SEJDA: tohle mi fakt přijde komedie. Do kosmíru bych se podívat samozřemě chtěl, ale suborbitální lety mi tolik nelákají (to už by byl zajímavější několikahodinový stratosférický let - tam je taky vidět zakřivení Země a tmavá obloha s hvězdami ve dne, chybí jen stav beztíže). Lákal by vyčkávací pobyt na oběžné dráze a potom skok do hlubokého kosmu - ne nutně do blízkost Měsíce, i když to bylo jistě cool, ale zkrátka let do hlubokého kosmu, kdy by se Země i Měsíc vzdálily z dohledu, projevilo by se zpoždění v komunikaci věcí než u Měsíce, apod. Zkrátka let k hranici Hillovy sféry vlivu Země.. (asi 1 milion km). A aby to nebylo málo, bavilo by mi to podniknout sólo: tedy překonat rekordy jednomístných misí Vostoků (podnikl jsem výzkum a piloti velitelských modulů Apolla 15-17 na dráze kolem Měsíce je myslím nepřekonali, nebo ne ten poslední let).
Ale jestli mi někdo uzná nějaký titul je mi srdečně jedno. Popsané lámání rekordů (nejdelší sólo let + největší vzdálenost od Země) je mimochodem velmi očekávatelný vývoj "kosmického sportu" ve 21.století (takový návrat ke kořenům, ale současně něco nového): pokud se do něj nevhrne soukromý sektor, můžou se tím směrem vrhnout začínající kosmické velmoci (akorát Čína okázale předvádí, že "má na víc") a logika je jasná: stačí sólový let lodě bez kosmické stanice, jedna osoba na palubě jinak vícemístné lodě má k dispozici větší výdrž systému pro podporu života, setkání s nějakým samostaně vypuštěným urychlovacím stupněm je vlastně méně náročně, než vývoj a vypuštění orbitání stanice, pod. Získají se tím zajímavé psychologické poznatky (sólový let mimo dohled Země), medicinské (vystvení člověk radiaci v hlubokém kosmu), a nakonec se použijí i inovace aproti začátkům kosmonautiky (dnes elektronika neváží nic a přídavný obytný prostor může být nafukovací).
Přitáhne to jiný typ lidí, skutečně "nepřispějí k bezpečnosti" mise, protože ta bude řízená automaticky, ale bude srovnatelné spíš s dobroduhy, co létají kolem světa v balónu, se solovým jachtingem, přechody Arktidy na běžkách a takovýma věcma. Nebude to turistika, ale "kosmický adrenalinový sport" akorát to nebude toliik o adrenalinu (kromě snad návratu), ale o jiném typu výdrže. Nebudou z toho efektní fotky, takže není jasné, nakolik to veřejnost zaujme... rekord sem, rekord tam... ale vzhledem k určitému riziku si dovedu představit, že to bude určité niche oproti "divácky atraktivní" kosmické turistice, že to třeba na rozdíl od vyhlídkových letů najde sponzory...