --- ---
    SEJDA: srandicky, ale atmosfera marsu je 95 % CO2, tak to rozhodovani nebude tak tezke. i ta separacni a cistici kolona nebude problem, dusik se oddeli dobre.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: mozna az bude chlazeny regolitem .. ale drzim jim palce, budou si muset vybrat jestli CO2 zprocesuji na O2 a CH4 nebo jeslti pridat chladivo do reaktoru. Neprijmna volba, zejmena pokud je reaktor prehraty :D
    KAERO
    KAERO --- ---
    SEJDA: jsou reaktory chlazene CO2.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam