• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    LEGI
    LEGI --- ---
    SEJDA: mimochodem - nemáte někdo páky na Václavíka z ČKA? tvrdí, že zná nějaké Čechy, kteří se přihlásili do toho "tendru" ESA na nové euronauty, ale je hrozně tajemnej :)

    nebo neznáte někoho vy?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Off to new places! The #MarsHelicopter is slated for its fifth flight on May 7, with data coming down at 4:31pm PT (7:31pm ET). The rotorcraft will take off at Wright Brothers Field and will land elsewhere this time, which is another first for Ingenuity. http://go.nasa.gov/3f117fk

    https://twitter.com/NASAJPL/status/1390401377378045955
    RIP
    RIP --- ---
    Fero Hrabal-Krondak: Ruský národ je osudově poznačen sovětským dědictvím – Forum24
    https://www.forum24.cz/fero-hrabal-krondak-rusky-narod-je-osudove-poznacen-sovetskym-dedictvim/?fbclid=IwAR3oGGrn4jJ1t1vwh3CA7i3tzM5SBVBrs62P0h21RxeMSCqYDvWLOMVyZC8
    (Zdánlivě vypadá jako offtopic, potažmo nonsequitur, ale když se začteme, najdeme tam důvody, proč chce duma zákonem zakázat a postihovat Starlink.)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: v ramci komercalizacie kozmu sa mozeme dockat napr. Kozmonautov Horalky Sedita
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: jako byl by to určitý symbol, ale obávám se, že fronta ESA kosmonautů je v současnosti setsakra dlouhá :-( ale ona by ČR mohla podpořit i nějaký pilotovaný program v rámci ESA, což by už docela zajímavé bylo....
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: a ja myslel, ze uz patris jedince pro nejz je narodni hrdost veci spise pro ziskavani prostredku, nez pro sebeprezentaci. Samozrejmne, ze by to ceska kosmontka na ISS pozvedla, a obory leteckeho inzenyrstvi a strojinejstvi by praskaly ve svech ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: já si dělám častečně legraci, ale hele, národní hrdost je národní hrdost, víšjak, serál Kosmo a tak... já myslím, že nějaká fajn kosmonautka, co by se svezla Dragonem na ISS, by mezinárodní prestiž cz kosmonautiky mohla zvednout :-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: clenstvi v ESA je nam k tomu, ze vznikly tisice pozit v CR v oblasti vyzkumu vesmiru, vyroby techniky, rizeni komunikace s orbitou atp. astronauti jsou jenom spicicka obrovskeho ledovce. Za mne osobne, nedovedu si predstavit lepsiho kandidata nez je Gerst nebo Pesquet, nejen, ze to jsou machri. Gerst je vedec a moc by mu pral vyzkum Mesice, Pesquet je pilot a moc bych mu pral pilotovani prvni evropske vesmirne lodi. Jsou to nejobetavejsi jedinci, nekde na urovni domaci pece o tezce postizeneho (24/7). Remek no .. ehm, byl je a bude dobry kadr.
    Fakt jsem zvedavy, koho si ESA vybere, opakuji se, ale doufam, ze ve vyberu bude i nejaky medik.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: a co naši tchibonauti?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: čeština promeškala jedinečnou šanci rozhodnout se mezi hvězdoplavcem (což by byla aspoň zvukomalebná recyklace dnes už poněkud zbytčného hvězdopravce) a vesmíroplavcem. Navíc, sakra, k čemu je nám členství v ESA, když nemáme druhého Remka...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LADINEK:
    KULA:
    CYBERWOLF:
    RIP: tak Bezos teď nemá už moc jinou možnost, když je napevno ohlášený nesrovnatelně zajímavější turistický let Inspiration 4... a Virgin Galactic jsou ovšem v háji už totálně....
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    RIP
    RIP --- ---
    KULA: Kármánauti!
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    jakoby už nebylo dost zanaoutováná
    KULA
    KULA --- ---
    LADINEK: já bych je nazýval spíš Hopponauty než astronauti :D
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Konecne

    "On July 20th, #NewShepard will fly its first astronaut crew to space. We are offering one seat on this first flight to the winning bidder of an online auction. Anyone can place an opening bid by going to http://BlueOrigin.com"

    https://twitter.com/blueorigin/status/1389973625537712135?s=20
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TRANCEWARP: tady je odkaz na video, ktere se spusti par sekund pred startem

    Full Replay: Starship SN15 sticks landing during flight test
    https://youtu.be/NPNvB5ComFw?t=33781
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    launch SN15 za chvilku
    LIVE: Starship SN15 Flight Test
    https://www.youtube.com/watch?v=NPNvB5ComFw
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHINIGAMI: taky jí vždycky propagoval Robert Zubrin. Ten Elonovi fandí, ale kupodivu mu radí, aby použil spíš třístupňový systém. No a když teď vidím moxie, tak je mi to jasné: třetí stupeň by měl motor na oxid uhelnatý :-) je teda fakt, že to má nevýhody: zkapalněný se špatně skladuje (nízká teplota), ale i výhody (vysoká hustota, což pro 3.stupeň a marsovský modul není špatné)

    Hlavní výhoda je, že se nemusi těži voda (vodní led, na Marsu tvrdý jak kámen, následně problém s tím, že voda je slaná, takže destilace) a že je potřeba asi 4x míň energie, než na výrobu metanu (když odmyslí ty těžkosti se získáváním vody)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    XCHAOS: tuhle variantu zminovali kdysi davno ve VTM blahe pameti:).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam