• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    je několik důvodu proč tenhle koncept nikdo nepouziva.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    QNEDLEEQ: ale jo, nicméně ty by jsi si do toho sedl? riziko že dojde při cestě na Mars k úniku radiace je IMHO příliš vysoké.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Nuklerani pohon, uhlikove nanovlakno dopravujici naklad na orbitu za zlomek ceny .... Jako ja nevim, proc uz to nekoho nenapadlo a nevyzkousel to.
    Doted jsem o takovych konceptech neslysel.
    KAERO
    KAERO --- ---
    MTO: "will likely beat them" - to si teda veri. NASA do 2033 cloveka na mars podle mne neda. Musk ma tah na branku, a jinak na to nema nikdo. Nevim koho si tak jeste ten novinar asi predstavuje pod "another conventional spaceworthy power".
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    TOXICMAN: dobrý sci-fi, nádherná doba ve který máme možnost žít a bejt "u toho" ;-)
    PER2
    PER2 --- ---
    Space object with orbit stretching into the Oort cloud discovered
    https://phys.org/news/2021-06-space-orbit-oort-cloud.html

    Measurements of the object put it between the size of a very small planet and a comet—it is believed to have a diameter of 100 to 370 km
    One trip around the sun has been calculated to take 612,190 years. It is currently moving deeper into the solar system, which means astronomers will have an opportunity to observe it 10 years from now.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KROJC: to nejspíš nesouvisí, ale je pěkně vidět, že když něco takového proletí, že se sejde víc pozorování :)
    Přehled hlášení bolidů
    https://meteor2.asu.cas.cz/db/report/index.php?year=2021&month=6

    (kvůli nezávislosti hlášení od dalších pozorovatelů budou čas a jasnost zveřejněny až po 10 dnech od pozorování bolidů, tzn 27.6)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KROJC
    KROJC --- ---
    TOXICMAN: Aha. Tak je možné že tenhle bolid https://nedd.tiscali.cz/video-zachytilo-rozpad-meteoru-ktery-prorizl-nebe-nad-ceskem-513425?utm_source=www.seznam.cz&;amp;utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context&dop_req_id=WkwyU3bsd3d-202106210921&dop_id=12300182 měl předskokana. Směr zhruba sedí a skoro i čas. Ale když se nad tím zamyslím je to blbost. Moje pozorování je z 3.6. jenomže 17.6. je Země o 36288000km dál.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PSYKO: tak spíš bych čekal obvyklý okruh podezřelých ("usual suspects"): pákistánský kosmonaut na výletě o týden dřív, než odstartuje Ganganyan a tak :-)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Freedom 7 Full Flight Animation
    https://www.youtube.com/watch?v=JjAKmhSCjyg
    PSYKO
    PSYKO --- ---
    XCHAOS: těším se na prvního ujgurského tchajkonauta a na první taiwanský modul na této stanici. Nechť mír a spolupráce bez hranic vládnou vesmírem
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: jak na hlavu? Spadlo to na cestu, aby to mohli snadno odvézt kam potřebují.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    SUMAC: tazke korekce, tohle neni booster z Shenzhou boosteru, ale pry neco jineho z jineho strartu z drivejska. nekdo to vytahl z archivu a postnul, aby si z CLR utahl. ale i tak. ta prvni fotka z 18.6. je true a potvrzena vcetne oranzoveho cmoudu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: no ok, takhlhe to mohlo být snad v 60tých a 70tých letech, ale dnes je to tam podle mě jinak, ale těžké popsat jak. Řekněme, že kdyby to někomu fakt spadlo na hlavu, ve zprávách se o tom fakt mluvit nebude....
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: chtěl jsi snad říct, že rolníci dostali nádrž na dešťovou vodu, aby mohli lépe bojovat proti suchu, ne?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: tak samozřejmě, oni v tom spíš než hrozbu musí vnímat nějaký synergický efekt, jako že prostému lidu se převede, jak je impérium mocné, že jim klidně hodí raketu na silnci, když se mu zamane :-)

    já nevím, v tomhle musí hrát roli i ta geografie, že ten sever je vlastně absorbovaný původním mongolským impériem, na jihu si to neumím představit. Rakety z Hainanu oproti tomuhle spoořádaně dopadají do moře... Kanton (Guangzhou) je relativně civilizované město s parky, kde nechali mimoúrovňový dálniční nesmysly v centru zarůst květinovými záhony a tak. Sice tam taky mají čtvrť imperiálních mrakodrapů (zatím liduprázdnou), ale ty regionální rozdíly jsou obrovké.

    Právě si říkám, jak to mohlo vypadat, kdyby vyšel původní Sunjatsenův plán na sjednocení Číny z jihu: tedy, že by v podstatě Čína byla ovlivněná nedalekým britským Hong Kongem, a tak. Kanton je tisícíletá přímořská přístavní kultura, podle mě navzdory vší rejži hodně bližší té evropské, než ten sever. I teď ten skok v kosmonautice nespoléhá na ty půvoní Maovy kosmodromy, které házejí vlastním lidem vyhořelé toxické stupně na hlavu, ale celé to daleko víc připomíná kulturu Cape Canaveral/KSC nebo Kourou... včtně diváků, zveřejňování dat startů (relativně) bezpečného odhazování stupňů do moře a nakonec i včetně té tropické atmosféry.

    Samozřejmě, jak jsem tu psal: když jsou Číňané běžně zvyklí na tohle, tak nějaký core stage CZ-5B, který s pravděpodobností 1 promile dopadne na New York je musí nechávat úplně v klidu :-)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    https://twitter.com/BoDiplo/status/1406050326034239493

    jeden ze 4 boosteru dopadl primo na cestu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam