• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    52 dní do přistání Perseverance
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Hello, Venus! Solar Orbiter spacecraft makes first swing past planet | Space
    https://www.space.com/solar-orbiter-makes-first-venus-flyby
    LUDO
    LUDO --- ---
    SEZI: tak nejak to hodnotim aj ja, osobne by som trochu ubral z rodinnej dramy a pridal viac obecneho pohladu na svetove udalosti, a samozrejme odstranil LGBT agitku
    SEZI
    SEZI --- ---
    Včera jsem dokoukal první sérii (druhá jde ven příští rok a v plánu už je i třetí). Občas tam jsou taková hluchá místa a občas asi budete skřípat zuby a zvedat oči v sloup, nicméně produkce je udělaná dobře a kouká se na to v podstatě s radostí - tím spíš že podobných seriálů moc nemáme.

    For All Mankind (TV series) - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/For_All_Mankind_(TV_series)

    https://www.youtube.com/watch?v=HZS9M52Bd_w
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    Meet Axiom's astronaut who may fly Tom Cruise to space - Business Insider
    https://www.businessinsider.com/...rivate-astronaut-pilot-axiom-spacex-crew-dragon-2020-12?r=US&IR=T

    prvni plne soukromy let v historii
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: já mluvím o tom svém solárním termálním systému :-) hele, uvidíme. je fakt, že 150 kg by tam dokázali dopravit už teď... jestli tam Starship fakt doveze 100t, to teprve uvidíme...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: ne, uz se do Kilopoweru nebude zasahovat. To riziko je prilis velke. V topnem okruhu je pouzita slana voda.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: pokud jako pracovní látku v trubkách solárně-termálního systému použiješ stlačený oxid uhličitý, který nemusíš vláčet s sebou, tak to ani 150 kg vážit nemusí :))
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: no jenomze jednou si sbalis 150 kg kram na uran a uz nemas misto na solary :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: teď nevím, jestli se tady opakuju nebo jestli jsem to psal jinam: ale paradoxně, třeba na vytápění základny, která by nebyla přímo v oblasti pólů, by podle mě šlo použít solární termál jako na Zemi... dokonce trubice ani nebudou muset být ve vakuu, protože marsovská atmosféra prakticky vakuum je :-) prostě si ohřejí na noc nějaké pracovní médium a do rána s tím vystačí (zahrabaní pod zemí...)

    (no jo, ale pak jim to prašná bouře zapráší a zmrznou... backup se bude hodit vždycky..)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: podle mne je to stejne nebezpecne vsude, kde jsou lidi. Slunce je zatim bezpecne, protoze se do neho lidi nemotaji, a taky doufam, ze se nedozuji toho, az lidstvo zacne Slunce bombardovat (cim asi).
    No ale uprimne si musime rict, ze jeden Kilopower je jenom 4,4 kW, coz se asi da nahradit solarami pomerne snadno. Pricemz je spocitana spotreba na osobu mene nez 1 kW, na teplo, na teplou vodu. Proste uspory na prvnim miste.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: Jo, nastartovatelnost je dobrá. Já o tomhle uvažoval u mezihvězdné sondy, kterou bude potřeba probrat po (minimálně) desetiletích. Tam je reaktor celkem ideální, ve standby režimu by běžel jen nějaký časovač (což může být taky na bázi jaderného zdroje, ovšem s malým výkonem a opravdu velkou životností), který by třeba jednou za rok spustil reaktor, aby sonda mohla být pod proudem.

    Na Zemi fanoušek jaderné energie nejsem, ale v hlubokém kosmu je to jediná možnost (a mimochodem, i proto je celkem nerozum plýtvat strategickým jaderným palivem tady na Zemi, kde máme jednodušší a obnovitelné možnosti... jednou nám to bude chybět tam, kde nejde použít nic jiného...)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: no ja bych jeste nasel dalsi rozdil, jako znovu nastartovatelnost. Dovedu si predstavit celou radu problemu, kdy ho radeji sbalis a odneses co nejdal. Na druhou stranu, taky ma mit regulacni tycku, ktera se bude vysouvat a zasouvat.
    Kdyz se ti posere klasicky reaktor s turbinou, jak ho zname ze Zeme, tak mu snizis vykon, vypnes ho, "oservisujes" (mimoradne narocny byrokraticky proces), a znova ho pomalicku nastartujes.

    Kilopower ma vydrzet az 15 let, ale asi mu budou davat nejake pojistky, aby neprezil planovanou misi o moc dele.

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: jj, je to prostě jiný princip, řízená štěpná reakce vs. samovolný rozpad izotopu jako u RTG.

    Ovšem i nové RTG se kvůli vyšší účinnosti plánují se stirlingovými motory - asi 30% místo 10% :-) na což se docela těším... je to léta známý, ale pořád poněkud opomíjený prinicp (a pokud se z toho stane "kosmická technologie", tak jedině dobře, protože by se mohly konečně vychytat léta známé mouchy, kvůli kterým se ten motor nerozšířil tolik, kolik by si zasloužil - např. má vysoké nároky na materiál válců, oproti spalovacím motorům, apod.)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: kilopower je reaktor, ale ne reaktor s turbinou, ale reaktor se stirlingovym motorem. Reaktor je to proto, ze ma produkovat delsi cas nominalni vykon, narozdil od doposud beznych RTG, ktere na zacatku produkuji hodne elektriny i tepla, a po case mene a mene a mene.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHINIGAMI: tak je fakt, že Pu238 je vzácný, takže možnost nechat běžet reaktor v nějakém standby topném módu by se hodilo.

    podle mě ale ten projekt Kilopower je právě kilowattový minireaktor, takže na moc víc než na topení v noci stejně použitelný nebude... :-) ale třeba bude trochu hřát i po odstavení, to je fakt.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    XCHAOS: na tohle muzes nakonec vyuzit i vyhorely palivo, proste ho nechat delat co umi nejlip, generovat spousty tepla..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam