• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika
    LEGI
    LEGI --- ---
    a včera večer taky

    Brusel 28. dubna (zpravodaj ČTK) - Evropský parlament dnes schválil vznik nového Evropského kosmického programu, který zastřeší všechny dosavadní vesmírné aktivity Evropské unie. V jeho rámci mimo jiné rozšíří svou působnost a posílí kompetence vesmírná agentura GSA, která sídlí v Praze. Rozpočet programu v začínajícím sedmiletém období bude 14,8 miliardy eur (přes 380 miliard korun).

    V rámci schválené změny se GSA v příštích letech transformuje do Agentury EU pro kosmický program (EUSPA). Zatímco v současnosti se věnuje provozu globálního družicového navigačního systému Galileo, nově bude řídit i další kosmické programy unie. Budou pod ni spadat například satelity systému Copernicus využívané v meteorologii či zemědělství nebo program pro sledování okolí planety Země. Patřit sem bude i nový program satelitní mezivládní komunikace GOVSATCOM.

    "Česká republika se s touto agenturou dostává na vrchol kosmických technologií, které odtud budou koordinovány," prohlásil dnes stínový zpravodaj schváleného nařízení Evžen Tošenovský z konzervativní frakce EP. Změnu, na níž se loni předběžně dohodli zástupci EP se členskými státy, musí ještě formálně potvrdit Rada EU.

    S novou působností by měl být spojen i nárůst počtu zaměstnanců, který by podle dřívějších odhadů mohl ze současných 200 stoupnout až na trojnásobek.

    "Družicové systémy přinášejí velké příležitosti při jejich výstavbě i při zpracování dat do služeb. Program je tak velkou příležitostí pro české firmy, inovátory i vědecká pracoviště," přiblížil možná pozitiva rozšíření unijní agentury vedoucí oddělní kosmických technologií a aplikací českého ministerstva dopravy Ondřej Šváb.
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    Odstartovala i Vega po kratší pauze. Dnes v noci bylo rušno, 3 úspěšné starty.
    Vega Flight VV18 - Arianespace
    https://www.arianespace.com/mission/vega-flight-vv18/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://twitter.com/Kosmo_Michal/status/1387637305670778882
    Nosná raketa CZ-5B odstartovala z kosmodromu Wen-čchang v 5:23:15,613 SELČ a na oběžnou dráhu úspěšně dopravila modul Tchien-che 1, který se od horního stupně oddělil v 5:31:27,5 SELČ. K rozložení panelů fotovoltaických článků došlo v 6:27 SELČ. Po dosažení cílové kruhové oběžné dráhy s výškou 370 km a sklonem 41° budou postupně oživeny a ověřeny systémy modulu. 20. května pak odstartuje zásobovací loď Tchien-čou 2 a 12. června pilotovaná loď Šen-čou-12 s trojicí kosmonautů (2 nováčci a jeden zkušený /třetí let/).
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    RIP Mr. Collins

    Michael Collins, Apollo 11 astronaut who orbited moon, dies at 90 | collectSPACE
    http://www.collectspace.com/news/news-042821a-astronaut-michael-collins-obituary.html
    LEGI
    LEGI --- ---
    infografický ISS porno, byť pár měsíců neaktuální (Crew 2 tam je ještě jako "budoucnost")

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Crew Dragon se čtyřmi kosmonauty dorazil k Mezinárodní vesmírné stanici - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/technet/vesmir/spacex-crew-dragon-iss-posadka.A210424_113959_tec_vesmir_ane
    GRAETAR
    GRAETAR --- ---
    Ingenuity, 3. let (dosavadní záběry)
    Mars Helicopter Ingenuity’s 3rd flight in 4K for 100 meters distance
    https://youtu.be/jXYhITeOB6U

    https://youtu.be/_UxwbSWdXuk

    Před čtvrtstoletím na Mars odletěla první robotická minivozítka, která zaznamenala mimořádný úspěch.

    Teď se tam prohání dron. Neuvěřitelné! Nemůžu se dočkat dalších videí z toho letu.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    :: OSEL.CZ :: - EOS Space Systems postavili pozemní laser pro sestřelování orbitálního odpadu
    https://www.osel.cz/11686-eos-space-systems-postavili-pozemni-laser-pro-sestrelovani-orbitalniho-odpadu.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: je to asi blbost. pokud vůbec budou na téhle úrovni spolupracovat, tak by museli použít novou loď Federace, která byde mít mezinárodní dokovací adaptér a která je dělaná pro let k Měsíci, takže nějaký manévr změny skllonu dráhy nebo let k Měsíci pak už vyjde celkem nastejno.

    A podle mě proto radši rovnou ohlásili spolupráci na Měsíci nebo u Měsíce - protože ta náročnost je pak už víceméně pro Rusy srovnatelná. Obě země budou muset předvést něco nového, Rusko má sice know-how teoreticky léta, v praxi na to nemá peníze, Čína má peníze, ale možná bude od Rusů potřebovat know-how, takže to prostě tak nějak zkusili.

    Velkým překvapením bude, kam po případném úspěšném piilotovaném letu zamíří dál Indie... celá léta jsem si myslel, že logicky na ISS, ale uvidíme, oni s Rusy vždy spolupracovalil zhruba do stejné míry, jako se Zápaem. Indie by mohla překvapit tím, že bude schopna létat třeba ke všem kosmickým stanicím - k ISS, k budoucí ruské stanici i k budoucí čínské stanici, momentálně mají sice vztahhy s Čínou na bodu mrazu, ale to se může změnit, nebo by právě skrz ochotu navštívit jejich kosmickou stanici mohli dosáhnout nějakých ústupků nevojenskou cestou, protože soft-power se vždycky počítá.. ovšem teď zrovna je svět v dost kritické fázi díky epidemii, dopad na Indii bude podle všeho strašlivý a těžko se odhaduje, jaké starosti která země bude mít za rok za dva...
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Ono to ale stejně moc nevychází, ksdyž se na to člověk podívá pořádně.
    Bajkonurské rampy Sojuzu jsou na na 45,9°s.š. a 46,0°s.š., Shenzhou startují z 41,0° z Jiuquanu na dráhu o sklonu 42,8°. Tianhe jako základ modulární stanice má startovat z Wenchangu (kde je rampa pro CZ-5) z 19,6°s.š. na dráhu se sklonem 41°.
    Z Bajkonuru by to znamenalo manévr kolem 650 m/s. Když jsem koukal na nosnosti Sojuzu 2.1a (který teď vynáší lodě Sojuz-MS) a Sojuzu 2.1b s lepším motorem v "dvouapůltém" stupni Blok-I (+1t na LEO), dalo by se vynesením Sojuzu-MS na Sojuzu 2.1b získat cca 250m/s. Vzhledem k tomu, že Sojuzu musí nutně zůstat dost pohonných hmot pro manévry ke stanici a návrat (pochybuju, že by bylo bezpečné na změnu sklonu obětovat víc než 100m/s ~ 0,75° změna sklou), nevychází to. Sice u nosiče je možné dráhu "zakřivit" (startovat víc k jihu a manévr změny sklonu fakticky dělat za suborbitální rychlosti třeba prací Blok-I), ale vychází mi to spíš hůř než líp. Buď by museli Rusové zvednout nosnost Sojuzu 2 o další cca tunu (těžko) nebo startovat na Angaře (Angara 3, která ještě neletěla?), ale ta ještě na Bajkonuru rampu nemá (měla by být na místě staré rampy pro Eněrgiju).
    Další potíž je bezpečnost - u Sojuzu (u Angary nevím) padá centrální blok 1500-1600 km daleko. To bohužel vychází na dopad do provincie Xinjiang, která je dost nezanedbatelně obydlená. Sice to není, ehm, pro Čiňany populární oblast, ale že by tam chtěli nechat padat cizí stupně raket, i tak dost pochybuju.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: taky nevím, proč jsem v jediné větě použil tolik anglicismů, asi jsem to psal moc brzo po ránu. "Manévr měnící sklon dráhy" je poměrně dobře srozumitelné spojení, prostě jsem o tom asi naposledy četl v nějakém článku v angličitně, no...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Fotka z vrtulníčku:
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    česky prý ne "Čuronk" ale [Ču-žung]. Ještě, že tu českou transliteraci čínštiny máme :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Meet Zhurong: China names its Mars rover after fire god ahead of mid-May landing attempt | Space
    https://www.space.com/china-tianwen-1-mars-rover-named-zhurong
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: no teď je otázka, jestli jde jen o politiku nebo i o to, že v horách by bylo nouzové přistání problém. taky mají jiný dokovací adaptér...
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Sojuz-MS má, počítám-li dobře, zásobu rychlosti 360m/s.
    To je skoro přesně na změnu sklonu o 2 stupně, návrat do atmosféry ze 400km a 10-15m/s rezerva.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CYBERWOLF: motor, vymena vzduchu, distribuce energie etc. SM je od zacatku koncipovany jako zakladna, postupem casu se jeho zasadni role trochu snizila, ale porad uplne bez nej by to bylo asi dost narocne. imho nejjednodussi pro vsechny pokud se Rusko opravdu stahne je SM od nich koupit jako na zacatku koupili FGB a nechat se na nej vyskolit a udrzovat ho svyma operatorama (nevim jak moc je ale potreba presunout i komunikaci z Moscow mission control centra? jak moc je potreva ground kontrol a jak moc se to da presunout jinam?)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Při nejlepší (nejhorší) vůli, postavit něco co dokáže dát ISS impulz asi není technický problém, co potřebuje na vyřešení dlouhé roky vývoje. Tady fakticky potřebujeme jenom něco co dokáže zakotvit a má motor.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: Bajkonur je ve skutečnosti na 46 stupni, severněji se lítá proto, aby se nepřelétávalo čínské území, což v 60tých letech byl big-deal.... otázka je, jestli by to byl big-deal, kdyby se létalo k čínské stanici... plane change manévr o dva stupně by už možná Sojuz zvládl, ale nevím přesně... plane change je nákladný...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUDO:
    CYBERWOLF: ISS měla původně na reboost navržený Propulsion module, než to byla ISS. Potom, co to už ISS byla, se koncepce změnila.

    Podle mě by reboost ISS zvládal Cargo Dragon něčím, co by si přivezl v trunku... není to úplně neřešitelné, ale v minulosti se redundance systémů mezi ruskou a západní sekcí pokud vím několikrát hodila...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam